Hogyan javítsuk az anyagcserénket?

Számos módon tudunk beavatkozni anyagcserénk működésébe anélkül, hogy tudnánk róla - most ezek közül részletezünk néhányat, és egyúttal tanácsokat is adunk a helyzetek feloldására.

A szénhidrátokat ne felejtsük el

Edzés során izmaink glikogént vesznek fel testünk szénhidrátraktáraiból. Ha nem fogyasztunk elég szénhidrátot, glikogénszintünk alacsony lesz, emiatt pedig nem fogunk tudni intenzív edzéseket folytatni. Kevesebb kalóriát fogunk égetni és testünknek sem lesz annyi energiára szüksége az edzések utáni regenerálódáshoz. Tanácsos lehet tehát minden étkezéshez egy tenyérnyi adag szénhidrátot fogyasztani, legyen az barna rizs, zabpehely vagy édesburgonya.

Ezek a leggyakoribb anyagcsere-betegségek

Ne éljünk melegben

A National Institutes of Health egy felmérése szerint szerencsés lehet 19 Celsius fokra hűtött hálószobában aludni - az ilyen környezetben egy hónapig megfigyelt résztvevők ugyanis megduplázták barna zsírszövetüket . Ez a zsírszövet nem tárolja a kalóriákat, hanem elégeti azokat, hűvösebb környezetben pedig aktivizálódik, hogy melegen tarthasson minket. Úgyhogy minél aktívabb ez a szövet, annál több kalóriát égetünk napközben.

Anyagcserénk szempontjából hasznosabb a reggeli edzés

Anyagcserénk szempontjából hasznosabb a reggeli edzés

Ne mellőzzük a jódot!

Lehet, hogy a tengeri só finomabb az asztali sónál, de nincsen benne jód - pedig az anyagcserénket is szabályozó pajzsmirigy ennek révén működik, jód hiányában nem képes hormonokat termelni, anyagcserénk pedig bedőlhet. Fogyasszunk inkább jódozott sót - egy negyed teáskanálban napi jódszükségletünk fele található. Emellett fogyasszunk jódban gazdag természetes ételforrásokat is: algát, rákot, tojást!

Szokjunk vissza a dióra

Ne csak rizspufikat és hasonló alacsony kalóriatartalmú snackeket együnk, hanem szokjunk vissza a csonthéjasokra . Az ezekben, főként a dióban található többszörösen telítetlen zsírsavak ugyanis kihatással vannak a zsírégetésre, úgyhogy ha több diót eszünk, több kalóriát is tudunk égetni napközben. És hogy mennyit? Naponta egy kisebb tenyérnyi adag pont megfelelő lesz!

Időzítsük megfelelően az edzésünket

Anyagcserénk szempontjából a napsütéses órák roppantul fontosak, úgyhogy ha tudjuk, időzítsük az edzést vagy legalább egy ébresztő, átmozgató futást a kora reggeli órákra. A Northwestern University kutatói szerint akik képesek a reggeli napsütést ilyen módon élvezni, azoknak alacsonyabb a testtömeg-indexe. A korai napsütés ugyanis beállítja életritmusunkat - ez pedig kihatással van arra is, hogy hogyan alszunk, mennyit tudunk enni és mennyi energiát égetünk el.

Forrás: www.prevention.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: