Görcsoldók

Orvosi ziliz

A légutak és a gyomor-béltraktus megbetegedéseinek gyógynövénye

Latin neve

Althaea officinalis L.

Népies neve

bársonyos mályva, ejbis, fehérmályva

A növény leírása

A mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó növény. A folyók ártereit, nyirkos réteket kedveli, évelő. Több helyen termesztik is.

Hogyan gyűjtsük?

A növény fiatal leveleit és gyökerét használják gyógyászati célokra.
A gyökeret csak ősztől, szeptembertől áprilisig érdemes gyűjteni, mert nyáron a gyökér kevés hatóanyagot tartalmaz. A levelet tisztán, szár, virág és termés nélkül kell gyűjteni.

Érdekesség

Gyógyhatása már az ókortól kezdve ismert, és érdekes, hogy ma is ugyanazoknak a panaszoknak az enyhítésére használjuk, mint akkor.

Mi van benne?

A gyökér nyálkaanyagot, keményítőt, pektint, a levéldrog nyálkát, flavonoidokat és illóolajat tartalmaz.

Mire jó?

Az orvosi ziliz levelét és gyökerét a száj és a garat gyulladásos megbetegedéseikor, továbbá köhögés csökkentésére használják, de alkalmazzák az emésztőszervek hurutos megbetegedései esetén is.
A gyomor-béltraktus nyálkahártyáinak enyhe lefolyású gyulladásai kezelésére ajánlott. Immunerősítő hatásának feltérképezése jelenleg is vizsgálat tárgya. Régóta népszerű gyógyír torokfájás, rekedtség esetén is.
A népi gyógyászat a levelet bőrgyulladás kezelésére használja borogatás formájában. Ha a furunkulusokat pépesített zilizzel borogatjuk, gyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Hogyan használjuk?

Tea: A gyökérből készített teát hidegen készítjük. 3 dl hideg vízbe áztassunk fél órán át 1 teáskanálnyi összeaprított zilizgyökeret, majd szűrjük le. Gargarizálhatunk is vele. Hurut, torokfájás, száraz köhögés, rekedtség esetére javallt.
Borogatás: Pépesített zilizgyökeret rakjunk mullpólyába, és helyezzük a kezelendő bőrfelületre.

Jó tudni!

A zilizgyökér könnyen penészesedik. A vele egyidejűleg szedett gyógyszerek felszívódását befolyásolhatja.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +4 °C

Nagyrészt gomolyfelhős idő várható, emellett a délkeleti tájakon is tovább szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Szórványosan fordulhatnak elő záporok, jégdara záporok. Elsősorban a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában zivatarok is kialakulhatnak. A hegyekben hózápor sem zárható ki. Az északi, északnyugati szelet az ország nyugati felén élénk, néhol erős lökések kísérik. Emellett záporok, zivatarok is átmeneti szélerősödéssel járhatnak. Késő estére 5 és 11 fok közé hűl le a levegő. Az előrejelzések szerint a szerdai napot kettős fronthatás dominálja majd.