Tökmaggal a depresszió ellen

A legutóbbi kutatások szerint minden más ételnél jobban javíthatják hangulatokat a magvak: a süteményeknél, az édességeknél és igen, még a csokoládénál is jobban!

Ennek ellenére minden második férfi és tízből hét nő kezd el édes dolgokat fogyasztani, amikor stresszes vagy amikor valami hangulatjavítóra van szüksége. Csak minden hetedik megkérdezett nyúl gyümölcshöz, zöldséghez vagy teljes kiőrlésű nasihoz ilyen esetekben.

Nem a csokoládé a legjobb hangulatfokozó

Kérdőívezéssel 2000 brit fogyasztó szokásait mérték fel, az eredmények pedig nem hangzanak túl jól: az emberek fele kezdett el enni rossz hangulatban, de csak 28 százalékuk fordult családjához vagy barátaihoz segítségért. Ez sajnálatosan egybevág a szakértők meglátásaival, miszerint az emberek "szomorúra eszik magukat", az édességek és a junk food pedig csak hozzájárul állapotukhoz, nem pedig elvesz belőle.

A tökmagnál talán csak a tökmagolaj egészségesebb!
Receptekért kattintson!

A Sarah Schenker dietetikus és Christy Fergusson ételpszichológus által összeállított listán, amely a tíz legjobb hangulatfokozó ételt gyűjti össze, korántsem a csokoládé vagy egy jó hamburger szerepel. Az első helyen a tökmag és a chia mag szerepel, a lista többi pozícióját pedig a lazac, rizs, quinoa, csicseriborsó, kókusz, spárga, spenót és a bab foglalja el.

A kutatás szerint a férfiak esélyesebben tudnak egészségesebb ételekre "rányúlni" stressz esetén vagy akkor, amikor egészségfokozó étrendet akarnak tartani, viszont az aggasztó, hogy a nők a férfiaknál kétszer esélyesebben vesznek barátaiknak vagy kollégáiknak megnyugtatásként vagy kedveskedésként édességeket, ami csak ronthat egészségügyi állapotukon.

A tökmag minden más ételnél jobban javíthatja hangulatunkat

A tökmag minden más ételnél jobban javíthatja hangulatunkat Schenker szerint meglepő, hogy milyen könnyen tudunk megfeledkezni egy stresszes nap után az egészséges étrendről, pedig pont egy terhelés után lenne szükségünk igazán az egészséges étrendre. Szerinte fontos lenne a rövidtávú, édes ízhatás helyett a hosszútávú, egészséges életet beirányozni inkább.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)