Ön is rosszul használja az óvszert?

A helyesen használt kondom 98 százalékos eredményességgel megakadályozza a terhességet, és a legjobb védelmet jelenti a nemi úton terjedő betegségekkel szemben. Az emberek azonban sokszor nincsenek tisztában az óvszer helyes használatával. Mi megy rosszul?

Amikor túl későn kerül fel az óvszer

Már a magömlés előtt rengeteg spermium szabadul el, szinte észrevétlenül, s ezek terhességet okozhatnak, illetve átvihetik a betegséget. Ezért, amint lehet, használni kell az óvszert.

Óvszer, komdom, gumi, gumióvszer, védekezés. szex, HPV
Fontos, hogy mindig időben vegyük fel a gumit

Elmarad a használat előtti ellenőrzés

Felmérések szerint a nők mintegy 83 százaléka, és a férfiak 75 százaléka nem ellenőrizi az óvszert használat előtt. Mert mi lehetne annál illúziórombolóbb és lohasztóbb, mint a csomagolás vagy a gumi épségének, állapotának vizsgálata. A legjobb ezért a régi darabokat kidobni, és mindig friss, ép csomagolású példányt előkészíteni.

Óvszerelést igazíts! A szerelem a legsúlyosabb betegség, mert egyszerre két embert dönt ágynak - tartja a vicc. De nem árt gondolkozni az "ágybadőlési" események következményeiről sem. Az óvszer a nem kívánt terhesség elkerülése mellett megvéd több nemi betegségtől is. Kattintson!

A gumi hibás használata

A felhelyezés elég magától értetődő, mégis rengeteg módon el lehet rontani. Gyakran a sietség miatt megtekeredve, vagy félig letekerve marad. Esetleg túl feszesen kerül fel, olyannyira, hogy már a gyűjtő nyúlványban sem marad elég hely. Az alkalmazási hibák azzal járhatnak, hogy az óvszer kidörzsöli a bőrt, elszakad vagy nem ad védelmet a betegségek, fertőzések ellen. Ezért nem érdemes kapkodni. Pár másodperc még az intim helyzetben sem számít.

A dupla kevesebb, mint a szimpla

Ha valaki nagyon meg kívánja előzni a terhességet, vagy túlságosan fél a nemi úton terjedő betegségektől, s ezért két óvszert használ, az határozottan rossz nyomon jár. A rétegződés drámaian megnöveli annak az esélyét, hogy a kondom elszakadjon. Ha az egyikkel ez megtörténik, akkor rendszerint megy utána a másik is.

Aki túl hamar kapja le a kondomot

Ez hasonló eset, mint a túl hosszú várakozásé. Az óvszer túl korai eltávolítása problematikus. Az Indiana Egyetemen végzett kutatás szerint a megkérdezettek 13,6 és 44,7 százaléka közé tehető azok száma, akik az óvszertől azelőtt megszabadulnak, hogy a közösülés véget érne. Ez pedig kirántja a szőnyeget mind a terhesség-, mind a betegségek elleni védelem alól. Akkor pedig már felhelyezni is felesleges volt. Egy kis türelem ebben az esetben igazán hasznos.

Van, aki rossz méretet vásárol

Nem mindenkire jó ugyanaz a méret. Az XL-es méret vásárlása ugyan legyezgetheti a férfiúi hiúságot, de értelme semmi. A használatnál ugyanis a túl nagy óvszer lecsúszik, a kicsi pedig kényelmetlen lehet és elszakadhat. Ezért a reális méret mellett kell dönteni. Adott esetben ugyanis nem az egó a legfontosabb, hanem a megfelelő illeszkedés.

Ha rossz a síkosító

A síkosító használatával a szex élvezetesebb lehet, sőt segíthet megelőzni a latex elszakadását. De nem minden kenőanyag óvszer-kompatibilis. Az olaj alapú termék tönkretehetik a kondomot, s ezért mindig vízbázisú vagy szilikon alapú síkosítót kell használni, esetleg a kettő keverékét.

Ha rossz a tárolás

Van egy mítosz, amely arról szól, hogy a tárcában tartott óvszer tönkremegy. Ez nem biztos, hogy megállja a helyét, habár a hő nem használ az óvszer anyagának, és minden hajlítás és súrlódás apró lyukakat okozhat, ami a gumit teljesen haszontalanná teheti. Ezért az óvszert lehetőség szerint mindig hűvös, száraz helyen, napfénytől és hőtől védve kell tárolni.

A használat mellőzése

Minden alkalommal, amikor bőr-bőr kontaktus jöhet létre (például az orális szex esetén is), akkor tényleg érdemes óvszert használni. Elég nagy a választék, érdemes megkeresni a legjobbat. Azaz nem használni ott, ahol kockázat van, a legnagyobb hiba.

Forrás: Health.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.