Felnőttkori fertőző betegségek

Az emberi szervezet legtöbb megbetegedését baktériumok, vírusok, illetve egysejtűek okozhatják. A mindennapi életben számtalan mikroorganizmus van jelen körülöttünk, amelyek szervezetünkbe is bejutnak. Az, hogy a fertőzés valóban bekövetkezik-e, a mikroorganizmus természetétől és az emberi test védekezésétől függ. A fertőzés kimenetele többféle lehet. Ha a kórokozónak sikerül elszaporodnia, az a betegség teljes kifejlődéséhez vezet. Kialakulhat egyensúlyi állapot a védekező mechanizmusok és a kórokozó szaporodása között, ekkor idült fertőzésről beszélünk. Ha az immunrendszer győz, akkor a betegség gyógyul, és a szervezet védetté is válhat.

Endoftalmitisz tünetei és kezelése

Mi az endoftalmitisz?

Az endoftalmitisz a szem belső rétegeinek gennyes gyulladása, melyet kórokozók szaporodása idéz elő.

Tünetek

Ha a kórokozó a szervezetből kiindulva, onnan a szem belsejébe jutva okozza a gyulladást, akkor azt endogén endoftalmitisznek nevezik, míg ha a kórokozó kívülről kerül be a szem belsejébe, azt exogén endoftalmitisznek hívják.
A betegség kezelés nélkül akár látásvesztést is okozhat, és a szem minden rétegére ráterjedhet.

Az endoftalmitisz előfordulása

Az endogén endoftalmitisz szerencsére extrém ritka betegség. Az exogén típusa gyakoribb, szürkehályog műtét után kevesebb, mint 1 ezrelékes valószínűséggel alakulhat ki. Emellett vannak más olyan szemmegnyitó műtétek, ahol az előfordulás ennél gyakoribb.

Az endoftalmitisz okai

Endogén endoftalmitisz legtöbbször akkor alakul ki, amikor nagyon legyengül a beteg szervezete: ilyenkor egy gombás vagy bakteriális gócból a kórokozók a vér közvetítésével jutnak a szembe, ott tovább szaporodnak, súlyos gyulladást okoznak.
Az exogén endoftalmitisz legtöbbször műtéti szövődményként, vagy áthatoló szemsérülés következményeként alakul ki. Ez utóbbi legtöbbször akkor fordul elő, ha a beteg nem jut el azonnal olyan szemészhez, aki megfelelően zárja a sebet, a pácienst pedig antibiotikumos védelemben részesíti.

Az endoftalmitisz tünetei

Az endoftalmitisz tünetei a látásromlás, a mélyben érzett fájdalom, és a szem érágassága, vörössége.
Az endoftalmitisz a szem belső rétegeinek gennyes gyulladása.
Az endoftalmitisz a szem belső rétegeinek gennyes gyulladása.

Az endoftalmitisz diagnózisa

A szemészeten réslámpás (biomikroszkópos) vizsgálattal állapítható meg az endoftalmitisz, az azt kiváltó kórokozó pedig mintavétel után, bakteriológiai (vagy gomba) tenyésztéssel határozható meg. Ez elengedhetetlenül fontos a megfelelő terápia beállításához.

Az endoftalmitisz kezelése és kórlefolyása

Endoftalmitisz néha nagyon gyorsan, akár órák alatt is kialakulhat, ilyenkor a beteg sürgős ellátást igényel. Utóbbira mindig van lehetőség, a központi szemészeti ügyeletek erre föl vannak készülve. A betegség kezelése a diagnózis felállítása után azonnal megkezdődik a feltételezett kórokozó elleni kezeléssel, valamint legtöbbször műtétre (vitrektómiára) is sor kerül. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a szem belsejét mintavétel után alaposan kiöblögetik, majd a szembe antibiotikumot juttatnak.
Emellett a beteg intravénásan is kap antibiotikumot. Ehhez a műtéthez a betegnek mindenképpen kórházba kell befeküdnie. A tenyésztés eredménye alapján a későbbiekben lehet, hogy változtatnak a kezelésen, a kórokozó érzékenységét figyelembe véve.

Az endoftalmitisz gyógyulási esélyei

A gyógyulási esély annál nagyobb, minél korábbi stádiumban veszik észre az endoftalmitiszt, így minél hamarabb megkezdik a megfelelő kezelést. Ezzel megelőzhető a tartós látásromlás, amire kezeletlen esetekben sajnos elég nagy arányban kell számítania az érintetteknek.

Az endoftalmitisz megelőzése

Napjainkban a szemműtéteket steril műtőben, kellő elővigyázatossággal végzik, így nagyon ritka a szemműtétek utáni fertőzés.
Gyulladásos tünetek mellett, illetve lázas betegnél nem szabad tervezett szemmegnyitó (például szürkehályog) műtétet végezni. Emiatt van szükség arra, hogy ilyen operációk előtt a gyulladásos gócokat kiszűrendő laborvizsgálatokat végezzenek.
Kockázati tényező, amikor valaki krónikus gyulladásos betegségben szenved, így szinte biztos, hogy valamilyen gyulladás mindig van a szervezetében. Megfelelő előkészítés után azonban szinte mindenkinek megoperálható a szeme.
Fontos, hogy szemsérülés után minél hamarabb szemészetre kerüljön a sérült, illetve az is, hogy aki szemműtétet követően látásromlást, fájdalmat és szemvörösséget tapasztal, azonnal elmenjen szemészetre, szükség esetén ügyeletre.

Az endoftalmitisz szövődményei

A betegség legsúlyosabb szövődménye a jelentős látásvesztés. Az elhanyagolt esetek sajnos vaksággal is végződhetnek, sőt extrém esetben akár a szemgolyó eltávolítására is szükség lehet. Erre azért lehet szükség, mert ezzel lehet megakadályozni azt, hogy a gennyes góc továbbterjedjen.
A cikkünk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Borbándy Ágnesnek, a Budapest Retina Associates szemész szakorvosának, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika klinikai szakorvosának.

A fertőzés annyira veszélyes, hogy az endoftalmitisz miatti műtét során használt eszközöket az orvosoknak az operáció végeztével ki kell dobniuk, más betegnél még fertőtlenítést követően sem használhatják azokat.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.