Miben más a különböző burgonyák tápanyagtartalma?

Piros és sárga héjú, A-, B- és C-típusú – ma már számtalan burgonya közül választhatunk, valamint számolhatunk még az édesburgonyával is. De vajon ezek mennyire különböznek egymástól a tápanyagtartalmukat illetően? Szakemberek jártak utána, mennyiben tér el a különböző típusú burgonyák beltartalma.

A Szupermenta korábbi, csomagolt burgonyákat vizsgáló terméktesztjén már kiderült, hogy mennyire biztonságosak a kereskedelemben kapható krumplik. Az akkori vizsgálatsorozatban a szakemberek egyebek mellett a nemesfémek, a vegyszermaradványok és a penészgombák jelenlétét ellenőrizték, valamint az is, hogy génmódosítottak-e a vizsgált tételek.

anya és lánya krumplit vásárolnak a boltban
A burgonya igen értékes eledelnek számít. Fotó: Getty Images

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei azonban most további vizsgálatokat végeztek a teszt folytatásaként. Utánajártak például, hogyan változik a különböző körülmények között tárolt burgonyák cukor- és károsanyag-tartalma, valamint kiderítették, hogy általánosságban van-e eltérés a különböző típusú krumplik beltartalma között. Az alábbiakban ez utóbbi vizsgálat eredményeit részletezzük.

A termékpróba során laboratóriumi vizsgálatoknak vetettek alá egy-egy A-, B- és C-típusú burgonyát, illetve egy édesburgonyát is. „Bár az édesburgonya nem a burgonyafélék közé tartozik, elnevezésére, valamint felhasználására való tekintettel helyet kapott ebben az összehasonlításban” – jegyezték meg a cikk szerzői.

Az édesburgonya jött ki győztesként

A Szupermenta kiegészítő vizsgálatai rávilágítottak, hogy a hagyományos burgonyák belső értékeiben – vagyis zsír-, fehérje-, cukor- és keményítőtartalmában – nincs jelentős eltérés. A klasszikus krumplikat és az édesburgonyát összehasonlítva ugyanakkor megállapítható, hogy ez utóbbinak nemcsak cukor-, hanem fehérjetartalma is magasabb.

a hagyományos burgonya és az édesburgonya tápanyagtartalma

Vitaminban is gazdag eledel

Bár a fenti vizsgálat a vitamintartalomra nem tért ki, fontos megjegyezni, hogy a burgonya ebből a tekintetből is igen értékes eledelnek számít. Ahogy már korábban megírtuk, 180 grammnyi burgonya elfogyasztásával körülbelül 10 milligramm C-vitaminhoz juttatjuk a szervezetünket, az újburgonya viszont ennek akár a dupláját is tartalmazhatja. Gazdag továbbá B1- és B6-vitaminban, folsavban, magnéziumban és vasban is. Magas kálium-, valamint alacsony nátriumtartalmának köszönhetően pedig remekül szabályozza a vérnyomást.

Bár márciusban még igencsak változékony az időjárás, már azért voltak olyan napok, amikor megtapasztalhattad a tavasz melegét. Mutatjuk azokat a szezonális gyümölcsöket és zöldségeket, amelyekkel nemcsak átvitt értelemben, hanem szó szerint is belekóstolhatsz a tavaszba – ezeket edd márciusban!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, és továbbra is többfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, de utóbbi az éjszaka második felében már kevésbé lesz jellemző. Hajnalra a délnyugati, déli részeken átmenetileg nagyobb területen lehet csapadékmentes az idő. Csak zivatarok környezetében erősödhet meg átmenetileg a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 17 fok között alakul. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra