Nem elég csak bért emelni a mentősöknél

Emelni kell a mentődolgozók bérét, illetve a munkakörülmények javítása is kiemelt cél az Országos Mentőszolgálat és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének véleménye szerint.

Egyetértett az Országos Mentőszolgálat ( OMSZ ) főigazgatója és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) elnöke hétfői megbeszélésén abban, hogy javítani kell a mentődolgozók életkörülményeit. Csató Gábor főigazgató és Kusper Zsolt szakszervezeti vezető egyaránt hangsúlyozta: közös céljuk, hogy a mentőszolgálatnál dolgozók megkapják az őket megillető anyagi és erkölcsi megbecsülést.

Még májusban utcára vonulnak a mentősök - jelentette be az egyik mentős szakszervezet vezetője, miután kiderült: a vártnál szerintük jóval kisebb béremelést kapnak jövő januárban. Bővebben erről az alábbi cikkünkben írtunk!

Cafeteria és új munkaruhák

A főigazgató arról beszélt, hogy konstruktív megbeszélést folytathatott a MOMSZ elnökével. Kiemelte: a legfontosabb a mentődolgozók helyzetének javítása, ebben az ügyben mindenkivel együtt akar dolgozni, akinek ugyanez a célja. A mentődolgozók bérén emelni kell, ez nem kérdés - szögezte le. Hozzátette: feltett szándéka, hogy ne csak a béreket emeljék, hanem javítsanak a dolgozók munkakörülményein is, így például dolgoznak a cafeteria emelésen, a szakmai protokollokon, a digitalizáción, az új munkaruhákon.

Csató Gábor szólt arról is, hogy azt kérte a szakszervezeti vezetőtől, "zárják le a múltat", dolgozzanak közösen a jobb mentőszolgálat érdekében. Emellett kérte a szakszervezet támogatását, nyitottságát, és hogy ne kérjenek rajta számon olyasmit, amihez nincs köze, hiszen csak január óta vezeti az OMSZ-t. Ráadásul - tette hozzá - a fenntartó határozza meg a mentőszolgák bérkeretét. Bértárgyalást folytatni mellettem lehet, nem velem szemben - fogalmazott. Kusper Zsolt a tájékoztatón arról beszélt, hogy idén hatéves a szakszervezet, és csak most tudták elérni, hogy asztalhoz üljenek a mentőszolgálat mindenkori főigazgatójával. A tárgyalás témája az OMSZ és a szakszervezet együttműködése volt, de érintették a szakszervezet által szerdára meghirdetett demonstráció kérdését is.

Utcára vonulnak a mentősök (Fotó: Mihadák Zoltán/MTI)
Utcára vonulnak a mentősök (Fotó: Mihadák Zoltán/MTI)

Kusper Zsolt közölte: a politikamentes demonstrációt megtartják - a rendőrség engedélyezte is az OMSZ székháza elé, a Markó utcába meghirdetett rendezvényt, amelyre eddig 550-en jelezték részvételüket. A demonstráció célja, hogy a mentődolgozók hallassák a hangjukat, hogy elmondhassák a munkáltatónak és a társadalomnak, milyen anyagi körülmények között dolgoznak, milyen hiányosságokkal kell szembesülniük a munkájuk során - mondta.

A Mentődolgozók Önálló Szakszervezete jelezte: reprezentatív szakszervezetként továbbra is tárgyalóasztalnál szeretnének eredményeket elérni, ezért nem vesznek részt a MOMSZ által szervezett demonstráción.

Kusper Zsolt május közepén jelentette be, hogy bértárgyalásra hívják a mentőszolgálat főigazgatóját, a mentőket pedig a mentőszolgálat Markó utcai székháza elé május 31-ére, hogy a szolgálatnál dolgozók megkapják a korábban már májustól ígért 60 százalékos béremelést.

Balog Zoltán a mentők napján jelentette be, hogy a kormány a tavalyi átlagosan 26,5 százalékos béremelés után idén újabb 12 százalékos emelést hajt végre, ami jövőre 10, majd 8 százalékos újabb emelésekkel folytatódik, vagyis 2018 végére a 2016 elejeihez képest legalább 67 százalékkal több lesz a mentők fizetése.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +20 °C

Sok napsütés várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett. A magasabbra törő gomolyfelhőkből zápor, zivatar kevés helyen, főként a Dunántúlon fordulhat elő. Az északi, északkeleti szelet a keleti országrészben több helyen kísérik élénk lökések, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek. Késő estére 24 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra