A stressz így hat a nők agyára

Kutatások szerint a kortizol nevű stresszhormon krónikusan magas szintje az agy zsugorodásához és a memória romlásához vezethet még az egészséges, középkorú felnőtteknél is. A hatás erősebben érinti a nőket, mint a férfiakat.

A nők általánosságban nagyobb fokú feszültséget és jóval több stresszel kapcsolatos panaszt (például fejfájást, gyomorproblémákat, kimerültséget, ingerlékenységet és szomorúságot) élnek meg, mint a férfiak - derült ki egy amerikai felmérésből. Eközben egy másik tanulmány arról számolt be, hogy a középkorú nők több stresszes eseményt tapasztalnak, mint a férfiak, illetve a más életkorú nők.

A túl sok stressz akár krónikus betegségek kialakulásához is vezethet. Egy kutatás szerint a hosszú távú nyomás otthon és a munkahelyen csaknem megduplázza a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát az idősebb nőknél. Emellett a nők hajlamosabbak az olyan, stressz által kiváltott mentális egészségügyi problémákra, mint a depresszió és a szorongásos betegségek.

nő, stressz, anya, anyaság, dolgozó nő, munkahelyi stressz, otthoni stressz, érzelmi stressz, kimerültség, agyműködés
A nőkön a társadalmi elvárások miatt nagyobb a nyomás. Fotó: 123rf

Az agy felépítése tehető felelőssé

A nők az agyuk felépítése miatt érzékenyebbek a stresszorokra, egyben kevésbé tudják kontrollálni azokat. A női agy limbikus területei - amelyek az érzelmek, illetve az emlékek kontrolljában segítenek - igen aktívak, éppen ezért a sérelmekre, megaláztatásokra is élénkebben emlékeznek. Az ezeken való idegeskedés és a negatív élmények nehezebb elengedése miatt pedig a stressz szintje is még tovább emelkedik.

Túl nagy a nyomás A nőkre számos elvárás hárul az anyasággal és a háztartással kapcsolatban, ami jobban megosztja a figyelmüket. Ha pedig az agynak sok dolog között kell megosztania a fókuszt, az is egy újabb stresszfaktor. A legjobb stresszkezelési módszerről itt olvashat!

Egy kutatás szerint szorongás esetén a férfiaknál és a nőknél más agyterületek aktiválódnak. A nők hajlamosak elakadni a stressz feldolgozásának folyamatában, és egymás után többször is felidézik magukban a kellemetlen élményeket.

Máshogy működünk

A nők általában úgy birkóznak meg a feszültséggel, hogy beszélnek a forrásáról és az érzelmeikről. A férfiak ezzel szemben próbálják gyorsan kitalálni, hogy mit tehetnének, és a stresszforrásról való beszélgetés helyett inkább cselekszenek.

"A nők és férfiak agya egyszerűen máshogy van bekötve" - véli dr. Rajita Sinha, a Yale Egyetem szakembere. Ezért is van az, hogy a nők inkább érzelmi támogatást kínálnak annak, aki valamilyen probléma miatt idegeskedik , míg a férfiak inkább egy kézzel fogható megoldást, például pénzt vagy fizikai segítséget ajánlanak fel.

Forrás: prevention.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: