Felnőttkori fertőző betegségek

Az emberi szervezet legtöbb megbetegedését baktériumok, vírusok, illetve egysejtűek okozhatják. A mindennapi életben számtalan mikroorganizmus van jelen körülöttünk, amelyek szervezetünkbe is bejutnak. Az, hogy a fertőzés valóban bekövetkezik-e, a mikroorganizmus természetétől és az emberi test védekezésétől függ. A fertőzés kimenetele többféle lehet. Ha a kórokozónak sikerül elszaporodnia, az a betegség teljes kifejlődéséhez vezet. Kialakulhat egyensúlyi állapot a védekező mechanizmusok és a kórokozó szaporodása között, ekkor idült fertőzésről beszélünk. Ha az immunrendszer győz, akkor a betegség gyógyul, és a szervezet védetté is válhat.

Liszteriózis tünetei és kezelése

Mi a liszteriózis?

A betegséget a Listeria monocytogenes nevű baktérium okozza. Főként szennyezett élelmiszerek útján terjed. Hányást, hasmenést, influenzaszerű tüneteket okoz, egyes esetekben pedig agyhártyagyulladást. Nagyon súlyos formája is létezik, ám viszonylag ritka betegség. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint az iparilag fejlett országokban 1 millió lakosból évente 0,1-10 ember betegszik meg liszteriózisban. A súlyos esetek 20-30 százalékában halált okoz.

Tünetek

A liszteriózis előfordulása

A Listeria monocytogenes világszerte előfordul a környezetben. A betegség viszonylag ritka, Magyarországon évente 10-20 esetet diagnosztizálnak, de a valódi fertőzések száma ennél jóval magasabb lehet, ugyanis nem minden esetben derül ki - főként az enyhébb lefolyású betegség esetén -, hogy milyen kórokozó áll a háttérben.
A fertőzött élelmiszer fogyasztása az egészséges, megfelelően működő immunrendszerrel rendelkező emberek esetében tünetmentes vagy csupán enyhe tünetekkel jár.
A betegséget a Listeria monocytogenes nevű baktérium okozza
A betegséget a Listeria monocytogenes nevű baktérium okozza
Nagyon veszélyes lehet a fertőzés a legyengült ellenálló-képességű emberekre, az immunhiányos kórképekben szenvedő betegekre (pl. szervátültetettek, hematológiai betegségben szenvedők, cukorbetegek), idősekre és várandós nőkre, és a fertőzés átterjedhet a magzatra is.

A liszteriózis okai

A Listeria monocytogenes Gram-pozitív pálca alakú baktérium, nevét Joseph Lister angol sebészről kapta. Mozgásra 30 Celsius-fokon és annál alacsonyabb hőmérsékleten (4 Celsius-fokon is!) képes, 37 Celsius-fokon viszont már nem. Leginkább a természetes vizekben és a talajban található meg. Az állatok is hordozhatják bélcsatornájukban a baktériumot anélkül, hogy megbetegednének.
A liszteriózis fertőzött élelmiszerek fogyasztása révén alakul ki. A leggyakrabban szennyezett élelmiszerek a lágy sajtok (pl. brie, camembert, feta). A zöldségek például a trágyázás miatt lehetnek szennyezettek, az állati eredetű élelmiszerek (hús, tejtermékek) pedig a hordozó állat bélcsatornájának fertőzöttsége miatt.
Előfordul újszülöttek agyhártyagyulladásának kórokozójaként (ez a harmadik leggyakoribb bakteriális kórokozó), ezért a kismamáknak nem ajánlják a lágy sajtok és nyers húsok fogyasztását.

A liszteriózis tünetei

A fertőzött élelmiszer fogyasztása után enyhe gyomor- és bélrendszeri tüneteket (hányást, hasmenést) tapasztalnak a betegek, jellemző a láz és az izomfájdalom is. A betegek egy részénél nem jelentkeznek a gyomor-bélrendszeri tünetek.
Egyes esetekben a baktérium bejut a véráramba, ekkor influenzaszerű tünetekkel jár. Ezt követően a betegség vagy következmények nélkül gyógyul, vagy felléphetnek súlyos szövődmények. Ha a fertőzés eléri az idegrendszert, agyhártyagyulladást okoz. Ennek a tünetei között a fejfájást, tarkókötöttséget, zavartságot, eszméletvesztést említhetjük.
A várandós nőknél az enyhe lefolyású megbetegedés is vetéléshez, halva-, illetve koraszüléshez továbbá az újszülött megbetegedéséhez, agyhártyagyulladásához (meningitis) vezethet.

A liszteriózis diagnózisa

A fertőzés után 9-48 órával hányás, hasmenés, bélgörcsök lépnek fel. A lappangási idő 1 nap, de akár 3 hónap is lehet, általában azonban 3-4 hét. A tünetek mellett azt is el kell mondani az orvosnak, ha előfordulhatott, hogy szennyezett élelmiszert fogyasztottunk. Mikrobiológiai vizsgálatokkal állapítják meg, hogy valóban a Listeria-fertőzésről van-e szó (pl. vér, agy-gerincvelői folyadék mikroszkópos vizsgálata és bakteriológiai tenyésztése).

A liszteriózis kezelése

A betegeket antibiotikumokkal kezelik. Ha a fertőzést későn ismerik fel, vagy ha egyéb súlyos betegsége is van a páciensnek, akkor a kezelés sajnos eredménytelen is lehet. Az enyhe lefolyású megbetegedés következmények nélkül gyógyul, a súlyos fertőzés az esetek akár 20-30 százalékában halállal végződik.

A liszteriózis megelőzése

Az élelmiszerbiztonság javításával csökkenthető a megbetegedés kockázata, azaz a baktérium mennyiségét az élelmiszerek előállítása és feldolgozása során a megállapított határérték alá kell szorítani.
Fontos, hogy ne fogyasszunk állati eredetű ételeket nyersen, zöldségeket mosatlanul, továbbá a nem pasztörizált tej is veszélyes lehet. A veszélyeztetett csoportok, például a várandós nők ne fogyasszanak lágy sajtokat és nyers élelmiszereket.

A Listeria monocytogenes hő hatására elpusztul. A főzést, melegítést nem igénylő élelmiszereket a hűtőben se tároljuk 5 napnál tovább, ugyanis a kórokozó jól tűri a hideget, sőt a hűtőszekrény hőmérsékletén (4 Celsius-fokon) is szaporodik. A hűtőszekrényt rendszeresen fertőtlenítsük. Nyers élelmiszerekben rendszeresen megtalálható a baktérium, de a már feldolgozott, hőkezelt élelmiszerekben is előfordulhat, ugyanis ezek utólag is szennyeződhetnek.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

Folytatódik a felhőzet növekedése. A keleti, északkeleti országrészben a jellemzően fátyolfelhős ég mellett több, nyugatabbra a felhős idő mellett kevesebb napsütés valószínű, utóbbin akár tartósan borult tájak is lehetnek. Elszórtan valószínű eső, zápor, nyugaton és délen néhol zivatar is előfordulhat. Nyugat felé haladva fokozatosan nő a csapadék esélye. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 27 és 34 fok között alakul, de a tartósabban csapadékos dunántúli tájakon 25 fok alatt maradhat a hőmérséklet. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.