Mit művelünk alvás közben?

Bár gyakoriak lettek az alvásproblémák, orvoshoz fordulni akkor érdemes, ha ez az állapot hetekig, hónapokig is eltart. Íme, ezekre figyeljünk.

Az alvással és annak rendellenességeivel foglalkozó tudomány csak néhány évtizede része az orvoslásnak, de szerencsére egyre többet tudunk meg ezekről a problémákról. Íme néhány ritkább, de annál súlyosabb állapot.

A "tevékeny" alvás

Az alvajárás rendkívül veszélyes lehet: egy idős amerikai férfi például a házához közeli mocsárban ébredt fel egyszer, aligátorokkal körülvéve. Részletek itt.

Az alvajárás ritka alvászavar: a gyermekek öt-hat százalékát érinti, de többségük kinövi a betegséget, csupán egy százalékuknál marad meg. Az alvajárás akkor történik, amikor az agy - elektromos aktivitását tekintve - alszik, de az érintett személy magatartása, viselkedése olyan, mintha ébren lenne. Ilyenkor fordul elő például az, hogy valaki felkel, és elkezd pakolni, sétálnak, mosogatni vagy éppenséggel felöltözni.

Az alvajárás ritka, de annál veszélyesebb jelenség
Az alvajárás ritka, de annál veszélyesebb jelenség

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

A "hangos" alvás

Az orvostudomány obstruktív alvási apnoé szindrómaként emlegeti a problémát, és nem érdemes összekeverni az egyszerű horkolással - ha nem maradnak ki lélegzetvételek, a probléma leginkább csak a mellette alvót zavarja. Akkor van nagyobb baj, amikor garatelzáródásról beszélünk, s ilyenkor a páciens több másodpercig nem tud levegőhöz jutni. Kellemetlen következménye a nappali aluszékonyság, fáradékonyság, de megnő a magas vérnyomás, a stroke, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélye is. Sőt, előfordulhatnak memóriaproblémák és koncentrációzavarok is.

A "váratlan" álom

Vannak, akik a legváratlanabb helyzetekben is képesek elaludni - ők a narkolepsziások, itthon kevesen vannak, körülbelül 3 ezren. Nem árt azonban tudni, hogy az még nem narkolepszia, ha valakinek valami zavarja az alvását, és másnap fáradtan, bárhol képes lenne elaludni.

A betegségnek négy jellegzetes tünete ismert, de az is igaz, hogy ritkán van együtt jelen mind a négy. Árulkodó az, ha valaki kontrollálhatatlanul egyik pillanatról a másikra elalszik néhány percre vagy súlyos aluszékonyság lesz úrrá rajta, ami akadályozza a mindennapi teendőkben. Szintén tünetként jelentkezhet az úgynevezett tónusvesztéses rosszullét, amikor kiszalad az erő a végtagokból, de árulkodó tünet az alvási bénulás, vagyis az a szituáció, amikor a beteg ébredés után nem tud megmozdulni, megszólalni. Itt említhető még a hipnagóg hallucináció névre keresztelt jelenség is: a REM fázis nappali betörésével kerülnek az álomvilágba a betegek, ahonnan hirtelen magukhoz térve jutnak a valóságba.

Az "álmatlan" álom

Bár a köznyelv az alvásképtelenséget úgy általában az álmatlansággal ( inszomnia ) szóval illeti, ennek a betegségnek is pontosan meghatározható ismérvei vannak. Amennyiben valaki nehezen tud elaludni, sokszor felébred éjszaka és nem vagy csak sokára tud visszaaludni, akkor beszélhetünk erről a betegségről, melynek tünetei kombinálódhatnak is. Ez esetben is komoly problémákat okoz a kialvatlanság, fáradékonyság, amely nem csak a figyelemre, de az egészségre is kihat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -5, +2 °C

A ködfoltos, borongós időben kisebb havazás, hószállingózás előfordulhat, nagyobb eséllyel a nap második felében. Mérsékelt lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 0, 5 fok között valószínű. Csütörtökön a nap első felében frontmentes lesz az idő, de a hideg, fagyos reggelen erős kopásos ízületi bántalmak is felléphetnek, illetve az eddigieknél nagyobb megfázásveszéllyel kell számolni. Napközben egyre erősebb kettősfronti tüneteket lehet majd tapasztalni, különösen a keringési panaszok és a vérnyomásproblémák válhatnak intenzívvé. A fokozottan érzékenyeknél görcsök is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: