Az orvosi műhibák ennyi embert érintenek

Évente legalább 138 millió beteget ér károsodás orvosi műhiba miatt világszerte. Az érintettek közül 2,6 millióan meg is halnak - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Miért hallgatunk az orvosi műhibákról? Olvassa el korábbi cikkünket!

A leggyakrabban félrediagnosztizálás, nem megfelelő gyógyszer vagy kezelés előírása, valamint a gyógyszerek célszerűtlen alkalmazása okoz problémát az érintett betegeknél - ismertette Neelam Dhingra Kumar, a páciensek biztonságát oltalmazó fő koordinátor.

orvosi műhiba, műtét, műtéti beavatkozás, orvosok, sebészet, kórház, betegellátás, betegbiztonság
A téves diagnózis és a rossz kezelési mód nagy problémákat okozhat. Fotó: iStock

Ezért hibáznak az orvosok

A hibák általában azért következnek be, mert az egészségügyi rendszerek nincsenek megfelelően felkészítve a tévedések megelőzésére, valamint a hibákból való tanulásra is kevés a lehetőség - véli a szakértő. Az orvosi műhibák elleni küzdést azonban nagyban megnehezíti, hogy sok egészségügyi intézményben elhallgatják ezeket a problémákat.

Fontos kiemelni, hogy az adatokat az alacsonyan vagy közepesen fejlett országokból gyűjtötték össze. A fejlett országok beleszámolásával azonban a globális adat ennél nagyobb számokat mutatna.

A világszervezet a figyelem felkeltése érdekében mostantól minden év szeptember 17-én megtartja a páciensek biztonságának világnapját.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: