Covid-sikertörténet: akiknek sikerült legyőzniük a járványt

HáziPatika

Tajvanon a sikeres és hatékony járványkezelési stratégiának köszönhetően nagyjából helyreállt az élet. Egy tanulmány kiderítette, mi lehet a járvány visszaszorításának kulcsa (az oltás mellett).

Tajvan járványkezelési stratégiáját világszerte pozitív példaként emlegetik: ez az egyik olyan állam ugyanis, ahol a legkevesebb koronavírusos esetet regisztrálták, és ahol a legalacsonyabb az elhunytak száma. A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint 1068 fertőzöttről és 11 elhunytról érkezett jelentés, lezárásra pedig nem került sor, ami összességében és külön-külön is nagy bravúrnak számít. A tajvani siker titkát elemezte egy tanulmány eredményeit ismertetve a theconversation.com.

koronavírus tajvan
Tajvant eddig nem rázta meg különösebben a koronavírus-járvány. Fotó: Getty Images

A rossz tapasztalatok már megvoltak

A pandémia kezdetén Tajvan Kínához való közelsége, valamint az itt élők és ide érkezők ingázása miatt magas kockázatú országnak számított járványügyi szempontból. Ráadásul a tajvani kormány 2003-ban nem kezelte túl sikeresen a SARS-járványt. Kína és Hongkong után itt regisztrálták a legtöbb beteget, igaz, az esetek nagy részét később laboratóriumi információhiányra hivatkozva "törölték". 2020 januárjában azonban megalakult a Központi Járványügyi Parancsnokság, hogy a különböző kormányzati szervek, minisztériumok, valamint a kormány és a vállalkozások közötti együttműködést koordinálja.

Külön tanulmány készült a tajvani helyzetről

A Journal of the American Medical Association tanulmányának szerzői számos tajvani és amerikai egészségügyi intézményből - a járvány első hónapjaiból - származó adatot hasonlítottak össze, hogy kiderüljön, az eseti-, vagy a népesség egészére kiterjesztett óvintézkedések bizonyultak (és bizonyulhatnak) hatékonyabbnak a COVID-19 járvány elleni védekezésben.

Az eseti intézkedések magukban foglalják a fertőzöttek felderítését (teszteléssel), pozitív eredmény esetén az érintettek teljes izolálását, a szigorú kontaktkövetést és a fertőzöttekkel szoros kapcsolatban állók 14 napos karanténba helyezését. Az egész népességet érintő óvintézkedések közé tartozik a maszkviselés, a higiéniai szabályok betartása - például a gyakori kézmosás és a másokkal közösen használt tárgyak, eszközök fertőtlenítése -, valamint a távolságtartás. E tényezőket figyelembe véve vizsgálták a vírus szaporodási rátáját (R), vagyis, hogy egy ember átlagosan hány másiknak volt képes továbbadni a SARS-CoV-2 vírust. (Ha a ráta 1-nél nagyobb, az azt jelenti, hogy a járvány tovább terjed. Ha sikerül 1 alá szorítani, az esetek száma fokozatosan csökken, és esély van a vírus terjedésének megfékezésére. Ez történt Tajvanon is.)

Hiába igazolják klinikai vizsgálatok az egyes koronavírus elleni oltóanyagok hatékonyságát, az új vírusmutációk a tudósok szerint aggodalomra adhatnak okot. Részletek!

A tanulmány szerzői 158 hiteles - PCR-teszttel igazolt - eset adatait gyűjtötték össze a 2020. január 10. és június 1. közötti időszakból. Az érintettek egy része helyi lakos volt, míg mások március 21. előtt érkeztek Tajvanra. A tajvani eredményeket 2,5-ös szaporodási rátához viszonyították, amit a járvány kezdetekor Kínában becsültek. Azt találták, hogy az eseti óvintézkedések önmagukban 2,5-ről 1,53-ra csökkentették a vírus szaporodási rátáját. (Ebből a karantén járult hozzá leginkább a csökkenéshez.) Vagyis ezek teljesen nem akadályozzák meg a vírus továbbadását, de kisebb annak esélye, hogy az egy háztartásban élőkön kívül a fertőzöttek másoknak is átadhassák a vírust. 

Az egész népességet érintő védelmi intézkedések a vírus szaporodási rátáját 2,5-ről 1,3-ra vitték le, ami önmagában szintén nem elég hatékony. A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy elsősorban a védelmi intézkedések kombinációja, valamint ezek szigorú betartatása és betartása vezethetett Tajvan sikeréhez. Mindezeket figyelembe véve két különböző módszerrel a vírus szaporodási rátáját 0,82-re, illetve 0,62-re becsülték. Az eredmények rávilágítottak arra, hogy pusztán az egyéni-, vagy az egész populációra kiterjesztett óvintézkedések nem elegendőek az új koronavírus-járvány visszaszorításához még az olyan országokban sem, ahol fejlett a közegészségügyi rendszer és hatékonyan működik a kontaktkutatás.


A többi ország számára is járható lehet ez az út?

A tanulmány szerzői kiemelték: az óvintézkedések betartása mellett egyéb tényezők is hozzájárulhattak a tajvani sikerhez. Például, hogy a potenciális fertőzöttek tesztelése és izolálása nagyjából egyszerre zajlott. Más országokban, például Nagy-Britanniában (vagy Magyarországon), ahol a mintavétel és az eredmény ismertetése között több nap telik el, csökkenti az eseti intézkedések hatékonyságát, hiszen ennyi idő alatt a fertőzöttek jó pár embernek átadhatják a vírust. Az sem elhanyagolható szempont, hogy Tajvan egy sziget, ahol hatékonyabban működik a határellenőrzés, jobban követhető a lakosság, és az érkezők ki-, és belépése. Az intenzív és hatékony kontaktkövetés is csak akkor valósulhat meg, ha az egészségügyi rendszer nem túlterhelt. Tajvanon ezt is sikerült elkerülni. Emellett azt is érdemes megjegyezni, hogy a tanulmány eredményei egy olyan időszakra vonatkoznak, amikor még nem azonosítottak fertőzőképesebb, agresszívebb vírusváltozatokat. Ugyanakkor az is tény, hogy abban az időszakban még nem használtak egyetlen koronavírus elleni védőoltást sem. 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +20 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől tovább csökken a felhőzet, a legtöbb helyen kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag