Felnőttkori fertőző betegségek

Az emberi szervezet legtöbb megbetegedését baktériumok, vírusok, illetve egysejtűek okozhatják. A mindennapi életben számtalan mikroorganizmus van jelen körülöttünk, amelyek szervezetünkbe is bejutnak. Az, hogy a fertőzés valóban bekövetkezik-e, a mikroorganizmus természetétől és az emberi test védekezésétől függ. A fertőzés kimenetele többféle lehet. Ha a kórokozónak sikerül elszaporodnia, az a betegség teljes kifejlődéséhez vezet. Kialakulhat egyensúlyi állapot a védekező mechanizmusok és a kórokozó szaporodása között, ekkor idült fertőzésről beszélünk. Ha az immunrendszer győz, akkor a betegség gyógyul, és a szervezet védetté is válhat.

Calicivírus-fertőzés tünetei és kezelése

Mi a calicivírus-fertőzés?

Jelenleg a calicivírus a halmozottan fellépő hányásos-hasmenéses megbetegedések egyik leggyakoribb kórokozója. A fertőzés zárt közösségekben nagyon gyorsan terjedhet, de az otthon lévők is áteshetnek rajta, járványhelyzet nélkül is. Egyik legfertőzőbb nemzetsége a norovírus.

Tünetek

A calicivírus-fertőzés előfordulása

Calicivírus okozta hasmenésen az ember élete során többször is áteshet, tekintettel arra, hogy a vírusnak számos variánsa van, hasonlóképpen az influenzavírushoz. Ez az oka annak, hogy a betegség ellen tartós védettség nem alakul ki. A calicivírus-járvány egy-egy országon, kisebb-nagyobb területen könnyedén végigsöpörhet. A fertőzés gyakran egészségügyi intézményekben lép fel, hiszen ilyen helyeken a vírus könnyen terjed; ugyanez igaz az ápolási otthonokra is. Ugyancsak jellemző, hogy évről-évre tengeri hajóutakon tör ki calicivírus-járvány - a szakirodalom több ilyen esetről is tud.
A gyerekek és felnőttek, férfiak és nők fogékonysága között érdemi különbség nincs, az viszont érdekes megfigyelés, hogy a kórházakban vagy ápolási otthonokban kitörő járványok során az ápoló személyzet súlyosabb tüneteket mutat, mint az ápoltak - ennek oka nem ismert. A fertőzés valódi előfordulására vonatkozóan nincsenek megbízható adatok, mert egy enyhe lefolyású, önmagától gyógyuló vírusos hasmenésről van szó, emiatt a betegek orvoshoz sem feltétlenül fordulnak problémájukkal.
Másrészt az orvosoknak nem kötelező a panaszosok székletét calicivírust kimutató vizsgálatra küldeniük, a fertőzéseket nem kell jelenteniük. Ebből viszont az is következik, hogy a járványügyi laboratóriumoknak is csak becsült adataik lehetnek. Pontos információk egyedül azokról a megbetegedésekről vannak, amelyek egy-egy iskolát, egészségügyi intézményt vagy szociális otthon érintenek. Az ezekre vonatkozó adatokat az Országos Epidermiológiai Központ hetente közli: jelentésükben szinte minden héten szerepel a betegeket halmozottan érintő fertőzés.

A calicivírus-fertőzés okai

A fertőzés kiváltó oka értelemszerűen maga a calicivírus, amely már nagyon kis mennyiségben képes betegséget okozni. A szervezetbe emberről emberre terjedve, közösen fogyasztott ételek útján, hányó betegektől belélegezve fertőzhet. Terjedését a nem megfelelő higiéniás körülmények elősegítik.

A calicivírus-fertőzés tünetei

A vírusfertőzés komoly és heves hányásos-hasmenéses tüneteket okoz, nagyon rövid, legfeljebb pár napos lappangási idő után. Jelentős testhőmérséklet-emelkedést nem vált ki, maximum hőemelkedés kíséri.
A calicivírus a halmozottan fellépő hányásos-hasmenéses megbetegedések egyik leggyakoribb kórokozója.
A calicivírus a halmozottan fellépő hányásos-hasmenéses megbetegedések egyik leggyakoribb kórokozója.

A calicivírus-fertőzés diagnózisa

Calicivírus-fertőzésre az orvosok a tünetekből következtetnek, nyomósabb ok nélkül nem küldik ez a székletet külön vizsgálatra. Víruskimutatást csak akkor végeznek, ha például egy kórházban vagy szociális otthonban a betegség többeket érint. Ez esetben néhány tünetes beteg székletét küldik el vizsgálatra. Ha a gyanú igazolódik, ki lehet mondani, hogy az adott közösségben a calicivírus volt a felelős a hányásos-hasmenéses tünetekért.
Pusztán a tünetek alapján persze nem lehet kijelenteni azt sem, hogy a hasmenést biztosan a calicivírus okozza: hasonló, néhány napos kellemetlenséget ugyanis többek közt a rotavírus és az adenovírus is kiválthat.

A calicivírus-fertőzés kórlefolyása

A vírusfertőzés által okozott panaszok két-három nap alatt elmúlnak. A betegek pusztán a fertőzés miatt csak nagyon ritkán kerülnek kórházba. Erre akkor lehet szükség, ha a hányás és hasmenés olyan mértékű, hogy a beteget a kiszáradás veszélye fenyegeti, ezért parenterális folyadékpótlásra van szüksége. Ezt leszámítva magától gyógyuló betegségről van szó, problémát egyedül a csökkent védekezőképességű betegeknek okoz a fertőzés.
Az immunkompromitált betegek panaszmentesen is nagyon hosszú ideig, akár hetekig ürítik a vírust, ezáltal pedig megfertőznek másokat is. A hematológiai betegekben kimutatták azt is, hogy a vírus a szervezetükben eltöltött hosszú idő alatt mutálódhat, azaz megváltozhat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tünetmentes betegben egy idő után megváltozott genetikai állományú vírus alakul ki, az pedig újra megbetegíti mind a beteget, mind annak környezetét.

A calicivírus-fertőzés kezelése

A fertőzést egyrészt nem kell külön kezelni, másrészt nincs is rá semmilyen antivirális készítmény - egyedül a folyadékpótlásra kell figyelni. Nagyon ritkán - főleg legyengült immunrendszerű betegeknél - szükség lehet arra is, hogy a beteg kórházban kapjon parenterális folyadékpótlást. Az immunrendszert gyengítő készítményeket szedő, immunszupresszív kezelésben, biológiai terápiában részesülő betegek értelemszerűen nehezebben küzdenek meg mindenféle infekcióval, így a calicivírus-fertőzéssel is, pusztán a vírus miatt azonban ők sem szorulnak külön kezelésre.

A calicivírus-fertőzés megelőzése

Mivel a vírus fertőző dózisa nagyon alacsony, azaz tüneteket már minimális számú kórokozó is kiválthat, a betegség megelőzése, elkerülése nagyon nehéz akkor, ha azt már valaki behurcolta egy közösségbe; a kézhigiénia betartása persze kulcsfontosságú. Emellett a betegeknek is nagyon kell figyelniük arra, hogy hányásuknak, hasmenésüknek "ne maradjon olyan nyoma", hogy abból a levegőbe kórokozók kerülhessenek, azaz maximális higiéniára kell törekedniük.

A calicivírus-fertőzés szövődményei

Az orvosok nem tudnak arról, hogy a fertőzésnek bármilyen szövődménye lenne.

A fertőzések, járványok kiindulási pontját az esetek többségében nagyon nehéz kideríteni. Erre inkább olyan helyzetekben van lehetőség, amikor a járvány például egy hajójárat utasai között tör ki. Volt már példa arra, hogy a fertőzést a tünetes szakács indította el; érdekes volt az is, hogy a járvány a hajó egy-egy emeletére - azaz az egymással szorosabban érintkező emberekre - korlátozódott. Izgalmas volt az az eset is, amelynek kitörését kezdetben a Lourdes-i zarándokhely forrásvizének fertőzöttségével magyarázták. Ám később kiderült, hogy nem ez volt a kiváltó ok, a különböző országból érkező zarándokok a szállásokon fertőzték meg egymást. Így kerülhetett például egy olaszországi vírus zarándokok közvetítésével Hollandiába.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Prinz Gyulának, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosának.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +14 °C

A csapadékgócok környezetében gomoly- és fátyolfelhős, másutt gyengén felhős idő valószínű. Zápor, zivatar egyre kevesebb helyen - nagyobb számban az északkeleti-keleti harmadban, illetve a Nyugat-Dunántúlon - várható. A nyugatias szél helyenként megélénkül, zivatarok mentén meg is erősödhet. Késő estére 14 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra szerdán nem figyelmeztetnek a meteorológusok.