A horkolás ezért gyakori idősebbeknél

Fiatalabb korban a horkolás gyakrabban fordul elő a férfiak körében, ám a menopauza környéki hormonális változások miatt később az arány kiegyenlítődik.

Az időskori horkolás gyakoriságának okairól dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gégeközpont orvosa beszél.

Az időskori horkolás anatómiája

A szájüreg első kétharmadában található kemény szájpad mögött helyezkedik el a lágy szájpad, a középvonalában pedig a lelógó, nyálkahártyával fedett kis nyúlvány, a nyelvcsap. A lágy szájpad gyengesége lehet alkati tulajdonság, de az életkor is befolyásolja. A jelenség főként idősebb korban gyakori, mert a kor előre haladtával a torok izomszöveteinek tónusa jelentősen csökken.

horkolás, alvás, alvászavar, alvási apnoé, időskori horkolás
A horkolás nemcsak zavaró, de életveszélyes is lehet. Fotó: 123

Alvás közben az izmok és a kötőszövetek ellazulnak és a ki-be áramló levegő a felső légutak laza szöveteit mozgásba hozza. Ha a lágy szájpad és a torok felső részén található garatizmok tónusa egyébként is gyenge, akkor ez a hatás fokozottan érvényesül. A túlzottan laza lágy szájpad tehátalvásközben, légzésnél erősebben rezonál, és ez vezethet horkoláshoz - magyarázza a fül-orr-gégész.

A leggyakoribb okok

A horkolás nem pusztán zavaró, de komoly betegség, az alvási apnoé tünete is lehet, amely az egészséget is veszélyeztetheti. Kivizsgálásra és kezelésre szükség van, mert az alvás közbeni légzéskimaradások okozta oxigényhiány miatt az érintetteknél nappali krónikus fáradtság, levertség és koncentrációhiány is jelentkezhet. Emellett megnő a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri elváltozások rizikója. A problémáról itt olvashat bővebben!

A lágy szájpad gyengesége mellett gyakori a nyelvcsap-duzzanat is. A két jelenség gyakran együtt jár, hiszen a lágy szájpad izmainak gyengesége miatt megnyúlhat a nyelvcsap. Ettől függetlenül egy duzzadt nyelvcsap önmagában is képes horkolást okozni. A nyelvcsap duzzanata jelentkezhet légúti fertőzések következtében, ilyenkor rendszerint erős fájdalommal is jár.

A nagyobb nyelvcsap azonban lehet öröklött tulajdonság is, de erős vegyszerek tartós belélegzésekor is megduzzadhat, illetve allergiás reakció részjelensége is lehet. Okozhatja szájszárazság, gyomorsav-túltengés vagy reflux, de túlzott dohányzás és alkoholfogyasztás következtében is duzzadtnak érezhetjük a nyelvcsapot. A túlságosan nagy nyelvcsap fekvő helyzetben a hátsó garatfalhoz vibrálva záródik, ez okozza a horkoló hangot. A megnagyobbodott nyelvcsap nehézlégzést, lefekvéskor akár légszomjat is előidézhet - figyelmeztet a szakember.

A horkolás kezeléséhez ilyen esetben műtétre lehet szükség. A sikeres műtét előfeltétele, hogy a horkolást okozó anatómiai elváltozás pontos helyét és mértékét ismerjük. Ehhez szükséges fül-orr-gégészeti vizsgálat és alvásendoszkópia is. Az alvásvizsgálat eredményétől függően akár gasztroenterológiai, kardiológiai vagy tüdőgyógyászati konzultációra is szükség lehet.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: