Bőr- és nemi betegségek

Az emberi szervezet legnagyobb szerve a bőr, amely a test felszínét a külvilág felé fedi. Egy felnőtt embernél 1,6-1,8 négyzetméter, a testsúly 15 százalékát teszi ki. Sokrétű feladatot ellátó, bonyolult szerv, működése az élet sok szempontjából pótolhatatlan. Betegségei amellett, hogy kellemetlenek, de jól láthatók, feltűnőek is, nemcsak egészségi, hanem esztétikai, lelki problémát is jelentenek. A bőr és a szervezet egyéb részeinek szoros kapcsolata miatt a bőrbetegségeknek csupán egy része önálló bőrelváltozás , jelentős részük a szervezet egyéb betegségével függ össze.

Szőrtüszőgyulladás tünetei és kezelése

Mi a szőrtüszőgyulladás?

Más néven: follikulitisz

Tünetek

Szőrtüszőgyulladás alatt a szőrtüsző bakteriális vagy gombás eredetű gyulladását értjük. Ilyen esetekben a szőrtüszők helyén vörös, viszkető és égő duzzanatok alaknak ki, közepükön akár sárgás-gennyes üregek is létrejöhetnek.

A szőrtüszőgyulladás előfordulása

Élete során egyszer-egyszer bárki találkozhat szőrtüszőgyulladással, gyakrabban pedig azoknál fordul elő, akik valamilyen kockázatnövelő hatásnak vannak kitéve. A probléma főképp az ülőmunkát végzők és az egyenruhát viselők körében lehet gyakori, főleg akkor, ha azok munkájuk miatt izzadnak is. A férfiak és nők érintettsége azonos, inkább a panasz megjelenési helye lehet különböző: nőknél szakálltájékon ilyesmi nem szokott előfordulni, viszont a lábszáron a szőrtelenítés miatt gyakoribb.

A szőrtüszőgyulladás okai

A gyulladást főképp gombák vagy baktériumok - jellemzően Staphylococcusok és Streptococcusok - okozzák. Nyáron a fokozott izzadás miatt könnyebb a fertőződés, ilyenkor a szőrtüszőbe egy-egy mikrosérülésen keresztül könnyebben bejutnak a kórokozók. Gyakrabban érintettek azok a területek is, amelyekhez szoros ruházat tapad, lévén a fertőződés ilyenkor is könnyebb.
A szőrtüszőgyulladásnak van olyan típusa is, amelyet kifejezetten gram-negatív baktériumok okoznak. Ezekkel főleg fürdőkben lehet megfertőződni, vagy olyan wellness hotelekben, ahol a jakuzzit nem fertőtlenítik megfelelően. Vannak olyan follikulitiszek is, amelyek napfény hatására jönnek létre, pontos kiváltó okuk pedig nem ismert.
A borotválkozás miatt is kialakulhat szőrtüszőgyulladást, főleg a nem megfelelő higiénia, illetve a borotva fertőtlenítésének elmulasztása okozhat fertőzést. A másik ok az lehet, hogy az erős szőrzet befelé is nőhet és visszahajolhat, ezzel pedig gyulladást provokálhat. Emellett a felhám is lehet erős annyira, hogy maga a szőrszál képtelen kifúrni magát rajta. Az ilyen jellegű gyulladás alapvetően steril, tehát baktérium nélküli, viszont amikor miatta a terület kipattogzik, a szőrtüszők be is fertőződhetnek.
A szőrtüszőgyulladást gyantázás is okozhatja
A szőrtüszőgyulladást gyantázás is okozhatja
Ritkábban, de ugyanez gyantázást, epilálást követően is megtörténhet. Magát a gyulladást ez esetben szintén okozhatja a befelé növő szőrszál, az erős felhám vagy a nem megfelelő higiénia miatti felülfertőződés, illetve az is, ha a rossz minőségű epilálógép nem megfelelően tépi ki a szőrszálakat. A helytelen gyantázás szintén okozhat problémát: ilyenkor a gond az, hogy szőrt rossz irányba tépik, fölösleges sérülést, ezáltal pedig nagyobb fertőzésveszélyt okozva ezzel.
Szőrtüszőgyulladás folyamatos ülőmunka miatt is kialakulhat, például sofőröknél, akik gyakran izzadnak is vezetés közben. Az egyenruhát viselőknél fartájékon szokott jelentkezni ilyen probléma, főleg akkor, ha viseletük nem jól szellőző műszálas anyagból készül. A folyamatos sapkaviselés szintén növeli a kockázatot, és vannak olyan emberek is, akiknek kifejezetten a hajas fejbőrén gyulladnak be rendszeresen szőrtüszők. Ez esetben az ok a túlzottan zsíros fejbőr, a rossz minőségű hajolajok, egyéb gyulladást okozó készítmények használata. Hegedűművészeknél rizikófaktor lehet az állandóan álltájéknak támasztott hangszer is.

A szőrtüszőgyulladás tünetei

A szőrtüszőgyulladás tipikus jele az, hogy a szőrtüszők helyén vörös, viszkető és égő duzzanatok jelentkeznek, közepükben gyakran sárgás-genny gyűlik össze. A panasz testszerte bárhol jelentkezhet , de főleg azokon a területeken alakul ki, ahol összefekvők a bőrfelületek: ilyenek például a mellek alatti vagy farpofák közötti területek, a hónaljak és a hasi redők. Ilyen tüneteket leggyakrabban gram-pozitív baktériumok okoznak, ezek a gyakoribbak.
A gram-negatív baktériumok okozta szőrtüsző gyulladás előbbitől kicsit különbözik, bár az eltérést jellemzően csak az orvosok veszik észre.

A szőrtüszőgyulladás diagnózisa

A diagnózis felállítása klinikai vizsgálattal, a tünetek szemrevételezésével történik. Ha bármilyen kétség felmerül, az orvosok mintát is vehetnek a gyulladásból, hogy azt tenyésztésre küldjék. Ilyesmire akkor kerülhet sor, ha fölmerül annak gyanúja, hogy a gyulladás gombás eredetű. Ez a ritkábbik eset, a panaszt legtöbbször baktériumok okozzák.

A szőrtüszőgyulladás kezelése

A kezelés helyi fertőtlenítőszerekkel, oldatokkal, antibakteriális készítményekkel történik, ha pedig a gyulladást gomba okozza, akkor gombaellenes szerekkel. Általában ez elegendő, a panasz a helyi kezelés hatására megszűnik. Ha mégsem, a tünetek pedig szóródnak vagy súlyosbodnak, esetleg maga a helyi kezelés nehezen kivitelezhető, akkor belsőleg alkalmazott szerek is szóba kerülhetnek. A betegek jellemzően az ilyen gyógyszerekre jól és gyorsan reagálnak.

A szőrtüszőgyulladás megelőzése, hasznos tudnivalók

Borotválkozás és szőrtelenítés során figyelni kell a higiéniára, az érintett terület fertőtlenítésére. A rossz minőségű epilálógép helyett érdemes újabb, korszerűbb típust beszerezni.
Ha szőrtüszőgyulladás hátterében az áll, hogy a szőrszál az erősebb felhám miatt nem tud kibújni, segíthet a rendszeres bőrradírozás, a savas készítmények, mosakodószerek, testápolók használata. Hasznos lehet az exfoliáló kefékkel dolgozó gépek alkalmazása is, ezek szintén vékonyítják a vastagabb bőrt. Ha a probléma gyantázás vagy borotválkozás után ennek ellenére is rendszeres, akkor a tartós, lézeres szőrtelenítés jelenthet megoldást.
A megelőzés szempontjából fontos az általános higiéniás szabályok betartása: a rendszeres arcmosás és tisztálkodás, a ruházat cserélése, a gyakori kézmosás.

A szőrtüszőgyulladás szövődményei

Erősebb fertőződés esetén a szőrtüszőgyulladásból ótvar alakulhat ki. Ilyenkor a szőrtüszőn sárgás pörk képződik, az pedig nem csak magát a szőrtüszőt érintheti, hanem a környéki bőrt is befertőzheti. Gyerekeknél az ótvar akár a vesét is érintheti. A behatolási kapun keresztül egyéb kórokozók is bejuthatnak szőrtüszőbe, a baktériumok pedig a nyirokutakon is továbbterjedhetnek. Emiatt jelentkezhet akár orbánc is.
Ha a szőrtüszőgyulladásos bőrt napoztatják, akkor annak nyomán barna folt maradhat vissza.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

A nyugati tájakon elkezd vékonyodni a felhőtakaró, a Dunántúlon már szűrt napsütés is lehet. A vastag, zárt frontfelhőzet az ország délkeleti, keleti felére összpontosul, a csapadékzóna is kelet felé halad, délután már csak a Tiszántúlra korlátozódik. A délies szél többfelé lesz élénk, kora délutánig helyenként erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között valószínű. Késő estére 6 és 11 fok közé csökken a hőmérséklet. A február végéhez képest igen enyhe idő az orvosmeteorológiai helyzetet is nagyban meghatározza.