Az unatkozás kevésbé ismert előnyei

Az unatkozás úgy él a köztudatban, mint egy rendkívül kellemetlen érzelmi állapot, amely elégedetlenséggel, lustasággal, mentális fáradtsággal párosul. Nehéz elképzelni, hogy pozitív hatásai is lehetnek, pedig jó néhány szerepel a listán, csak kevesen tudnak róla. Mutatjuk, mit nyerhetünk azzal, ha épp semmilyen elfoglaltságunk nincs.

Valóban megölhet az unalom? Cikkünkben megtalálja a választ.

Olyan korban élünk, ahol minden forrásból információk hada áramlik felénk, ez szakemberek szerint ijesztő és fárasztó is lehet, kevésbé van kedvünk miatta produktív tevékenységekben részt venni. Unatkozás közben azonban megmenekülünk a folyamatosan áramló ingerektől, következésképp testünk-lelkünk felöltődhet, és nemcsak a szervezetünk állapota, hanem a mentális egészségünk is javulhat.

Fokozza a kreativitást

Az unatkozás lehetőséget teremt arra, hogy kicsit befele figyeljünk, számba vegyük ötleteinket, rendezzük gondolatainkat. Ez a fajta takarítás, rendszerezés pedig igazi felüdülés énünk kreatív részének! Egy 2018-as vizsgálat során a résztvevőknek unalmas feladatokat kellett megoldaniuk, ám ahelyett, hogy a legegyszerűbb megoldásokra törekedtek volna közben, meglepően leleményesen jártak el, és sokkal jobban kihasználták a fantáziájuk adta lehetőségeket, mint egyébként.

Az unatkozás hihetetlen előnyei
Az unatkozás hihetetlen előnyei. Fotó: Getty Images

Újdonságok keresésére sarkall

Gondoljunk csak bele: ha nem unatkoztak volna időnként az emberek, ha nem érezték volna úgy, hogy fel kellene valamivel zavarni az állóvizet, születtek volna-e olyan találmányok, amelyek most olyannyira megkönnyítik életünket? Történtek volna-e olyan legendás felfedezések , amelyeknek pozitív hatásait ma is érezzük? Az unalom tesz minket azzá, akik vagyunk: intelligens, kíváncsi, folyamatosan újdonságot kereső emberekké, akik elégedetlenek azzal, amijük van.

Célok kitűzésére ösztönöz

Az unatkozás annak az érzelmi jele, hogy nem vagyunk elégedettek azzal, amit éppen csinálunk, hogy a szituáció, amelyben vagyunk, nem felel meg elvárásainknak , vágyainknak. Éppen ezért célok kitűzésére ösztönöz, arra, hogy kezdjünk terveket szőni, osszunk-szorozzunk, gondoljuk át, mit szeretnénk csinálni a közeli vagy a távoli jövőben. Így kikerülhetünk abból a helyzetből, ami annyira nem felelt meg nekünk.

Segít a bennünk zajló folyamatok szabályozásában

Diákok körében végzett felmérések szerint, amikor unatkoznak, kevésbé tudnak részt venni az osztály életében, és gyengébb a teljesítményük is. Azt érzik ilyenkor, hogy képtelenek fókuszálni, nincsenek meg hozzá a kognitív erőforrásaik. A koncentrálás és a bennünk zajló folyamatok szabályozásának képessége korrelál az unatkozás kezelésének képességével. Ha már fiatalkorban megtanuljuk, hogyan viszonyuljunk azokhoz az időszakokhoz, amikor épp nincs mit csinálnunk, jobban tudjuk majd kontrollálni gondolatainkat, érzelmeinket, cselekedeteinket.

Forrás: psychologytoday.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: