Felnőttkori fertőző betegségek

Az emberi szervezet legtöbb megbetegedését baktériumok, vírusok, illetve egysejtűek okozhatják. A mindennapi életben számtalan mikroorganizmus van jelen körülöttünk, amelyek szervezetünkbe is bejutnak. Az, hogy a fertőzés valóban bekövetkezik-e, a mikroorganizmus természetétől és az emberi test védekezésétől függ. A fertőzés kimenetele többféle lehet. Ha a kórokozónak sikerül elszaporodnia, az a betegség teljes kifejlődéséhez vezet. Kialakulhat egyensúlyi állapot a védekező mechanizmusok és a kórokozó szaporodása között, ekkor idült fertőzésről beszélünk. Ha az immunrendszer győz, akkor a betegség gyógyul, és a szervezet védetté is válhat.

Húgyúti fertőzések tünetei és kezelése

Mik a húgyúti fertőzések?

A köznyelv a húgyúti fertőzés kifejezést az alsó húgyúti fertőzésekre használja. Ugyan magába az alsó húgyútba beletartozik a húgyhólyag, és mellette minden egyéb, ami alatta található, ezzel az elnevezéssel általában magát a hólyaggyulladást illetik. Rendszerint bakteriális fertőzésről van szó.

Tünetek

A húgyúti fertőzések előfordulása

A probléma fiatalokat és időseket egyaránt érinthet, az irodalmi adatok szerint a lakosság 80 százaléka élete során legalább egyszer átesik rajta. Tavasszal és ősszel gyakoribb az előfordulása, bár ma már a klíma miatt nyáron is többeket érinthet. A korcsoportok közt az előfordulásban alapvetően nincs különbség, viszont a fiatalok jellemzően más okból lesznek érintettek, mint az idősebbek.
Utóbbiaknál a kockázatot az növeli, hogy a kor előrehaladtával a nyálkahártya védtelenebbé válik, emellett pedig a hormonok is gyengíthetik a hólyag saját védekezőképességét. A kor előrehaladtával kialakulhatnak olyan szervi elváltozások is - például hólyagsüllyedés -, amelyek szintén növelik a rizikót, de előfordulhat az is, hogy az érintett már átesett olyan műtéten, amely miatt a hólyagot tartó szalagjai gyengébbek. Tehát esetükben inkább az anatómiai változások állhatnak a háttérben, míg a fiataloknál a lengébb öltözék miatti felfázás, illetve a higiéniás szabályok lazán kezelése a rizikótényező.

A húgyúti fertőzések okai

A húgyúti fertőzés jellemzően bakteriális, általában felfázás váltja ki, viszont baktériumokkal - például klamídiával (chlamydia) vagy gonorrheával - nemi úton is meg lehet fertőződni.
A húgyúti fertőzéseket általában antibiotikummal kezelik
A húgyúti fertőzéseket általában antibiotikummal kezelik
Ha a háttérben felfázás áll, akkor általában a bélflórában amúgy is honos baktériumok, főképp az enterococcus faecalis és az escherichia coli a kiváltó ok. Ezek a baktériumok a húgycsőben, a húgycsőnyílásban normál állapotban is jelen vannak, viszont problémát alacsonyabb csíraszámban nem okoznak, igazából ki sem mutathatóak. Viszont nagy hidegben vagy felfázáskor a hólyag saját védekezőképessége annyira legyengülhet, hogy védelmi gátja kikapcsolhat, a baktériumok pedig felszaporodhatnak, gyulladást okozhatnak. A klíma használata szintén növeli a kockázatot, hiszen kedvez a megfázásnak, különösen akkor, ha valaki a kinti melegből megy be egy klímával túlhűtött helyiségbe, vagy a kocsiban nagyon hideg levegőt enged a lábára.
Más kórokozókat uszodában, szaunában vagy közös törölköző használatával is össze lehet szedni, a nemi úton való fertőződés pedig közvetlen testi kontaktus útján jön létre, a szexuális együttlét során. Az érintettek kórházakban, főleg intenzív vagy égési osztályokon is fertőződhetnek a katéterezés során, de történhet ilyesmi műtéteknél, eszközös beavatkozásoknál. Persze ez ritka, abszolút steril körülmények közt végzett beavatkozásoknál ilyesmi elméletileg nem fordulhatna elő.

A húgyúti fertőzések tünetei

A sürgető, parancsoló vizelési inger, a gyakori, kellemetlen és fájdalmas vizelés tipikus jel, de előfordulhat akár véres vizelés is. Utóbbi nagyon gyorsan jelentkezhet, kialakulásához nem kell több napnak és hétnek eltelnie. Ennek oka, hogy a kórokozók akár egy-két nap után is olyan magas csíraszámban fordulhatnak elő, hogy okozhatnak már ilyesmit is. A láz nem jellemző, az inkább csak akkor jelentkezik, amikor a gyulladás már felterjed a felső húgyutakra.

A húgyúti fertőzések diagnózisa

A problémát általában már a panaszok alapján felismerik az orvosok, a vizelet gyorsteszt vagy a vizeletüledék vizsgálata pedig azonnal megerősítheti a diagnózist. Leginkább a vizeletben kimutatható fehérvérsejtek és baktériumok az árulkodók. Ma már olyan korszerű gyorstesztek is vannak, amely ezeket azonnal kimutatják.

A húgyúti fertőzések kezelése

Rövid antibiotikus kezelésre szinte mindig szükség van, anélkül gyógyulás nem nagyon várható. A vény nélkül kapható készítményekkel - például a tőzegáfonyát vagy medveszőlő-levelet tartalmazókkal - lehet rövid ideig próbálkozni, ezek a csíraszámot valamelyest csökkentik, de a gyulladást nem szüntetik meg. Ennek oka, hogy a kórokozók rendszerint nagyon makacsok, erősen rátapadnak a hólyag nyálkahártyájára. Ha tehát a vizeletben már gennykeltő baktériumot és fehérvérsejtet mutatnak ki, antibiotikumra van szükség. Ez jelentheti akár granulátum formában kapható gyógyszer egyszeri bevétele, vagy pedig egy 3 napos antibiotikus kezelést. Gyógyszerre ennél hosszabb időre csak ritkán van szükség.

A húgyúti fertőzések gyógyulási esélyei

Ha nem valamilyen multirezisztens baktériumról van szó, a gyógyulási esélyek 100 százalékosak. Ha a kórokozó nagyon ellenálló, akkor célzottan kell kezelni, azaz a baktériumot ki kell tenyészteni, és konkrétan arra a típusra való antibiotikumot kell szedni. Ha ezt eltalálják, a gyógyulás ugyancsak teljes lehet.

A húgyúti fertőzések megelőzése

A megelőzést a bő és egyenletes folyadékbevitel segíti, illetve az, ha elkerüljük a felfázást és a hőmérsékletnek megfelelően öltözünk föl. Ugyancsak szerencsés, ha az emberek a vizeletet nem tartják hosszabb ideig a hólyagban, hanem amint lehet, mosdót keresnek fel.
A tőzegáfonya a hólyag védekező képességét bizonyítottan erősíti, így valamilyen szinten segítheti a megelőzést.

A húgyúti fertőzések szövődményei

A húgyúti fertőzés átmehet krónikus formába is, de nem ez a jellemző, maradványtünetekre általában nem kell számítani. Ilyesmi csak akkor fordul elő, ha eleve adott volt valamilyen fejlődési rendellenesség vagy komplikáló tényező - például húgyúti szűkület -, ami a gyulladást tartósan fenntarthatja.
A gyulladás utáni időszakban a hólyag érzékenyebb lehet újabb fertőzésekre, így könnyebb lehet a visszaesés, de hosszabb távon ez már nincs így.

Nem szerencsés, ha valaki gyakran és indokolatlanul antibiotikumot szed, mert ez esetben gyógyszernek ellenálló baktériumtörzsek alakulhatnak ki, a későbbiekben pedig nehezebb lehet kezelni az esetlegesen kialakuló húgyúti fertőzéseket is.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Csicsenkov Péter urológus szakorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +11 °C

Nyugatról kelet felé haladva egy keskeny, szakadozott felhősáv vonul át felettünk, amelyből legfeljebb elvétve fordulhat elő kisebb záporeső. A szél fokozatosan mindenütt északnyugatira fordul, és szerte a Dunántúlon, majd délutántól északkeleten, keleten is megélénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között alakul. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Egészen szombatig nem várható fronthatás a meteorológiai előrejelzés szerint.