Három tünet, ami miatt azonnal hívni kell a mentőt

Fontos tisztában lenni a sztrók tüneteivel, hiszen a gyors felismerés és segítség életet is menthet. Szakemberek szerint a magyarul BAKI-ként rövidített három tünet esetében kell azonnal mentőt hívni.

Magyarországon minden félórában meghal egy sztrókos beteg, az akut agyi érkatasztrófa a harmadik vezető halálok itthon – ismertette az InfoRádióban Sarkadi Gabriella, a Strokeinfó Alapítvány elnöke. A szakember szerint a BAKI betűszó megjegyzése segíthet észben tartani azt a négy tünetet, amely esetén nagyon fontos az azonnali kórházi ellátás. 

Hívjuk a mentőt, ha az alábbiakat tapasztaljuk

A betegség hosszú távú következményekkel járhat, leggyakrabban mozgásproblémákkal kell számolni, így általában fél-, de akár teljes oldali bénulással. Az esetek 20 százalékában beszédproblémák is lehetnek, legfőképpen afázia, ha a beszédközpont sérül az agyban. Előfordulhat továbbá posztsztrók depresszió (PSD) annak következtében, hogy egyik pillanatról a másikra megváltozik valakinek az élete, ami rossz hatással lehet a rehabilitációra, tehát a sztrókból való felépülésre is – magyarázta Sarkadi Gabriella.

stroke, sztrók
Ne habozzunk, ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk. Fotó: Getty Images

Az alapítvány elnöke arra is kitért, hogy fontos tisztában lenni a sztrók tüneteivel, hiszen a gyors felismerés és segítség életet is menthet. Megjegyezte, ezzel kapcsolatban a brit sürgősségi ellátásban született egy „szlogen”, a FAST, ami magyarul a gyorsat jelent, egyébként pedig a Facial drooping, Arm weakness, Speech difficulties and Time betűszót takarja, amit a Strokeinfó Alapítvány átültetett a magyar nyelvre, megalkotva a BAKI betűszót, ami szintén önálló jelentéssel is bír:

  • Beszéd (Speech) nehézsége;
  • Arc (Face) lekonyulása;
  • Karok ( Arms) gyengesége;
  • Idő (Time): időben hívni a mentőket!

A szakember szerint ha bárkinél a felsorolt tüneteket tapasztaljuk, nem szabad egy pillanatot sem várni, azonnal a mentőket kell hívni. Az érintett optimális esetben a neurológiára, vagy egy sztrókosztályra fog kerülni, ahol megpróbálják felállítani a diagnózist különböző képalkotó eljárások segítségével, hogy valóban sztrókról van-e szó. 

Nemzetközi elimerést kaptak a mentők

A gyors helyzetfelismerés és ellátás a mentőszolgálat munkatársai számára is kulcsfontosságú, ami miatt díjat is vehettek át a napokban. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) nemzetközi szakmai elismerést kapott a sztrók-esetek korszerű és magas színvonalú ellátásáért  tudatta Győrfi Pál, a szervezet kommunikációs vezetője. Az Angels díjat az Európai Stroke Társaság és az Angels nemzetközi szervezet adományozta.

A nemzetközi szakmai szervezet régiónként vizsgálta és értékelte a sztrók-gyanús betegek helyszíni mentőellátását, illetve a kórházba szállítás megszervezésének összes elemét. Az OMSZ a szigorú protokollok alapján végrehajtott mentési beavatkozások során öt régióban arany, egy régióban pedig platina fokozatú minősítést kapott.

Évente mintegy 22 ezer sztrók-esethez riasztják a mentőket Magyarországon. Agyi érelzáródás esetén a gyógyulás meghatározó feltétele a tünetek korai felismerése, a megfelelő helyszíni ellátás és a gyors sztrók-centrumba szállítás. Az OMSZ közleményében idézte Szapáry Lászlót, a Magyar Stroke Társaság elnökét, aki szerint a sztrók-ellátás területén Magyarország a világ élvonalába tartozik.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +18 °C

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elszórtan valószínű eső, zápor, lokálisan jelentős, intenzív csapadékkal, délen, délnyugaton pedig zivatar is kialakulhat. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra