Tévhit, hogy a horkolás ártalmatlan

Alvásunk mennyisége és minősége hatással van a hangulatunkra, a közérzetünkre, az egészségünkre és az élettartamunkra is. Éppen ezért fontos, hogy ne dőljünk be az alvással kapcsolatos tévhiteknek.

Mutatjuk a legkárosabb alvással kapcsolatos tévhiteket.

A felnőtteknek elég 5 óra alvás

Meglepően gyakori tévhit, hogy néhány óra alvás is elég arra, hogy megfelelőlen kipihenjünk magunkat. Azonban kutatások igazolják, hogy a rendszeresen napi 5 órát vagy kevesebbet alvó felnőttek rövidebb ideig élnek, és nagyobb eséllyel lesz valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedésük.

Az alkoholtól jobban alszunk

Sokan azzal magyarázzák a lefekvés előtti alkoholfogyasztást, hogy jobban alszanak tőle. Bár tény, hogy az alkoholtól könnyebben elálmosodhatunk, az ital azonban kifejezetten negatív hatással van azalvásminőségére. Megzavarja a mélyalvást és a REM-fázist, éppen ezért alkoholfogyasztás után egészen biztosan rosszabb minőségű lesz az alvásunk.

Rákényszeríthetjük magunkat az alvásra? Gyakori "jó tanács", hogy ha nem tudunk elaludni, akkor se keljünk fel, csak maradjunk fekve és tartsuk csukva a szemünket. Az állítás szerint így előbb-utóbb álomba merülünk. Az alvást azonban nem lehet erőltetni. Ha lefekvés után 15-20 perccel is álmatlanul forgolódunk, akkor inkább keljünk fel, és csináljunk valami mást - lehetőleg valami olyat, amihez nem kell használnunk az agyunkat, például hajtogassuk össze a kiteregetett ruhát. Ne csináljunk erős fényt a helyiségben, és ha álmosodni kezdünk, feküdjünk vissza.

Mindenki horkol néha, nincs ezzel semmi gond

A horkolás lehet ártalmatlan is, de betegséget, például alvási apnoét is jelezhet. Ez pedig kezeletlenül hagyva akár komoly egészségügyi károsodást is okozhat. Éppen ezért, ha a horkolásunk rendszeres, nagyon hangos, valamit fulladozással vagy légzéskimaradással is jár, mindenképpen menjünk orvoshoz!

horkolás, alvászavar, alvás, tévhitek
A horkolás veszélyes is lehet, így mindig komolyan kell venni! Fotó: 123rf

Meg lehet szokni a kevesebb alvást

Sokan úgy gondolják, hogy az agyat és a testet is hozzá lehet szoktatni a kevesebb alváshoz. Ha esetleg úgy is érezzük, hogy néhány nap után megszokjuk, hogy a szokásosnál kevesebbet alszunk, ez valójában mérhetően rontja a teljesítményünket, és káros hatással van az egészségünkre is. Kutatások szerint az éjszakai műszakban dolgozók - akik átlagban napi szinten kevesebbet alszanak azoknál, akik hagyományos munkarendben dolgoznak -, általában rövidebb ideig élnek, és gyakrabban halnak meg például mellrákban.

Rossz ötlet hétvégente tovább aludni, mint hétköznap

Ezzel kapcsolatban jelenleg is megoszlanak a vélemények, illetve zajlanak kutatások. Bár a továbbalvás megzavarhatja a már kialakult, természetes cirkadián ritmust, bizonyos foglalkozásokat űzőknek - például a több műszakban dolgozóknak - jótékony hatású lehet, ha megpróbálják "bepótolni" a hét közben kimaradt alvásidőt.

Forrás: care2.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)