Így hat ránk a rendszertelen alvás

Sok munkavállaló viszonylag keveset alszik hétköznaponként: este fejezi be a munkáját, esetleg korábban kel, hogy el tudjon menni sportolni. "Majd hétvégén kipihenem magam" - gondolják ilyenkor. De vajon tényleg elég a kétnapos semmittevés?

A hétvégi pihenés hatása csak átmeneti. Nem pótolja az egész hetes alváshiányt, és nem tölti fel az energiakészletünket a következő hétre - állítják kutatók legújabb eredményeik alapján.

Az alváshiány kockázatai

A tudósok már korábban megállapították, hogy az alváshiány növeli azelhízásés a cukorbetegség kockázatát. Ugyanakkor nem volt világos, hogy a hétköznapi kevés alvást kiegyenlíthetjük-e azzal, ha hétvégén többet alszunk. Az új eredmények most arra utalnak, hogy néhány nap pihenéssel nem pótolhatunk több napi alváshiányt. Ha egy elfoglalt hét után átalusszuk a hétvégét, csak átmenetileg normalizáljuk a bioritmusunkat, a következő hét közepére azonban elfogy az erőnk, és ugyanúgy felborul az anyagcserénk.

alvás, munka, alváshiány, kevés alvás, hétvégi lustálkodás,
Nem elég, ha csak hétvégén pihenjük ki magunkat (Fotó: 123rf)

Ha az elegendő pihenésből ismét áttérünk a kevés alvásra, akkor ez újfent negatívan hat ránk. Sőt bizonyos esetekben még ronthatunk is a helyzeten - véli Kenneth Wright professzor, a Colorado Boulderi Egyetem kutatásának társszerzője. A szakértő a jojóeffektushoz hasonlította a jelenséget. Mint mondta, ha mindkét végén égetjük a gyertyát, az előbb-utóbb nagy károkat okozhat.

Meglepő eredmények

A vizsgálatokba 36 embert vontak be, aki 13 éjszakát töltött a laboratóriumban. Az első három estén mindenki 8 órát aludt. Ezt követően nyolcan folytathatták a napi 8 órás alvást, a maradék 28 embert pedig két csoportra osztották. Mindkettőben nagyjából 5 órát aludhattak egy éjszaka, az egyik csapatnak azonban 4 nap után megengedték a napközbeni pihenéseket is. A hétvége után ismét mindkét csoport kevesebbet aludt éjszakánként.

Az eredmények alapján elmondható, hogy többet aludtak azok, akiknek megengedték a pluszpihenést. Ezek a résztvevők nem keltek fel szombat délnél előbb, a férfiak pedig átlagosan többet aludtak, mint a nők. A kutatócsapat szerint viszont még ebben az esetben sem pótolta a pluszalvással eltöltött órák száma a hét elején kialakuló alváshiányt.

Az alváshiány egyik kevésbé ismert következménye: a paranoia Már néhányalvásnélkül töltött éjszaka súlyos mentális problémákhoz vezethet, de a tartósan kevés alvás hosszabb távon akár depresszió vagy paranoia kialakulását is elősegítheti. A tünetekre oda kell figyelnünk, és még időben szakértőhöz, orvoshoz kell fordulnunk.

Ezen kívül a melatonin hormon szintjét is figyelemmel kísérték a kutatók: azoknál az alanyoknál láttak nagyobb mértékű változást, akik a kevés alvás mellett napközben is pihentek. A napi 5 órát alvók között pedig egységesen 1,5 kilogramm súlynövekedést és alacsonyabb inzulinérzékenységet mértek a kísérlet végén, míg a 8 órát alvók körében nem láttak változást. Az adatok tehát azt sugallják, hogy már rövid távon is anyagcserezavarok léphetnek fel a kevés alvás következményeként.

Forrás: theguardian.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)