Autoimmun betegségek

Az autoimmun betegség kifejezés egy betegségcsoportot takar, az ide tartozó kórképek a szervezet védekezőmechanizmusának apró kisiklásai miatt alakulnak ki. Gyakorlatilag amiatt, mert a szervezet valamilyen ok miatt idegenként kezeli saját sejtjeit, megtámadja azokat. Az autoimmun betegségeknek kialakulásának rengeteg magyarázata lehet, egyet megnevezni nem lehet. Általános tünetei jellemzően gyulladásosak, hiszen ezek a betegségek többnyire gyulladásos formában jelentkeznek.

Hashimoto-betegség tünetei és kezelése

Mi a Hashimoto-betegség?

A Hashimoto-betegség a pajzsmirigy autoimmun gyulladása és destrukciója, tehát károsodása. Mivel autoimmun betegség, megjelenését az immunrendszer rossz válasza indítja el, amely révén a szervezet olyan ellenanyagokat kezd el termelni, amelyek ártanak a pajzsmirigynek. A betegség a szerv alulműködéshez, ritkábban túlműködéséhez vezethet.

Tünetek

A Hashimoto-betegség előfordulása

A Hashimoto thyreoiditis egy nagyon gyakori betegség, egyes felmérések szerint majdnem minden tizedik ember érintett. A súlyossági szintek persze nagyon változóak, az érintettek közt pedig többségben vannak a nők. A betegség jellemzően fiatalabb korban, 20-40 éves kor között alakul ki. Ráadásul nem is mindig fedezik fel, főleg mert régebben még azokat az antigéneket sem tudták a vérből kimutatni, amelyek a diagnózis felállításához szükségesek.

A Hashimoto-betegség okai

A betegség azért alakul ki, mert a szervezet a pajzsmirigyet idegenként kezeli, alkotóelemeivel szemben ellenanyagot termel. Ez vezet a sejtek gyulladásához, majd pusztulásához. Nem tudni pontosan, hogy ez az autoimmun folyamat mi miatt indul el, de jelenleg az orvostudomány úgy véli, multifaktoriális okai vannak. Közrejátszik a genetikai adottság, de növelik a rizikót a környezeti ártalmak is.
A betegségre hajlamosító tényezők öröklésmenete nem domináns, mindemellett a szülők átadhatják a gyerekeknek. Lányoknál erre nagyobb az esély, viszont náluk a betegség általában enyhébb, míg a férfiaknál, ahol a kórképp ritkább, súlyosabb a lefolyás. A rizikót növelő környezeti ártalmak közül a szmogot és a dohányzást lehet kiemelni, amelyek a kialakult betegséget is súlyosbítják. Kedvez a Hashimoto thyreoiditis megjelenésének a radioaktivitás is, tehát ha valahol nukleáris baleset történik, megnő a gyakorisága. Nem véletlenül szokták emlegetni a betegséggel kapcsolatban Csernobil utóhatását is.
A Hashimoto thyreoiditis nem mindig egyedüli autoimmun betegségként jelentkezik, gyakran szövődhet laktóz- és gluténérzékenységgel (cöliákia), szklerózis multiplexszel, Crohn-betegséggel. Ennek oka, hogy ezekre is hajlamosítanak bizonyos gének, amelyek elég közel vannak ahhoz a szakaszhoz, amely a Hashimoto kialakulásában is szerepet játszik. Emiatt lehet szó kapcsolt öröklődésről.

A Hashimoto-betegség tünetei

A tünetek mindig attól függnek, hogy a betegség mennyire károsította a pajzsmirigyet, ezáltal milyen szintű a funkcióromlás. Az enyhe esetekben az érintettek teljesen tünetmenetesek, semmi nem jelzi a gyulladást. Ha rosszabb a helyzet, akkor a pajzsmirigy fájhat vagy feszülhet is, de inkább az a jellemző, hogy csak alulműködés vagy - ritkábban - túlműködés jelentkezik. Azaz a gyulladás és a szövetek pusztulása, destrukciója a pajzsmirigy működésében okozhat zavart, a betegek jellemzően ennek a tüneteit érzik. Az alulműködés például fáradékonyságot, elhízást és levertséget, izzadást okozhat, de az érintettek vizesedhetnek is. A túlműködés egyebek mellett pajzsmirigy-megnagyobbodást, szapora szívverést, megemelkedett vérnyomást, hajhullást és alvászavarokat okozhat.
A Hashimoto-betegség okozta pajzsmirigy-alulműködés fáradékonysággal, elhízással járhat
A Hashimoto-betegség okozta pajzsmirigy-alulműködés fáradékonysággal, elhízással járhat

A Hashimoto-betegség diagnózisa

A Hashimoto-betegségre a magas TSH szint, a pajzsmirigy alulműködése és túlműködése utalhat. Diagnózisa olyan speciális vérvétellel állítható fel, amelyet csak endokrinológus tud kérni, háziorvos nem. Ennek során az úgynevezett anti-TPO és anti-TG szintjét nézik. A TPO és a TG a pajzsmirigy alkotóelemei, előbbi kettő pedig az ellenük termelődő antitest.
Bár a diagnózishoz ez önmagában nem elég, a pajzsmirigy gyulladását azonban ultrahang is mutatja. Ennél a vizsgálatnál a pajzsmirigyet inhomogénnek, echoszegénynek írják le, lehetnek benne göbök is. Arról viszont szó sincs, hogy ez a probléma rákmegelőző állapot lenne.

A Hashimoto-betegség kórlefolyása

Teljesen egyéni, hogy a betegség milyen mértékben pusztítja el a pajzsmirigyet, ez mindig több tényezőtől függ. Vannak olyan érintettek, akik 20-30 éve betegek, pajzsmirigyük pedig már egészen pici, zsugorodott, ugyanakkor olyanok is, akiknél konkrét panaszok nem is jelentkeznek.
A betegség terhesség alatt jellemzően szelídül, aminek az az oka, hogy ilyenkor az immunrendszer nem működik olyan hevesen, mint normál állapotban. Viszont abban a pillanatban felpörög újra, amint a baba megszületett, emiatt a betegség terhesség után hevesebben támadhat. Az autoimmun betegségekre azért is kell nagyon odafigyelni, mert ha nagyon hevesek, akkor terhesség alatt még gyengült immunrendszer mellett is okozhatnak vetélést.

A Hashimoto-betegség kezelése

A kezelésnek az életmódváltás mindenképpen része, amely az egészséges étkezést és a dohányzás mellőzését jelenti. Ezek segítik a megfelelő hormonális állapot fenntartását. Ajánlott továbbá a szelén fogyasztása is, viszont a betegek nem fogyaszthatnak sok jódot, mert az e betegség esetén ellenjavallott.
Az életmódbeli tényezőkre való odafigyelés mellett kezelni kell a pajzsmirigy alulműködését vagy túlműködését is. Ez alulműködésnél gyógyszeres terápiát jelent, ami alatt a hormonok pótlását kell érteni. A túlműködés kezelése történhet gyógyszeres, műtéti, vagy izotópos úton.
Akinek nincs igazolt laktóz- vagy gluténérzékenysége, arra ez nem feltétlen igaz, de igazolt táplálékérzékenységnél az étrendi változás, tehát a glutén- és laktózmentes diéta lassíthatja a folyamatot. Ilyen esetekben a Hashimoto-betegség kisebb eséllyel lesz heves.

A Hashimoto-betegség gyógyulási esélyei

Az autoimmun betegségek az esetek többségében nem gyógyíthatók, így egy olyan pajzsmirigynél, amely a gyulladás miatt már szinte teljesen elpusztult, egészen biztosan élethosszig tartó hormonpótlásra van szükség.

A Hashimoto-betegség megelőzése

A Hashimoto thyreoiditis biztos megelőzésére nem létezik megoldás. Azoknak, akiknek a családjában van érintett, esetleg többen is szenvednek ebben a betegségben, érdemes szűrővizsgálatra elmenniük. Ilyenkor a probléma már tünetmentes állapotban kiderülhet.

A Hashimoto-betegség szövődményei

Szövődményként pajzsmirigy-alulműködés vagy ritkább esetben -túlműködés jelentkezhet, nem kezelt esetben pedig ezek következményei is felléphetnek. Alulműködésnél magas TSH érték, fáradékonyság, vizesedés, hízékonyság, menstruációs zavarok, vetélés, esetleg szőrösödés fordulhat elő, továbbá szívritmuszavarok és emésztési zavarok.

Hasznos tudnivalók a Hashimoto-betegségről

A Hashimoto-betegséget Hakaru Hashimoto japán patológus és sebész írta le 1912-ben, a kórképet róla nevezték el Hashimoto thyreoiditisnek. A publikáció egy német szakfolyóiratban jelent meg, így a felfedezés kezdetben nem keltett visszhangot Japánban.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Koppány Viktória endokrinológus adjunktusnak.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Átmenetileg több helyen vékonyodik, szakadozik a felhőzet, sokfelé párássá válik a levegő, főként az ország déli kétharmadán nagyobb területen képződik köd. Eső egyre inkább csak az északi határvidéken fordulhat elő. A Dél-Alföldön a déli, hajnaltól a Nyugat-Dunántúlon az északnyugati szél élénkül meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +8 fok között alakul, délkeleten fokozatosan enyhül az idő. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.