Tökmaggal a depresszió ellen

A legutóbbi kutatások szerint minden más ételnél jobban javíthatják hangulatokat a magvak: a süteményeknél, az édességeknél és igen, még a csokoládénál is jobban!

Ennek ellenére minden második férfi és tízből hét nő kezd el édes dolgokat fogyasztani, amikor stresszes vagy amikor valami hangulatjavítóra van szüksége. Csak minden hetedik megkérdezett nyúl gyümölcshöz, zöldséghez vagy teljes kiőrlésű nasihoz ilyen esetekben.

Nem a csokoládé a legjobb hangulatfokozó

Kérdőívezéssel 2000 brit fogyasztó szokásait mérték fel, az eredmények pedig nem hangzanak túl jól: az emberek fele kezdett el enni rossz hangulatban, de csak 28 százalékuk fordult családjához vagy barátaihoz segítségért. Ez sajnálatosan egybevág a szakértők meglátásaival, miszerint az emberek "szomorúra eszik magukat", az édességek és a junk food pedig csak hozzájárul állapotukhoz, nem pedig elvesz belőle.

A tökmagnál talán csak a tökmagolaj egészségesebb!
Receptekért kattintson!

A Sarah Schenker dietetikus és Christy Fergusson ételpszichológus által összeállított listán, amely a tíz legjobb hangulatfokozó ételt gyűjti össze, korántsem a csokoládé vagy egy jó hamburger szerepel. Az első helyen a tökmag és a chia mag szerepel, a lista többi pozícióját pedig a lazac, rizs , quinoa, csicseriborsó, kókusz, spárga, spenót és a bab foglalja el.

A kutatás szerint a férfiak esélyesebben tudnak egészségesebb ételekre "rányúlni" stressz esetén vagy akkor, amikor egészségfokozó étrendet akarnak tartani, viszont az aggasztó, hogy a nők a férfiaknál kétszer esélyesebben vesznek barátaiknak vagy kollégáiknak megnyugtatásként vagy kedveskedésként édességeket, ami csak ronthat egészségügyi állapotukon.

A tökmag minden más ételnél jobban javíthatja hangulatunkat. Fotó: Getty IMages
A tökmag minden más ételnél jobban javíthatja hangulatunkat. Fotó: Getty IMages

A tökmag minden más ételnél jobban javíthatja hangulatunkat Schenker szerint meglepő, hogy milyen könnyen tudunk megfeledkezni egy stresszes nap után az egészséges étrendről, pedig pont egy terhelés után lenne szükségünk igazán az egészséges étrendre. Szerinte fontos lenne a rövidtávú, édes ízhatás helyett a hosszútávú, egészséges életet beirányozni inkább.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén, valamint a déli és keleti határvidéken időnként több lehet a gomolyfelhő. Ezeken a tájakon előfordulhat néhol felhőszakadással kísért zápor, esetleg zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti irányú szelet a Dunántúl északi, északnyugati részén és keleten továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, északkeleten erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, az Alföld déli részén a melegebb. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.