5 tipp a boldogsághoz: hogyan érezzük jobban magunkat?

A CNN öt teljesen ingyenes tippet ajánlott a boldogsághoz, amelyek révén jobban érezhetjük magunkat.

Az optimizmus és a boldogság nem üres szavak: ezek birtokában hosszabb lehet az életünk, jobban kezelhetjük a stresszes szituációkat, kisebb az esélyünk a szívproblémákra és a stressz hiánya miatti jobb immunrendszer miatt akár még az egyszerűbb betegségeket is könnyen félredobhatjuk, állítja a legjobb amerikai kórház titulust viselő Mayo Clinic. A CNN hasábjain korábban publikált válogatás arra koncentrál: mi az az öt teljesen ingyenes tipp, amelyek révén jobban érezhetjük magunkat.

Hogyan  érezzük jobban  magunkat? Hogyan lehetünk boldgoabbak?
Hogyan érezzük jobban magunkat? Hogyan lehetünk boldgoabbak?

<b> 1. Tudatosítsuk az automata reakcióinkat!</b>

Érdemes első körben tudatosítanunk azt, hogy mi az alapvető módszerünk és hozzáállásunk arra, hogy létezzünk a világban: mondja Dr. Joffrey Suprina, az Argosy University viselkedéskutatási dékánja. Mi van akkor, ha a reggeli kávénkat kilökik a kezünkből a munkahelyre menet? Az egész napunk el van rontva onnantól kezdve? Vagy inkább figyelmen kívül hagyjuk és az élet pozitív dolgaira figyelünk, netán a leckékre, amelyeket ez taníthat nekünk? Vagy csak le kéne szoknunk a kávéról ? Vagy nem okostelefonozni kéne munkahelyre menet? Ha már megismertük magunkat annyira, hogy látjuk a mintáinkat, akkor nekiállhatunk annak is, hogy megváltoztassuk magunkat.

<strong>2. Keretezzük át a gondolatainkat!</strong>

Ha észrevettük azt, hogy negatív módon állunk hozzá a minket körülvevő dolgokhoz, próbáljuk megváltoztatni a nézőpontunkat és alakítsuk át a gondolatainkat pozitívabbá , javasolja Suprina. Ha ez nem megy, nézzük meg a helyzetet távolabbról és tegyük fel a kérdést: mi lehet ennek a pozitív oldala? Mit nyerhetek ebből hosszú távon?

Mindez persze nem megy könnyen, hozzáértők úgy nyilatkoznak: körülbelül három hónapba telik általánosságban megváltoztatni egy szokást, a sikerélmények nyerése, az első lépések megtétele pedig nagyon fontos, ezt gyakorolnunk kell, hogy valami újat vigyünk az életünkbe és megszokjuk azt.

3 pofonegyszerű tipp: így legyünk boldogok Chade-Meng Tan, a Google egyik mérnöke évekkel ezelőtt indította el programját (Search Inside Yourself), amelyből azt tudhatjuk meg, miként lehetünk boldogabbak az életben és hogyan érezhetjük magunkat sokkal jobban. Mutatjuk ! Az is fontos, hogy ne kezdjünk el aggódni, ha negatív gondolataink vannak. A pozitív gondolkodó k sem csak a pozitívat látják. Természetesen látják, hogy van negatív is, az viszont már csak a mi döntésünk, hogy mere fókuszálunk.

<b>3. Ne higgyünk el mindent, amit az agyunk mond nekünk!</b>

Nem kell mindig elhinnünk azt, amit az agyunk mond nekünk. Belső működésünk, érzéseink és viselkedéseink a leggyakrabban egy tőről fakadnak, de ez nem jelenti azt, hogy egy pánik esetén az első elhamarkodott ötletünk alapján kéne döntenünk és viselkednünk, mondja Bobbi Emel kaliforniai pszichoterapeuta és coach.

Boldogség és boldgoségkeresés, nem kell mindig elhinnünk azt, amit az agyunk mond nekünk
Nem kell mindig elhinni, amit az agyunk mond

Ha megfigyeljük negatív gondolatainkat ahelyett, hogy megítélnénk, elhinnénk vagy ezekre alapozva kezdenénk el viselkedni, könnyebben tudjuk elengedni azokat. Inkább csak tudatosítsuk, hogy valami rosszra vagy aggasztóra gondolunk és tegyünk távolságot eközé az észlelés és a reakciónk közé.

<b>4. Hagyjuk eltűnni a félelmet!</b>

A negativitás legrosszabb pontja a félelem , ami a legtöbbször a jövőn alapszik. Mi van akkor, ha valami megtörténik? Vagy mi van akkor, ha mégsem történik meg? A megoldás az, hogy a jelen pillanatban élünk és mihelyst jön egy félelemteli gondolat, azonnal tudatosítjuk, állítja Terri Cole terapeuta és coach New Yorkból. Akár még a vizualizációs technikák is segíthetnek ilyenkor: elképzeljük, hogy hol foglal helyet a félelem, oda fókuszálunk és elképzeljük, hogy lassan eltűnik onnan, a helyét pedig kitöltjük egy pozitív gondolattal. Alapvető, 10 perces meditációs technikáról beszélünk naponta, de nagy különbséget tehet. Reakcióidőt nyerünk, mondja a terapeuta: ahelyett, hogy elhinnénk, amit a félelmünk mond, egyszerűen nem reagálunk rá.

<b>5.Találjuk meg a hangulatváltóinkat!</b>

Cole azt is javasolja: ha az életünk nehezebb fázisban van és nem éppen könnyű pozitívnak maradni, fókuszáljunk a hangulatváltóinkra. A hangulatváltó bármi lehet: szeretteink fotója, egy jó emlék , egy fotó egy kedvenc helyről a telefonunkon, gyakorlatilag bármi, amibe egy pozitív érzelem van elzárva és ezt meg is éljük rajta keresztül. A szakértő azt is javasolja: minden nap végén gyűjtsünk össze három dolgot, amiért hálásak vagyunk és gondoljunk vissza a nap legjobb pillanatára, már ha csak egy pár percig ezzel foglalkozunk, jóval pozitívabban zárhatjuk le a napunkat . Cole azt is hozzáteszi: mindenki képes ezekkel az apró pszichológiai trükkökkel jobbá tenni az életét, az első lépés az, hogy felelősséget vállalunk érte.

Reggeli szokások, melyektől boldogok leszünk Az egész napunkat meghatározza, hogyan ébredünk, és mit csinálunk közvetlenül felkelés után. Ha az alábbiakat rendszeresen be tudjuk iktatni, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nemcsak a kedvünk, de az egészségi állapotunk is jobb lesz.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk nagyobb részén marad a túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő. Főként a Dunántúl nyugati részén, illetve északkeleten lehet szakadozottabb, kevesebb a felhőzet, itt akár több órára is kisüthet a nap. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részein megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt -1 és +2 fok között alakul, de a napos részeken enyhébb, a tartósabban ködös tájakon kissé hidegebb lehet az idő. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra