Három tünet, ami miatt azonnal hívni kell a mentőt

Fontos tisztában lenni a sztrók tüneteivel, hiszen a gyors felismerés és segítség életet is menthet. Szakemberek szerint a magyarul BAKI-ként rövidített három tünet esetében kell azonnal mentőt hívni.

Magyarországon minden félórában meghal egy sztrókos beteg, az akut agyi érkatasztrófa a harmadik vezető halálok itthon – ismertette az InfoRádióban Sarkadi Gabriella, a Strokeinfó Alapítvány elnöke. A szakember szerint a BAKI betűszó megjegyzése segíthet észben tartani azt a négy tünetet, amely esetén nagyon fontos az azonnali kórházi ellátás. 

Hívjuk a mentőt, ha az alábbiakat tapasztaljuk

A betegség hosszú távú következményekkel járhat, leggyakrabban mozgásproblémákkal kell számolni, így általában fél-, de akár teljes oldali bénulással. Az esetek 20 százalékában beszédproblémák is lehetnek, legfőképpen afázia, ha a beszédközpont sérül az agyban. Előfordulhat továbbá posztsztrók depresszió (PSD) annak következtében, hogy egyik pillanatról a másikra megváltozik valakinek az élete, ami rossz hatással lehet a rehabilitációra, tehát a sztrókból való felépülésre is – magyarázta Sarkadi Gabriella.

stroke, sztrók
Ne habozzunk, ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk. Fotó: Getty Images

Az alapítvány elnöke arra is kitért, hogy fontos tisztában lenni a sztrók tüneteivel, hiszen a gyors felismerés és segítség életet is menthet. Megjegyezte, ezzel kapcsolatban a brit sürgősségi ellátásban született egy „szlogen”, a FAST, ami magyarul a gyorsat jelent, egyébként pedig a Facial drooping, Arm weakness, Speech difficulties and Time betűszót takarja, amit a Strokeinfó Alapítvány átültetett a magyar nyelvre, megalkotva a BAKI betűszót, ami szintén önálló jelentéssel is bír:

  • Beszéd (Speech) nehézsége;
  • Arc (Face) lekonyulása;
  • Karok ( Arms) gyengesége;
  • Idő (Time): időben hívni a mentőket!

A szakember szerint ha bárkinél a felsorolt tüneteket tapasztaljuk, nem szabad egy pillanatot sem várni, azonnal a mentőket kell hívni. Az érintett optimális esetben a neurológiára, vagy egy sztrókosztályra fog kerülni, ahol megpróbálják felállítani a diagnózist különböző képalkotó eljárások segítségével, hogy valóban sztrókról van-e szó. 

Nemzetközi elimerést kaptak a mentők

A gyors helyzetfelismerés és ellátás a mentőszolgálat munkatársai számára is kulcsfontosságú, ami miatt díjat is vehettek át a napokban. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) nemzetközi szakmai elismerést kapott a sztrók-esetek korszerű és magas színvonalú ellátásáért  tudatta Győrfi Pál, a szervezet kommunikációs vezetője. Az Angels díjat az Európai Stroke Társaság és az Angels nemzetközi szervezet adományozta.

A nemzetközi szakmai szervezet régiónként vizsgálta és értékelte a sztrók-gyanús betegek helyszíni mentőellátását, illetve a kórházba szállítás megszervezésének összes elemét. Az OMSZ a szigorú protokollok alapján végrehajtott mentési beavatkozások során öt régióban arany, egy régióban pedig platina fokozatú minősítést kapott.

Évente mintegy 22 ezer sztrók-esethez riasztják a mentőket Magyarországon. Agyi érelzáródás esetén a gyógyulás meghatározó feltétele a tünetek korai felismerése, a megfelelő helyszíni ellátás és a gyors sztrók-centrumba szállítás. Az OMSZ közleményében idézte Szapáry Lászlót, a Magyar Stroke Társaság elnökét, aki szerint a sztrók-ellátás területén Magyarország a világ élvonalába tartozik.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: