Balesetek és sérülések

Testi épségünk igen törékeny: a baleseti sebészetek a kórházak és szakrendelők legforgalmasabb osztályai, és a balesetek az elsők között szerepelnek a halálozási okok listáján is. A közutakon, a háztartásokban, illetve a munkahelyen, játszótéren, vagyis az élet minden területén történhet baleset. A segítség gyorsasága és hatékonysága mellett fontos az is, hogy az lehetőség szerint szakszerű legyen, hiszen a beavatkozással semmiképpen nem szabad ártani a betegnek. Érdemes tudni, hogy a mentők 104-es, illetve a központi segélyhívó 112-es telefonszámát minden telefonról, még egy lejárt kártyájú mobilról is ingyenesen lehet hívni.

Rhabdomyolysis tünetei és kezelése

Mi a rhabdomyolysis?

A rhabdomyolysis a vázizmoknak egy olyan betegsége, amely a harántcsíkolt izmok károsodása következtében alakul ki. Ha utóbbiak károsodnak, akkor az izomsejtek szétesnek, elpusztulnak, aminek hatására az izomban lévő mioglobin (myoglobin) nevű fehérje fölszabadul, bejut a vérbe majd kiválasztódik a vesében. A folyamat a szervezet egészében, így a vesében is okozhat elváltozásokat.

Tünetek

A rhabdomyolysis előfordulása és okai

A rhabdomyolysis a vázizmok károsodása és az ebből adódó mioglobin-felszabadulás miatt alakul ki. Maguk a vázizmok több ok miatt is károsodhatnak: ilyen lehet például bármilyen olyan sérülés vagy izombántalom, ami erőteljes, bemelegítés nélküli sportolás miatt alakul ki, vagy éppen amiatt, mert testmozgás után elmarad nyújtás és lazítás. Előfordulhat ilyen komplikáció maratoni futóknál is, ha valaki a távra nem készül föl kellőképp. Ugyancsak ilyen izomsérülést okoz az, amikor gyerekeket nagyon súlyosan bántalmaznak. Ennek oka, hogy ilyenkor az izomrostok, izomsejtek szintén széteshetnek.
A rhabdomyolysist a nem megfelelő bemelegítés is okozhatja
A rhabdomyolysist a nem megfelelő bemelegítés is okozhatja
Elhúzódó, eszméletlenül fekvő állapotban szintén létrejöhet ilyen elváltozás, de okozhat ilyet súlyos égés is. Fulladás vagy nagyon magas láz szintén kiválthatja ezt a problémát, lévén az is okozhat olyan görcsös állapotot, ami roncsolja az izmokat. Ha nem is az elsődleges okok között, de idesorolható a cukorbetegség is.
Drogfogyasztás - kokain, heroin vagy amfetamin - szintén eredményezhet rhabdomyolysist, de hasonló hatása lehet az alkoholmérgezésnek is, aminek következtében szintén károsodhatnak az izmok. Előfordulhat a jelenség gyógyszer-mellékhatásként is: ezt a tünetegyüttest koleszterinszintet csökkentő sztatinok, valamint a Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszerek válthatják kit. Ezek szintén árthatnak a vázizmoknak.
Okozhat ilyen problémát a pajzsmirigy-alulműködés is, ami azért is növeli a kockázatot, mert a miatta lelassult anyagcsere-folyamatok következtében a koleszterinszint megemelkedik, az emiatt szedett sztatinok pedig növelik a rhabdomyolysis kockázatát. A betegség lehet öröklött is, de okozhatja vírus és baktériumfertőzés, daganatos megbetegedés és autoimmun betegség is. Állhat a hátterében kígyómarás okozta mérgezés is.

A rhabdomyolysis diagnózisa

A diagnózis első lépése a beteg fizikai vizsgálata és kikérdezése, ezt követi egy laborvizsgálat. Utóbbi a CK-érték, a kalcium, a kálium és mioglobin szintjének meghatározást jelent. Emellett részletes vizeletvizsgálat is szükséges, lévén a diagnózis felállításához ennek paramétereire is szükség van.

A rhabdomyolysis tünetei, kórlefolyása

A folyamatot elindító sérüléseknél izomfájdalom, izomfeszülés, izomgyengeség alakul ki, az érintettek azt érzik, mintha "szétszakadna" az izmuk. Ugyan jellemzően erősen fájdalmas és kellemetlen érzésről van, megesik az is, hogy ilyen tünetek nem jelentkeznek. Van példa arra is, hogy a betegséget légzési elégtelenség vagy légzési nehezítettség jelzi. Tünet lehet az is, hogy érintettnek sötétté válik a vizelete (olyan, mintha vér lenne benne), aminek oka az, hogy az izmok lebontás során keletkező és a vesében kiválasztódó mioglobin azzá teszi.
A kórlefolyás mindig attól függ, hogy a probléma milyen hosszú ideje áll fenn, illetve mi a kiváltó oka. Ha az izomfájdalom, izomfeszülés, izomgyengeség rendszeressé válik, akkor súlyosabb állapot is kialakulhat. Az egyik ilyen súlyos komplikáció a rekesz- vagy kompartment szindróma. Ilyenkor az izom feszül és megduzzad, amit korlátoz az azt körülvevő rostos hüvely. Ennek hatására a nyomás emelkedik, ami rontja az izmot oxigénnel ellátó véráramlást. Ha ez az állapot túl sokáig fennáll, további izomkárosodás következhet be, ami további duzzanathoz és még magasabb szöveti nyomáshoz vezet. Ilyenkor pár órán belül végleges izom- és lágyrész-károsodás, illetve elhalás következhet be. Ezt a folyamatot komoly görcsök és fájdalmak kísérik. Ebben az esetben már műtéti beavatkozásra van szükség. A betegség legsúlyosabb komplikációja a veseelégtelenség , ami az esetek 30-60 százalékában alakul ki. Ennél a súlyos elváltozásnál a halálozási arány is igen magas, 40-50 százalékos.

A rhabdomyolysis kezelése

A kivizsgálás, a vérkép és az anamnézis mindig rámutat arra, hogy mi okozza a rhabdomyolysist, így a kezelést is ennek megfelelően kell kialakítani. Az izomkárosodás miatti mioglobin felszaporodását mindenképp meg kell állítani. Ehhez alapesetben ionpótlásra, kalcium- és káliumpótlásra van szükség, és fontos a megfelelő folyadékpótlás is.
A súlyos komplikációk kivédése miatt fontos a betegek kórházi megfigyelése: ennek során folyamatosan monitorozzák a vesefunkciókat és rendezik az elektrolit-háztartást. Ha már veseprobléma is kialakult, mert a veseerekben fölszaporodott a mioglobin, vízhajtó adására is szükség van, súlyosabb esetben - a veseelégtelenség kivédésére - pedig a dialízis az egyetlen terápia.
Ha rekeszes kompartment szindróma alakul ki, akkor az érintett izmot fel kell metszeni, és a felszaporodott anyagcsere-terméket (a mioglobint) el kell távolítani. Az érintett részek felszabadítása amiatt is fontos, hogy ne alakuljanak ki másodlagos fertőzések. Az azonnali ellátás mellett fontos a kiváltó tényezők felszámolása, az alapbetegség megfelelő kezelése. Ha a panaszok koleszterinszintet csökkentő sztatinok, valamint a Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszerek mellékhatásaként jelentkeznek, akkor más készítményeket kell választani.

A rhabdomyolysis gyógyulási esélyei

A rhabdomyolysis nagyon súlyos következményekkel is járhat, ám ha az érintettek időben orvoshoz fordulnak, akkor a károsodás reverzibilis, a gyógyulás pedig teljes lehet.

A rhabdomyolysis megelőzése

Edzésnél nagyon fontos a bemelegítés és a levezetés, ami védi az izmokat, javítja működésüket. Emellett fontos minden olyan hatás elkerülése, illetve kivédése, ami az izmok károsodását eredményezheti.

Annak, aki edzőteremben jár, főleg ha ahhoz szteroidot is szed, nagyon oda kell figyelnie. Ha ilyenkor izomgyengeség és fáradtságérzés jelentkezik, pláne ha visszatérően, feltétlenül orvoshoz kell fordulni, mert ha ez nem történik meg, viszont rhabdomyolysis alakul ki, akkor súlyos vesekárosodás is létrejöhet.
A cikkhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Sztancsik Ilona foglalkozás-egészségügyi szakorvos, sportorvos és kardiológusnak.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +9 °C

Estig napos idő várható kevés felhővel. Csapadék nem lesz, és a szél is gyenge marad. Késő estére 8 és 16 fok közé hűl le a levegő. A meteorológiai előrejelzés szerint napközben melegfront jellegű hatás érzékelhető, ami a frontérzékenyek panaszait erősítheti fel.