Bőrlágyító- és védőanyagok

Ligetszépe, parlagi

A száraz, gyulladt bőr gyógynövénye

Latin neve

Oenothera biennis

Népies neve

-

A növény leírása

A ligetszépefélék (Onagraceae) családjába tartozik, Észak-Amerikából származó lágyszárú évelő növény, amely 1- 1,5 méterre is megnő. Általában töltéseken és ugaron nő. Június-szeptember folyamán virágzik, termése négykopácsú tok.

Hogyan gyűjtsük?

Gyógyászati célokra a növény friss, föld feletti részeit és az érett magvak zsíros olaját hasznosítják. Gyűjtési ideje a nyári hónapokra esik.

Érdekesség

A növény nyáron este virágzik, reggelre elhervad.

Mi van benne?

A ligetszépében megtalálható hatóanyagok a linolsav-, gamma-linolénsav-, olajsav- és palmitinsav-trigliceridek.

Mire jó?

Hatóanyagai révén javítja a koszorúér keringését és segíti a bőr megújulási folyamatát. Enyhíti a menstruációs panaszokat. Szerepet játszik a vér koleszterinszintjének csökkentésében. A kozmetikaipar a száraz, gyulladt bőr ápolására alkalmazható szereket készít belőle. Gamma-linolénsav tartalma miatt a neurodermatitisz kiegészítő kezelésére használják.
Magjából olajat sajtolnak.

Hogyan használjuk?

Gyógynövényboltokban beszerezhető a ligetszépe kapszula.

Jó tudni!

Mellékhatása nem ismert.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők lassan összeesnek, ellaposodnak, ezzel összhangban fokozatosan csökken a csapadékgócok száma. Főleg a Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán erős széllökések is várhatók. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.