Emésztőrendszeri megbetegedések

Táplálkozásunk igen összetett és bonyolult életfunkció. Feladata a szervezet minden sejtjének ellátása energiával és egyéb tápanyagokkal, amelyeket azok anyagcseréjük során használnak fel. Az emésztőrendszer megbetegedései gyakoriak, és az alapbetegségen túl általában további súlyos szövődményekhez is vezethetnek, a tápanyagok felszívódásának zavara vagy hiánya miatt. A fertőzéseken kívül életvitelünk - például nem megfelelő táplálkozás, mozgásszegény életmód vagy az alkoholizmus - következménye is lehet ilyen megbetegedés. Jelenleg az emésztőrendszeri megbetegedések hazánkban az ötödik leggyakoribb haláloknak számítanak.

Zsírmáj tünetei és kezelése

Mi a zsírmáj?

A zsírmáj a máj zsíros elfajulását jelenti. Ilyenkor a májsejteken belül kis lipidburokban zsírcseppek képződnek - szövettani metszeten ez úgy néz ki, mintha lyukas lenne a májsejt. Az elzsírosodás miatt a májsejt könnyebben elpusztul, ami hosszabb távon a máj kötőszöveti felhalmozódásához vezet. A bajt ez utóbbi okozza, amelynek végeredménye a zsírmáj miatt kialakult májzsugor lehet.

Tünetek

A zsírmáj előfordulása

A zsírmáj nagyon gyakori: tekintettel arra, hogy itthon az alkoholisták száma egymillióra becsülhető, az emberek 30 százaléka pedig elhízott, vélhetően milliók élnek elzsírosodott májjal.
Akut terhességi zsírmáj jellemzően a terhesség harmadik fázisában szokott kialakulni, felismerését a nem specifikus tünetek nehezítik. Ez a típus szerencsére ritka, 10-15 ezer várandósságra csak egy jut.

A zsírmáj okai

A leggyakoribb májkárosító szer itthon az alkohol, amelynek túlzott fogyasztása egyebek mellett úgynevezett alkoholos zsírmájat is okoz. Tulajdonképpen ezzel a zsíros elfajulással kezdődik az alkoholos májbetegség is, amely hosszabb távon májzsugorhoz vezet.
Az alkohol mellett még rengeteg dolog okozhat zsírmájat. Közülük a legfontosabbak az olyan anyagcsere-betegségek, illetve eltérések, mint amilyen a cukorbetegség, a vérzsírok felszaporodása vagy az elhízás. Ez esetekben szintén a májsejtekben rakódik le a zsír, károsítva ezzel a sejteket. Okozhatják a máj zsíros elfajulását gyógyszerek, például szteroidok és hormonális fogamzásgátlók is, de létezik úgynevezett akut terhességi zsírmáj is, amely a várandóság során alakul ki. Utóbbi nagyon súlyos állapot, erősen veszélyezteti a magzatot és az anyát is. Kialakulása általában a terhesség befejezését, illetve akár császármetszést és intenzív osztályos kezelést is szükségessé tesz.

A zsírmáj tünetei

A zsírmájnak nem igazán van jele, a probléma mindössze jellegtelen májtáji (jobb bordaív alatti) kellemetlenséget, nyomásérzékenységet, illetve puffadást okoz. Az egyedüli jellegzetes tünet a sárgaság, amely viszont általában már csak akkor jelentkezik, amikor a beteg állapota súlyos: ekkor a zsírmáj miatt kialakult nagymértékű májcirrózis már gyakorlatilag a végstádiumú májbetegséget jelzi. Korábbi stádiumokban inkább csak a vérkép lehet árulkodó, ha abban a májenzimek (gamma-GT, GPT, GOT) emelkedettek. Ebben az esetben a vírusos májbetegségeken kívül (hepatitis A, B, C és E) gondolni kell a máj zsíros elfajulására is.
Leggyakrabban a túlzott alkoholfogyasztás vezet a máj elzsírosodásához
Leggyakrabban a túlzott alkoholfogyasztás vezet a máj elzsírosodásához

A zsírmáj diagnózisa

Ma már nem szükséges a májból mintát venni (májbiopsziát végezni), hogy a zsírmáj diagnózisát felállítsák: létezik ugyanis egy fibroscan nevű gép, amely non-invazív, azaz beavatkozás nélküli (az ultrahanghoz hasonló) vizsgálattal képes meghatározni a máj zsírtartalmát és kötőszövet-tartalmát. Nagyon fontos látni az arányokat: ezek utalnak ugyanis arra, hogy mekkora a baj. A zsírmáj észlelése mellett fontos tisztázni azt is, hogy ha nincs ismert alapbetegség - például alkoholizmus vagy diabétesz -, akkor mi okozza a máj zsíros elfajulását.

A zsírmáj kórlefolyása

A zsírmáj több év, illetve évtized alatt alakul ki - egyedül terhességnél és mérgezéseknél, illetve gyógyszeres kezelésnél jelentkezik akut zsírmáj. Utóbbiak nagyon ritkák.

A zsírmáj kezelése

A zsírmáj kezelése főként az ahhoz vezető alapbetegség kezelését jelenti. Fontos az is, hogy a vércukorszint és a vérzsírok rendben legyenek, amelyben az étrendnek kulcsszerepe van.
Ha alkohol miatti károsodásról van szó, akkor a szeszes italok mellőzésére kell törekedni, ha pedig gyógyszer okozza a bajt, akkor azt kell elhagyni vagy más készítményre cserélni. Ha a zsírmáj elhízás miatt alakul ki, akkor a növényi eredetű szilimarin hatóanyag segítheti a további károsodások megelőzését (legalábbis valamennyire), de az étrend- és az életmódváltás is elengedhetetlen. Igazolt a kávé, illetve a koffein jótékony hatása is, habár hatásmechanizmusa tudományosan még nem tisztázott. Olyan gyógyszer ugyanakkor még nem létezik, amely a zsírosodás és a kötőszövet felszaporodása ellen hatna.
Ha akut terhességi zsírmájról van szó, akkor szükség lehet a terhesség azonnali befejezésére - akár császármetszéssel is. Előtte fontos stabilizálni az anya állapotát, ami a gyakorlatban vérnyomáscsökkentést, a légutak biztosítását, az alvadási paraméterek rendezését jelenti. Ezek mellett szükség lehet infúzióra, adott esetben véradásra is. Intenzív osztályos kezelésre, transzfúzióra vagy vérkészítmények adására a szülés utáni időszakban is szükség lehet.

A zsírmáj gyógyulási esélyei

A gyógyulás az alapbetegség kezelhetőségétől függően - a máj egyedülálló regenerálódási képességének köszönhetően - akár teljes is lehet.

A zsírmáj megelőzése

A megelőzést a zsírmájhoz vezető alapbetegségek megelőzése, illetve megfelelő kezelése segíti. Hasonló a helyzet a túlzott alkoholfogyasztással, amely a zsírmáj leggyakoribb kiváltó oka. Szintén kerülni kell az elhízást és a rizikót emelő gyógyszerek tartós szedését.

A zsírmáj szövődményei

Szövődmény a májzsugor (májcirrózis) lehet, illetve minden következménye.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Makara Mihálynak, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, Szent László Kórház telephely hepatológus főorvosának.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

Délelőtt még erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a déli óráktól délnyugat, dél felől szakadozik, csökken a felhőzet, és egyre nagyobb területen kisüthet a nap. A dél felől érkező csapadékzóna északnyugat felé halad, és több helyen várható eső, zápor. A levonuló csapadékzóna mögött kevés helyen előfordulhat zápor, délnyugaton zivatar sem kizárt. A délkeleti, keleti szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, de a déli megyékben ennél melegebb is lehet az idő. Késő este 5, 11 fok közötti értéket mérhetünk. Időjárási frontok csütörtökön sem okoznak majd kellemetlenséget.