Nagy kérdés: óvszer vagy tabletta?

Úgy tartják, ha egy pár meg tud egyezni abban, hogy miként nyomják ki a fogkrémet a tubusból, akkor boldog házasság elé néznek. A valóság azonban ennél bonyolultabb, a tartós párkapcsolat néha igazi aknamezőnek bizonyul.

Bede Zsuzsa szexológus rendszeresen válaszol olvasói kérdésekre. Egyik alkalommal egy fogamzásgátlással kapcsolatos problémáról kérték ki véleményét:
"Immáron négy éve élek boldog párkapcsolatban. Ahogy az lenni szokott, a gondok akkor kezdődtek, amikor összeköltöztünk. De nem abból törtek ki a viták, hogy miképp rendezzük be a lakást, hogy nyomjuk a fogkrémet, hova menjünk nyaralni, hanem nagyon is kényes témán, a fogamzásgátláson. Mivel sűrűbbek lettek az együttlétek, azt mondtam, hogy a magam részéről inkább áttérnék az óvszerről a tablettára. Azt gondoltam, erről nem kell külön megegyezés vagy bármi, inkább csak bejelentettem a dolgot. De a barátom erről igencsak másként vélekedik. Nem érti, hogy minek váltani, mert szerinte az óvszer biztonságos, és neki külön élvezet, egyfajta fűszer a szexben. Ezt még el is fogadom, de a tét nagy, és nekem a tabletta szexuális szabadságot jelent, magát a spontán szexet. Mert sokszor előfordult, hogy védekezés nélkül szeretkeztünk, és ilyenkor mindig halálra aggódtam magam azon, hogy nem maradok-e véletlenül terhes. Ez a téma nagyon elmérgesedett köztünk, nem is lehet erről a barátommal beszélni."

A fő kérdés tehát, hogy mi van a döntés mögött, hogy milyen fogamzásgátlást választunk? Kockáztatja-e a férfi és a nő ezzel a kapcsolatát? Kinek van igaza?

Bede Zsuzsa a feltett kérdésekre az alábbi választ adta: "Eric Berne Emberi játszmák című könyve jut az eszembe, hiszen a leírt helyzet nagyon játszmagyanús. Hogy pontos legyek, a "Kié az utolsó szó?" játszmát játsszák. Erről azt érdemes tudni, hogy legtöbbször az igazi intimitást pótolja, másrészt pedig folyamatos rivalizálás sejlik a játszma mögött. Állandóan azon csatáznak, hogy kinek van igaza, ki határozza meg, hogy hova menjenek, mikor és kivel, ki dönt a kapcsolatról. Mert nyilván az dönt, akié az utolsó szó.

Szexológusként úgy gondolom, hogy magának joga van eldönteni, mit tart biztonságosnak, hogy melyik formáját választja a védekezésnek. A barátja indoka szerintem sántít, mert ha neki az izgalom, a fűszerezés miatt fontos a gumi, miért felejti el olyan sokszor felhúzni, vagy esetleg beszerezni? A férfiak általában nem is erre szoktak hivatkozni, hanem az egészségre, és ez meg is állja a helyét: óvszerrel a legbiztonságosabb a szex. De ő nem gondolkodott a helytálló válaszon, inkább kitalált egy indokot, és foggal-körömmel a saját érdekeihez ragaszkodik.

Van azonban ennek a problémának egy mélyebb rétege is, de ez sem egyértelmű. Lehet, hogy a barátja azért nem fél a terhességtől, mert a lelke mélyén gyereket szeretne már? Maga pedig azért tiltakozik olyan hevesen, mert nem akarna még ettől a férfitól utódot?De az is lehet, hogy a barátja felelőtlen, és egyáltalán nem érdekli a következmény. Ha tovább folytatom a gondolatot: ha terhes lesz, akkor természetesnek venné, hogy az majd a maga gondja lesz? A kérdésem az, hogy mitől és miért fél. Miért fél felvállalni, hogy elkezdi szedni a gyógyszert? Talán attól, hogy akkor a barátja szakítani akar, maga pedig egyedül marad?

A kapcsolatuk jövője nem a fogamzásgátláson múlik, hanem azon, hogy hosszú távon meg tudnak-e egyezni, képesek-e kilépni a játszmázásból. Nagy kérdés, hogy ha a fogamzásgátlásban meg tudnak egyezni, nem váltja-e fel újabb konfliktus. Ha igen, akkor biztos, hogy tovább folytatódnak a játszmák."

Névjegy: Bede Zsuzsa

Klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus, 1983-ban végezte el az ELTE pszichológia szakát. Dr. Lux Elvira és Dr. Buda Béla tanítványaként már 1984-ben szexuálpszichológusi oklevelet szerzett, majd 1987-ben klinikai szakpszichológusi szakvizsgát tett. Felnőttekkel és tinikkel is foglalkozik, elsősorban érzelmi és párkapcsolati kérdésekkel, lelki problémákkal keresik fel az életükben elakadt páciensek.
A Szex és Párterápiás Egyesület alelnöke.
Weboldala: www.szexhelp.hu

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +24 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt északnyugat felől növekedni kezd a felhőzet, de a Dunától keletre napos időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag