Megvakulhatunk a homoktól?

A mai anyákat gyakran túlzónak tartják azért, mert nem engedik gyermekeiket a homokban játszani. A brit paralimpiai síversenyző, Millie Knight szomorú esete azonban azt mutatja, hogy nem árt az óvatosság.

Meg lehet vakulni a homoktól?

A síző a szennyezett talajból elkapható toxocariasis fertőzés következtében vakult meg az egyik szemére. A toxocara alapvetően a kutyák orsósférge, melynek petéi a kutya ürülékével távoznak az állat szervezetéből. A peték véletlen szájba jutása okozhat emberi fertőzést. A legnagyobb veszélynek a parkokban játszó kisgyermekek vannak kitéve, ahol az ott sétáltatott kutyák beszennyezik a talajt. A másik veszélyeztetett csoportba azok a totyogók tartoznak, akik a homokozás után a szájukba veszik a kezüket, vagy megkóstolják a földet.

A toxocariasis világszerte elterjedt betegség. Magyarországon a lakosság 20-30 százalékában kimutatható, hogy valamikor átestek Toxocara fertőzésen. Afertőzésazonban sokszor tünetmentesen zajlik le.

Toxocara canis kutya szemében (Kép: Red Book Online)

Toxocara canis kutya szemében (Kép: Red Book Online) A lenyelt petékből kifejlődő lárvák a bélfalon áthatolva a véráramba jutnak, és ezen keresztül a különböző szervekbe, például a májba, a szívbe, az agyba vagy a szembe jutnak. A lárvák ezeken a helyeken nem fejlődnek ivarérett férgekké, de ritka esetekben a lárvákra adott helyi gyulladásos reakció toxocariasist okoz. A szemben ez akár vakságot is okozhat, ahogyan az Millie esetében is történt.

A parkban való játék után és étkezések előtt nagyon fontos az alapos kézmosás, csakúgy, mint a nyers zöldségek megmosása fogyasztás előtt.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Az aranyeresség leggyakoribb tünete

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)