Az immunrendszert ezek gyengíthetik

Az immunrendszer egészségére mindig érdemes odafigyelni, de a koronavírus-járvány idején különösen fontos.

Immunrendszer egészségének megőrzése érdekében nem árt tudni, hogy mitől gyengülhet meg a szervezet természetes védekezőképessége. Aki az alábbi lista bármelyik pontjában magára ismer, az jobb, ha megpróbál változtatni szokásain és életmódján.

Sok stressz, kevés alvás

Sokan nem vesznek róla tudomást, pedig a stressz komolyan meggyengítheti az immunrendszert. A krónikus stressz ugyanis megemeli a szervezet kortizolszintjét, így pedig csökken az immunfunkciókat támogató prosztaglandinok mennyiége. Emellett az alváshiány is nagyon rosszat tesz. Ha nem pihenünk eleget, akkor az immunrendszerünk sem képes megfelelően regenerálódni. Ráadásul már több kutatás is talált összefüggést a túl kevésalvásés a T-sejtek alacsony száma között - ezek a fehérvérsejtek segítenek legyőzni a szervezetnek a különféle kórokozókat.

stressz, alváshiány, egészségtelen életmód, immunrendszer, gyenge immunrendszer, immunrendszer gyengülése
stressz, alváshiány, egészségtelen életmód, immunrendszer, gyenge immunrendszer, immunrendszer gyengülése

Cukros és feldolgozott élelmiszerek

A túl sok cukros, illetve feldolgozott élelmiszer fogyasztása szintén nem tesz jót. Ezek az ételek ugyanis tele vannak különféle vegyi anyagokkal és tartósítószerekkel, amelyek gyengítik a szervezetünk védekezőképességét.

Alkohol és dohányzás

Hogyan győzi le azimmunrendszera koronavírust? A válaszért kattintson ide!

A túlzott, illetve rendszeres alkoholfogyasztásról is érdemes lemondania annak, aki erős immunrendszert szeretne. Hosszú távon ugyanis az alkohol befolyásolja az immunsejtek működését, ezért sokkal kevésbé állunk ellen a különféle fertőzéseknek. Érdemes továbbá a dohányzásról is leszokni, a cigarettában ugyanis több mint 4000 féle olyan vegyi anyag található, amelyek károsan hatnak a szervezetre. Egyébként a passzív dohányzás is rendkívül ártalmas, tehát a dohányzók mások egészségét is kockára teszik.

Túlsúly és kevés mozgás

Azelhízásés a túlsúly sem tesz jót, befolyásolhatja ugyanis a fehérvérsejtek szaporodását, illetve azt, hogy antitesteket termeljenek és megakadályozzák a gyulladásokat. Emellett a rendszeres testmozgás elhanyagolásával is rengeteget ártunk immunrendszerünknek, mivel így nem a megfelelő ütemben ürülnek ki a szervezetünkből a toxikus anyagok.

Gyógyszerek, higiéniai hiányosságok

Legyünk óvatosak a különféle recept nélkül kapható gyógyszerekkel. Ha ugyanis túl sokat szedünk be ezekből, az meggyengítheti az immunrendszert. Ugyanez igaz a receptre felírt gyógyszerekre és antibiotikumokra is. Az alapvető személyes higiéinia hiánya is ugyanígy hat a szervezet védőképességére, ezért mindig ügyeljünk a rendszeres és alapos kézmosásra, valamint a napi kétszeri fogmosásra is.

Forrás: rediff.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció