A ráknál is nagyobb problémának látják ezt a magyarok

A magyarok különösen fontosnak tartják a mentális egészséget, ugyanakkor nem gondolják a mentális betegségeket kiemelkedő egészségügyi problémának – derült ki egy nemzetközi kutatásból, amelybe 34 országot vontak be.

Több ország lakosságának mentális egészséghez való hozzáállását vizsgálta meg az Ipsos. A felmérésbe 34 országból összesen 23 507, 18 és 74 év közötti felnőttet vontak be. Az eredmények szerint a megkérdezettek 36 százalék tartja kifejezetten fontos egészségügyi problémának a mentális egészség romlását – idén fordult elő először, hogy még a rák veszélyénél (34 százalék) is magasabbra értékelték a mentális problémákban rejlő kockázatokat.

stressz, mentális egészség
A mentális egészségügyi problémák egyik legjellemzőbb forrásának egyértelműen a fokozott stressz számít. Fotó: Getty Images

A mentális és a fizikai egészség egyformán fontos

A válaszadók 76 százaléka egyetért azzal, hogy a mentális és a fizikai egészség egyformán fontos, azonban mindössze 33 százalékuk számolt be arról, hogy országuk egészségügyi szolgáltatói is egyenlően kezelik ezt a két területet. A megkérdezettek 41 százaléka mondta azt, hogy az egészségügyi ellátás kereteiben nagyobb prioritásként kezelik a fizikai jóllétet, és csupán 12 százalék érzékeli úgy, hogy a mentális egészséget a fizikai állapotnál fontosabb tényezőként kezelik.

Az alanyok 58 százaléka vallotta azt, hogy gyakran gondol mentális jólétére, míg 70 százalékos azok aránya, akik odafigyelnek fizikai egészségükre. Összességében az egészségükkel azonban jellemzően a 35 év alattiak és a nők törődnek jobban.

Mutatjuk, melyek a legfontosabb vitaminok a mentális egészség fenntartásához.

Durván kihat az életünkre a stressz

A mentális egészségügyi problémák egyik legjellemzőbb forrásának egyértelműen a fokozott stressz számít a válaszadók szerint. Az alanyok 63 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt egy évben legalább egyszer átélt olyan erős stresszt, ami már a mindennapi életükre is negatív hatást gyakorolt. Az érintettek háromötöde azt is érezte, hogy egyszerűen nem képes megbirkózni a nehézségekkel, kétötödükkel pedig legalább egyszer előfordult, hogy dolgozni sem tudott a feszült élethelyzet miatt.

A túlzott stresszt káros hatásaira azért sem szabad legyinteni, mert a tartós feszültséget átélők egynegyede önsértést vagy öngyilkosságot is fontolgatott. Ezek a problémák leginkább a 35 év alattiakat, a nőket, a nem házasokat és az alacsony jövedelmű háztartásban élőket érintik.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: