A futás eddig nem ismert jó hatása

A tudósok szerint akár négy évvel is megfiatalíthatja szívünket, ha rendszeresen futunk.

Aki eddig csak kacérkodott a futás gondolatával, annak van még egy jó érvünk amellett, hogy érdemes tényleg elkezdeni. Egy friss tanulmány szerint az öregedés erekre gyakorolt hatása visszafordítható, rendszeres futóedzésekkel pedig akár négy évet is fiatalodhat a szívünk.

futás, maraton, sportolás, rendszeres testmozgás, mozgás, szív egészsége, szív- és érrendszer egészsége
Akár 4 évet is fiatalodhat a szívünk, ha rendszeresen futunk. Fotó: iStock

Csökken az artériák merevsége

Tudja, hogyan változtatja meg a futás? Nézze meg infografikánkat!

A tanulmányt jegyző brit tudósok olyan futókat vizsgáltak, akik először futották le a londoni maratont, és nem voltak egészségügyi problémáik. A 138 futó átlagéletkora 37 év volt. A kutatók arra jöttek rá, hogy a maratonra való féléves felkészülés során jelentősen csökkent az artériák merevsége. A merevség egyébként a korral jár, és idősebbeknél növeli a szívbetegségek és a stroke kockázatát. A kutatás ideje alatt ráadásul a futók vérnyomása is csökkent.

"Minél többet sportolunk, annál jobb"

A futás áldásos hatásai minden résztvevőnél látványosak voltak. Az életmódbeli változtatások tehát jelentős szerepet játszhatnak az öregedéssel összefüggő egészségügyi kockázatok csökkentésében - emelte ki Dr. Charlotte Manisty, a tanulmány vezető szerzője. "Soha nem késő, ezt a mi idősebb, lassabb futóink példája is bizonyítja" - tette hozzá.

Az aktív életmód ráadásul a szívroham és a stroke rizikójának csökkentésében, valamit a korai, váratlan halál megelőzésében is nagy hangsúllyal bír - hangsúlyozta Metin Avkiran, a Brit Szívalapítvány professzora. "Nem kell maratonra készülnünk ahhoz, hogy élvezhessük a futás előnyeit. Bár minél többet sportolunk, annál jobb, attól még a kicsi is sokat számít" - fűzte hozzá a szakember.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső