Sztrájkoltak a patikusok Franciaországban

Több mint tíz év után újra sztrájk miatt nem nyitott ki a gyógyszertárak többsége Franciaországban csütörtökön.

Sztrájk miatt nem nyitottak ki a gyógyszertárak Franciaországban csütörtökön, amire több tíz éve nem volt példa. A szakszervezetek becslései szerint a gyógyszertárak kilencven százaléka, több vidéki városban száz százaléka zárva maradt. Egyes gyógyszertárakat ugyanakkor a prefektúrák ügyelet ellátásra kötelezték a sztrájknapon is.     

A megmozdulás - amelynek keretében több tucat városban utcai tüntetéseket is tartottak - a szakma valamennyi képviselőjét tömörítette: a szakszervezeteket, a gyógyszerészeti szövetségeket és az egyetemi hallgatókat is.     

gyógyszertár Franciaország
Egy érintett gyógyszertár Párizsban. Fotó: Getty Images

A szakma becslése szerint Franciaországban az elmúlt évtizedben csaknem kétezer gyógyszertár bezárt, és jelenleg mintegy 20 ezer működik az országban.     

"A legfőbb gondot a gyógyszertárak eltűnése jelenti", amelynek oka a gazdasági ellehetetlenülés - mondta az AFP hírügynökségnek Philippe Besset, a Francia Gyógyszerészeti Szakszervezetek Szövetségének (FSPF) elnöke.     

A szakszervezetek a gyógyszerészek díjazásának emelését követelik 2025-től a költségeiket jelentősen megterhelő infláció miatt. Az érdekképviseletek ugyanis nem tartják elegendőnek az egészségbiztosító által javasolt béremelés mértékét.    

A gyógyszerészek a pénzügyi szempontok mellett a gyógyszerhiányra, a vidéki gyógyszertárak gazdasági kiszolgáltatottságára és a gyógyszerészi tanulmányok harmadik ciklusának egyre késlekedő reformjára kívánják ráirányítani a közvélemény figyelmét. A recept nélküli, internetes gyógyszerértékesítés feltételeinek esetleges enyhítése is aggodalmat váltott ki a 130 ezer embert foglalkoztató ágazatban.  

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon előfordulhat felhőszakadással kísért zápor, zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra