Fájdalmas és veszélyes gyulladás a szemen

Szemünk elülső részét a kupolaszerűen ráboruló, átlátszóan tiszta szaruhártya védi, amelynek szerepe van a fény fókuszálásában is. Érzékeny terület, többfajta, külvilágból érkező fertőzés és betegség is fenyegeti. Ismerjük meg a leggyakoribbakat!

A szemgolyót a külvilág felől érkező hatásoktól a vékony kötőhártya és a valamivel vastagabb szaruhártya védi. Ez utóbbi, a cornea egyben a látás folyamatában is szerepet kap: továbbítja, irányítja a fényt az ideghártya felé. Az átlagosan mindössze fél milliméter vastag cornea öt különböző rétegből áll. Egészséges állapotában átlátszóan tiszta, nem tartalmaz ereket, viszont annál több érzőideg található benne. Ezért aztán a szaruhártya megbetegedései, sérülései általában látászavarral és igen nagy fájdalommal járnak. Szerencsére a szaruhártya sokkal gyorsabban regenerálódik, mint például a bőr. Kontaktlencsét viselőknek különösen érdemes ismerni a szaruhártya funkcióit, hiszen az óvatlan használattal, például túl hosszú ideig tartó kontaktlencse-viseléssel könnyen okozhatnak felszíni sérülést, amely kaput nyithat a legkülönbözőbb fertőzéseknek. A tapasztalatok szerint a kontaktlencse használóit az átlagosnál jobban fenyegetik a szaruhártya-gyulladások.

Pontszerű elváltozások

A szaruhártya külső, hámrétegében olykor apró beszűrődések, illetve a felszíni sejtek egy részének pusztulása miatt hámhiányok jelentkeznek. A felszínes, pontszerű szaruhártya-gyulladást (keratitis punktata superficiális) okozhatja többfajta kórokozó, elhanyagolt szemszárazság, erős sugárzás (például ívhegesztés, fényvédelem nélküli erős napsütés vagy szolárium is), kiválthatja a szem sérülése, például maró hatású anyag szembe kerülése, tartósan viselt, rosszul kezelt kontaktlencse és allergia is.

Olykor egyes gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet. Előfordul különösebb zavaró tünetek nélkül is, de kísérheti heves, a kötőhártya-gyulladásra jellemző égő, szúró, viszkető érzés, könnyezés is. Általában fájdalom és fényérzékenység kíséri. A kezelése aszerint történik, hogy azonosítható-e a kiváltó ok, így antibiotikumos kezelés, gyulladáscsökkentő kenőcs és műkönny használata válhat szükségessé. Ha ibolyántúli sugárzás okozta a bajt, antibiotikum tartalmú szemkenőcsöt, pupillatágító szemcseppet és fedőkötést alkalmaznak, ha viszont valamilyen gyógyszerrel szembeni túlérzékenység a ludas, akkor abba kell hagyni a gyógyszerek adását. Az allergiás eredetű keratitis tünetei általában enyhébbek. A pontszerű szaruhártya-gyulladás időtartama néhány naptól néhány hétig terjed, általában következmények nélkül gyógyul.

A kontaktlencsét használókat jobban fenyegetik a szaruhártya-gyulladások
A kontaktlencsét használókat jobban fenyegetik a szaruhártya-gyulladások

Mikrobák a szemben

Pontszerű és kiterjedtebb szaruhártya-gyulladást (keratitist), sőt, szaruhártya-fekélyt is kiválthatnak a különböző kórokozók. Ha a szaruhártya felületi sérülésein keresztül baktériumok kerülnek annak belsejébe, a kialakult bakteriális eredetű gyulladás intenzív fájdalmat okozhat, a szem bevörösödhet. Sürgős orvosi ellátást igényel, mivel súlyos következményekkel járhat: a szaruhártya hegesedését okozhatja, amely jelentős látásromlást, sőt, látásvesztést is előidézhet.

Ismert herpesz- vagy adeno-vírusfertőzés által okozott szaruhártya-gyulladás is. Ilyenkor a szemen érzékelhető tüneteket más betegségre utaló jel is kísérheti, például nyirokcsomó-duzzanat, torokfájás. Különösen veszélyes az övsömör (herpesz zoszter) fertőzés, amely súlyos szövődményeket, hegesedést, maradandó zöldhályogot, látásromlást hagyhat maga után.

Amőba a kontaktlencse alatt

Meleg éghajlaton gyakoribb, de a világ számos pontján előfordul az ún. amőbás keratitis, amelyet az Acanthamoeba nevű protozoonnal fertőzött, szennyezett víz okozhat. Fő tünete a rendkívül heves szemfájdalom. Ez a betegség azért érdemes megkülönböztetett figyelemre, mert az akár vaksághoz is vezető fertőzés 85 százaléka kontaktlencse-viselők körében fordul elő.

A kutatók egészségesek kontaktlencséit is megvizsgálták, és úgy találták, hogy nemcsak a lencsék, hanem még a tárolók kétharmada is fertőzött volt, különösen a hónapokig használható lencsék hordozták a protozoon fertőzést. Mivel a kórokozó a medencék klórozott vizében és a csapvízben is előfordul, az uszodába járó, illetve a nem megfelelően ápolt és tisztított, például a csupán csapvízzel öblített kontaktlencse-viselők fokozott kockázatnak vannak kitéve.

Fájdalmas és veszélyes

Egyes kórokozók nemcsak felszíni gyulladást, hanem súlyosabb elváltozást, a szaruhártya kimélyülését, szaruhártya-fekélyt is kiválthatnak. Például a szem sérülése, a belekerülő idegentest vagy a kontaktlencse viselése során agresszívabb bakteriális fertőzés (Staphylococcus, Pseudomonas, Pneomococcus) illetve vírus- vagy gombafertőzések érhetik a szaruhártyát. Könnyezés, szemfájdalom, fényérzékenység, gennyesedés jelezheti a bajt. Ellátása sürgős szakorvosi feladat, mivel elhanyagolva hegesedést indít el, illetve a gyulladás a szem mélyebb szöveteibe is átterjedhet, amely akár teljes látásvesztést is eredményezhet.

Köszönjük dr. Bana Ildikó szemész-kontaktológus segítségét a cikk elkészítésében!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: