Állandóan fáradt, és nem tudja, miért?

Sokan érzik magukat állandóan fáradtnak és kimerültnek, és a legtöbbször valóban az áll a panaszok hátterében, amire legelőször gondolunk: a túl kevés alvás. Ha azonban nem múlik, érdemes betegségre gyanakodni, a vas- vagy vitaminhiánytól kezdve a depresszión át a rákos megbetegedésig igen széles a paletta. A Gesundheit.de összegyűjtötte a fáradtság leggyakoribb okait.

Az akut fáradtság nem más, mint egy védelmi mechanizmus, mellyel saját szervezetünk próbál megóvni a túlterheltségtől. Alvás közben ugyanis regenerálódunk, testünk új erőre kap. Ha az életmódunk miatt keveset alszunk - vagy azalvásmennyisége, vagy minősége alacsony, utóbbi esetben hiába alszunk időben eleget, valójában nem pihentető a szervezet számára - akkor a később megjelenő betegségek hátterében is ez állhat.

Bajt jelezhet az állandó fáradtság

Ha pedig tartósan megvonjuk a pihenést a szervezettől krónikus fáradtság jelentkezhet, ami koncentrációs problémákhoz, fokozott érzékenységhez, ingerlékenységhez, a fájdalom-tűrőképesség csökkenéséhez és égető érzéshez vezethet a szemekben. Ez a legyengült állapot ragyogó táptalajt nyújt a különböző betegségek megjelenésének. Érdemes a tünetek között összefüggést keresni az orvossal, leggyakrabban ezek állhatnak a háttérben:

 • vashiány (vérszegénység)
 • alvási apnoe szindróma (alvásfüggő légzészavar)
 • fertőző betegségek
 • anyagcsere-betegségek
 • rákos megbetegedés
 • pszichológiai okok
 • vitaminhiány

Persze nem biztos, hogy komoly a baj, ezt viszont a lehető legegyszerűbben lehet letesztelni: kellemes vagy kellemetlen érzés a fáradtság? Ha az előbbi, akkor természetes okai vannak az érzésnek, aggodalomra semmi ok, aludjuk ki magunkat. Ha mindig fáradtak vagyunk, ezeket az egyszerű trükköket lehet bevetni:

 • derítsük ki az alváshiány okát (pl. munkahelyi stressz)
 • figyeljük meg, elmúlik-e egy pár órás, napközben beiktatott alvás után
 • ügyeljen a megfelelő folyadékpótlásra (nap 1,5 liter) és a kiegyensúlyozott, vitamindús étrendre
 • reggel egy hideg zuhannyal kezdjünk, és figyeljük meg, elmúlik-e
 • maradjunk aktívak fizikailag, ez javítja a vérkeringést és csökkenti a fáradtságot
 • ha a tünetek nem javulnak, forduljunk orvoshoz, aki segít az okokat tisztázni.

A fáradtságnak azonban nemcsak fizikai, hanem pszichológiai okai is lehetnek. Ez akkor szúrható ki a legkönnyebben, amikor a levertséget depressziós hangulat kíséri, sőt, maga a depresszió is az okok között szerepelhet. A depressziós emberek gyakran szenvednek álmatlanságban, gyakran ébrednek fel az éjszaka közepén, állandóan fáradtnak és kimerültnek érzik magukat. Ilyenkor érdemes pszichológiai segítséget keresni.

Hogyan aludhatunk jobban?

Vérszegénység is lehet az állandó fáradtság oka, ha a vérképzés károsodott a csontvelőben, és kevesebb oxigénszállító vörösvértest képződik. Ezen kívül a B12-vitamin, a folsav vagy a vas hiánya is okozhat vérszegénységet. Utóbbi a vérszegénység leggyakoribb oka, ami az anémiás esetek háromnegyedét jelenti.

A vas nélkülözhetetlen a vérképzéshez, mivel az oxigén megkötéséért felelős hemoglobin fontos alkotóeleme. Ha pedig kevesebb oxigén jut az agyba, fáradtságot okoz. A szervezet vastartalmán az étkezéssel javíthatunk, a hús, a tojás és a tej, a teljes kiőrlésű gabonák, és a hüvelyesek is tartalmaznak jelentős mennyiségű vasat. Érdemes C-vitamint is szedni hozzá, mivel segíti a nyomelem felszívódását.

A folyamatos fáradtság betegségek előjele is lehet

A folyamatos fáradtság betegségek előjele is lehet

Zavarhatják a nyugodt alvást kellemetlen légzési szünetek, ezt nevezzük alvási apnoe szindrómának, ami a garat ismételt elzáródását jelenti. Ezt a garat izomzatának ellazulása okozhatja, ami akadályozza a levegőáramlást. Akár egy percig is tarthat, mire levegő után kapkodva felébredünk.

Ez azonban nem minden esetben történik meg, az agy viszont nem kap elegendő oxigént, ami napközben állandó fáradtsághoz vezet. A betegség jellemző tünetei a felkelés utánifejfájásés szédülés, a szájszárazság és az éjszakai izzadás, hangos horkolás. Az alvási apnoe fő oka az elhízás, az alkoholfogyasztás és az elgyengült nyakizmok. Fertőző betegség (pl. influenza, tüdőgyulladás, mirigyes láz, vagy akár malária és AIDS) is legyengítheti a szervezetet, amely a kór elleni küzdelem miatt nem tud regenerálódni alvás közben. Ez persze a szervezet ellenálló-képességétől is függ. Minden esetben fáradtsággal jár a cecelégy által terjesztett álomkór (narkolepszia vagy trypanosomiasis), melynek második szakaszában súlyosan felborul az alvási-ébrenléti ciklus. Ez a neurológiai rendellenesség naponta többször hirtelen alvási rohamokkal és az izomtónus elveszítésével jelentkezik.

Az olyan anyagcsere-betegségek is állhatnak a háttérben, mint a cukorbetegség, vagy a pajzsmirigy-betegség. Ilyenkor más tünetek is kísérik a fáradtságot, mint például a törékeny haj és körmök, étvágytalanság, fokozott fogékonyság fertőzésekre, gyenge koncentráció és súlygyarapodás. A rákos betegségek szintén folyamatos gyengeséggel, fáradtsággal járnak, de nemcsak maga a betegség miatt, hanem a kezelés (sugárkezelés, kemoterápia) is okozhatja. Amit tehetünk ilyenkor, hogy dolgozzunk ki rendszeres alvási ütemtervet, és mozogjunk minél többet.

Az okok rávilágítására azért is törekedjünk, mert lehet, hogy a túlzott fáradtság hátterében az ún. krónikus fáradtság szindróma áll, ami azt jelenti, hogy az állapot legalább hat hónapon át fennáll. Még nem világos, mi váltja ki, de az életmód döntő lehet a kialakulásában.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: