Felnőttkori fertőző betegségek

Az emberi szervezet legtöbb megbetegedését baktériumok, vírusok, illetve egysejtűek okozhatják. A mindennapi életben számtalan mikroorganizmus van jelen körülöttünk, amelyek szervezetünkbe is bejutnak. Az, hogy a fertőzés valóban bekövetkezik-e, a mikroorganizmus természetétől és az emberi test védekezésétől függ. A fertőzés kimenetele többféle lehet. Ha a kórokozónak sikerül elszaporodnia, az a betegség teljes kifejlődéséhez vezet. Kialakulhat egyensúlyi állapot a védekező mechanizmusok és a kórokozó szaporodása között, ekkor idült fertőzésről beszélünk. Ha az immunrendszer győz, akkor a betegség gyógyul, és a szervezet védetté is válhat.

Reiter-betegség tünetei és kezelése

Mi a Reiter-betegség?

A Reiter-betegség húgycsőgyulladással, kötőhártya-gyulladással és az alsó végtag ízületeiben kialakuló ízületi gyulladással járó szindróma. Az úgynevezett reaktív arthritisek közé tartozik, amelyek a szervezetben lévő gyulladások mellé társuló ízületi gyulladások. Nevét Hans Reiter orvosról kapta, aki a kórképet az első világháború balkáni frontján egy lovassági tiszten észlelte először.

Tünetek

A Reiter-betegség előfordulása

A szindróma nagyon ritka, a férfiakat pedig gyakrabban érinti. Leginkább 20 és 40 éves kor között fordul elő. Előfordulásáról pontos adatok nem állnak rendelkezésre, és mivel nehezen felismerhető, gyakran nem is állítják fel pontos diagnózisát.

A Reiter-betegség okai

A Reiter-szindróma bakteriális fertőzés miatt alakul ki. Hátterében általában Yersinia, Salmonella vagy Chlamydia áll.

A Reiter-betegség tünetei

A Reiter-betegségnek három fő tünete van. Az egyik a szemet érinti (egyfajta kötőhártya-gyulladás), a másik egy urológiai gyulladás, a harmadik pedig egy ízületi gyulladás. Az ízületi tünetek nem szimmetrikusak, jellemzően az alsó végtagokon, a térden és a bokán jelentkeznek. A bedagadt térdben gyakran folyadék is felgyűlik. Jellemző lehet a sarok és a lábtő fájdalma is. Jelentkezhetnek bőrelváltozások is, főleg a talpon. Ezek a pszoriázishoz hasonló fehér, pikkelyes elváltozások.
A Reiter-betegségnek egyik jellemző a kötőhártya-gyulladás
A Reiter-betegségnek egyik jellemző a kötőhártya-gyulladás
A panaszokkal a beteg először általában a háziorvost keresi fel, mert a kezdeti tünetek nagyon általánosak: enyhe hőemelkedés, nem súlyos szemgyulladás és húgycsőgyulladás. Az ízületi panaszok jellemzően csak ezeket követően jelentkeznek, sokszor jóval később. A szindrómát nem csak azért nehéz diagnosztizálni, mert a tünetek nem egy időben alakulnak ki, hanem azért is, mert nem is mindig van jelen minden panasz. Előfordul az is, hogy a betegnek bakteriális okok miatt hasmenése volt, az ízületek pedig azt követően gyulladnak be.

A Reiter-betegség diagnózisa

A Reiter-szindrómát jellemzően a klinikai kép és az anamnézis alapján ismerik fel az orvosok. Figyelmeztető jel lehet például, hogy volt-e a betegnek az ízületi panaszok megjelenése előtt hasmenése vagy szemgyulladása, húgycsőgyulladása. Megesik, hogy utóbbit nem vallják be a férfibetegek, ami nehezíti a felismerést, és akár több szakorvos bevonását is szükségessé teszi. Ha a vizsgálatra a betegség előrehaladottabb fázisában kerül sor, akkor a szindrómát kiváltó bakteriális fertőzést már nem feltétlenül lehet kimutatni. Egyébként székletből vagy vizeletből szokták azonosítani a kórokozó elleni antitesteket.

A Reiter-betegség kezelése

Ha a Reiter-szindrómát okozó baktérium még azonosítható, akkor a terápia első lépése a célzott antibiotikumos kezelés. Ha nem, akkor csak általános kezelés történhet, tüneti terápiaként pedig nem szteroid gyulladáscsillapítókat, fájdalomcsillapítókat írnak fel az orvosok, illetve az ízületek borogatását, jegelését ajánlják. Ennek hatására a panaszok pár hónap alatt teljesen elmúlnak. Ha az ízületekben nagyon sok víz gyűlik fel, akkor szükség lehet annak leszívására is. Ilyen esetekben adhatnak akár szteroid injekciót is annak érdekében, hogy a gyulladás enyhüljön.

A Reiter-betegség gyógyulási esélyei

A Reiter-betegség jól gyógyul: ugyan hosszú idő alatt, de akkor is megszűnhet, ha nem ismerik fel. Ha kezelik, akkor a panaszok jellemzően pár hónap után múlnak el teljesen. Megesik, hogy a betegség krónikus gyulladássá alakul át. Ilyenkor már érintheti a keresztcsonti részt is.

A Reiter-betegség szövődményei

Ha a beteg ízülete nagyon fáj, de orvoshoz nem megy, viszont terheli, akkor az ízület krónikus gyulladása kedvez a porckopásnak.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Podlovics Ágota, reumatológus főorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +34 °C
Minimum: +22 °C

Általában sok napsütés várható, azonban - főként az ország keleti felén, kétharmadán - a déli, délutáni órákban erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon egyre több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok, melyeket felhőszakadás, erős, viharos széllökés és esetleg jégeső is kísérhet. A Dunántúl nyugati felén nem valószínű csapadék, legfeljebb az Alpokaljára sodródhat be egy-egy csapadékgóc. Az északi, északkeleti szél főként a Dunántúlon és északkeleten lesz élénk, néhol erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt 30 és 37 fok között várható, de az Alföld délkeleti felében pár fokkal továbbra is melegebb lesz az idő, előfordulhatnak 40 fok körüli értékek is. Késő estére 20 és 31 fok közé hűl le a levegő. Az északi országrészen vonul át a hidegfront, ott változékonyabban alakul az időjárás, délen viszont marad a hőség.