Bőrlágyító- és védőanyagok

Bojtorján, nagy

A hajápolás gyógynövénye

Latin neve

Arctium lappa L.

Népies neve

keserű lapu, laboda, ragadáncs, bojtorjáng, bogáncs, bozogáncs

A növény leírása

A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Erdők szélén, utak mentén, előforduló, kétnyári növény. A nagy bojtorján (Arctium lappa), a pókhálós bojtorján (A. tomentosum) és a kis bojtorján (A. minus) is hasonló gyógyhatással bír.

Hogyan gyűjtsük?

Gyógyászati célokra a növény gyökerét hasznosítják. Az első éves még nem virágzó növények gyökerét kell gyűjteni, melyek tömörek, húsosak. A gyűjtés ideje október-április. A gyökér íze keserű.

Érdekesség

Jó hajápoló szer.

Mi van benne?

A gyökér inulint (akár 45%-ban), nyálkát, keserűanyagot (szeszkviterpén laktonokat) és szerves savakat tartalmaz.

Mire jó?

A bojtorján a népi gyógyászatban ismert jó vizelethajtó, vértisztító, epe- és vesekőoldó tulajdonságáról. Izzasztószer. Külsőleg bőrbetegségek - ekcéma, nehezen gyógyuló sebek - kezelésére ajánlott, valamint hajápoló-szerként is népszerű. Meggátolja a hajhullást és a korpásodást, valamint a zsírosodást. Kivonatait reumatikus izom és ízületi fájdalmak ellen bedörzsölő-szerként alkalmazzák.

Hogyan használjuk?

Tea: A bojtorjánból készült tea jó vizelethajtó és vértisztító. Epe- és vesekő esetén ajánlott fogyasztása.
Főzet: Hajápolásra ajánlott.
Bojtorjángyökér-olaj: Hajápolásra javasolt törékennyé vált haj és korpás haj esetén.

Jó tudni!

A pudvás gyökeret ne gyűjtsük!
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.