Szürkehályog: ezért lett gyakoribb

A modern életvitel (autóvezetés, számítógép- és okostelefon-használat) egyre jobb látóélességet kíván. Akik úgy tapasztalják, hogy nem elég jó a szemük, egyre korábban keresik fel a szemorvost - és mind többeknél ismerik fel a szürkehályogot.

Mit kell tudni a szürkehályogról?

A szürkehályog a szemlencse betegsége. Az elváltozás lényege, hogy a szemlencse átlátszósága folyamatosan csökken, emiatt pedig a betegek látása fokozatosan homályosabbá válik. A betegség a nevét is erről kapta, a "cataracta" görög szó vízesést jelent, mivel a beteg látása idővel olyanná válik, mintha vízfüggönyön nézne keresztül.

szürkehályog műtét, szürkehályog szürkehályog-műtét a látás szemészet szem látás
Szürkehályog-műtét: Afélelemvaksághoz vezethet

A betegség tipikusan az idősebb korosztályt érinti. Kezdetben az elváltozás mértéke még alig észrevehető, de később akár teljes vakságot is okozhat. Kialakulása fájdalommentes, a látásromlás pedig sokáig észrevétlen maradhat. A fejlődő országokban olyan gyakoriak az elhanyagolt esetek, hogy ma már a szürkehályog vezető vaksági ok a világon, miközben műtéttel jól gyógyítható, a beteg látása visszaadható.

A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának kutatócsoportja felmérte, hogy Magyarországon milyen gyakori a szürkehályog előfordulása és a vele összefüggő látásromlás. A projekt során két vizsgálócsoport járta az országot, a felmérésben pedig összesen több mint 3500 főt vizsgáltak meg, akik valamennyien betöltötték az 50-ik életévüket.

A felmérés eredményei alapján végzett számítások szerint több mint 12 ezer szürkehályog miatt megvakult ember él Magyarországon, de ami ennél is megdöbbentőbb, hogy közel 100 ezer súlyosan látássérült szemet kellene megoperálni!

A látásromlást sok esetben nem is érzékeljük, ezért nem fordulunk vele orvoshoz, pedig a kezeletlen probléma akár vaksághoz is vezethet. Mindez általában megelőzhető lenne, ha időben felismernénk és gyógyítani kezdenénk a bajt. Részletek!

Az el nem végzett műtétek leggyakoribb oka, hogy a beteg egész egyszerűen nem érzi szükségét az operációnak, vagy fél tőle. Jelenleg a szürkehályog csak műtéttel gyógyítható. A beavatkozás során az elszürkült szemlencsét eltávolítják, és műlencsét ültetnek a szembe. Köszönhetően a modern sebészi technikáknak a műtét gyors és biztonságos, a beteg akár már a beavatkozás után néhány órával hazamehet, és szoros ellenőrzés mellett ugyan, de otthonában gyógyulhat. A közhiedelemmel ellentétben nem érdemes várni, hogy a hályog "megérjen", a mai korszerű műtéti eszközökkel a betegség minden stádiumban operálható.

Forrás: Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)