RENITEC 2,5 mg tabletta

RENITEC 2,5 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Renitec és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Renitec az enalapril-maleátnak nevezett hatóanyagot tartalmazza, mely az angiotenzin-konvertáló enzimgátló (ACE-gátló) megnevezésű gyógyszerek csoportjába tartozik.
A Renitec-et az alábbiak esetén alkalmazzák:
- magas vérnyomás (hipertónia) kezelésére
- szívelégtelenség (a szívműködés gyengülése) kezelésére. A kezelés csökkentheti a kórházi kezelések számát, és néhány betegnek meghosszabbítja az életét.
- a szívelégtelenség tüneteinek megelőzésére. E tünetek közé tartoznak: légszomj, könnyű fizikai igénybevételt, pl. sétát követő fáradtság, vagy boka- és lábduzzanat.
Ez a gyógyszer az erek tágításán keresztül hat, mely csökkenti a vérnyomást. A gyógyszer általában egy órán belül hatni kezd és a hatás legalább 24 óráig tart. Néhány betegnél a vérnyomásra gyakorolt legjobb hatás eléréséhez több hetes kezelésre van szükség.
2. Tudnivalók a Renitec alkalmazása előtt
Ne szedje a Renitec-et:
- ha allergiás az enalapril-maleátra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Önnek korábban allergiás reakciója volt erre vagy más hasonló (az ACE-gátlók közé tartozó) gyógyszerre.
- ha Önnél bármikor az arc, az ajkak, a nyelv vagy a gége duzzanata lépett fel, mely nyelési vagy légzési nehézséget okozott (angioödéma) örökletes vagy ismeretlen eredetű okból.
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkiren hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.
- ha Ön több mint 3 hónapja terhes. (Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni a Renitec-et/lásd a "Terhesség" című részt.)
Ne szedje ezt a gyógyszert, ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre. Ha nem biztos benne, a gyógyszer szedésének megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével mielőtt elkezdi szedni a Renitec-et, ha
- Ön szívbetegségben szenved.
- Önnek az agyi ereket érintő betegsége van.
- Ön vérképzőszervi megbetegedésben szenved, pl. alacsony fehérvérsejtszám vagy fehérvérsejtek hiánya (neutropénia/agranulocitózis), alacsony vérlemezkeszám (trombocitopénia), illetve csökkent vörösvértestszám (anémia).
- Önnek májbetegsége van.
- Önnek vesebetegsége van (vagy veseátültetésen esett át). Ezek a vér káliumszintjének emelkedését eredményezhetik, amely súlyos lehet. Kezelőorvosának esetleg módosítania kell az Ön által szedett Renitec adagját vagy figyelemmel kell kísérnie a vér káliumszintjét.
- Ön dialízis-kezelésben részesül.
- ha a közelmúltban erős hányás vagy súlyos hasmenés lépett fel Önnél.
- ha Ön sószegény diétát tart, káliumpótlókat, káliumspóroló készítményeket vagy káliumtartalmú sópótlókat szed.
- ha Ön elmúlt 70 éves.
- ha Ön cukorbeteg. Az alacsony vércukorszint kiszűrése érdekében vércukorszintjét szigorú megfigyelés alatt kell tartani, főként a kezelés első hónapja során. A vér káliumszintje szintén megemelkedhet.
- ha Önnél valaha fellépett olyan allergiás reakció, ami az arc, az ajkak, a nyelv vagy a gége duzzanatával, valamint nyelési vagy légzési nehézséggel járt. Tudnia kell, hogy fekete bőrű betegek esetében nagyobb a kockázata az ACE-gátlókra adott ilyen típusú reakciók fellépésének.
- ha vérnyomása alacsony (ezt arról veheti észre, ha gyenge vagy szédül, elsősorban álló testhelyzetben).
- Önnek kollagén vaszkuláris betegsége van (pl. lupusz eritematózusz, reumatoid artritisz vagy szkleroderma), az immunrendszert gyengítő kezelésben részesül, az allopurinol vagy prokainamid nevű gyógyszereket, illetve ezek bármely kombinációját szedi.
- Ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
- angiotenzin II receptor blokkoló (ARB) (szartánok néven is ismertek - például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
- aliszkiren.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolit szinteket (pl. kálium) a vérben.
Lásd még a "Ne szedje a Renitec-et" pontban szereplő információkat.
Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. A gyógyszer szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több mint 3 hónapja terhes, mivel súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi azt (lásd a "Terhesség" című részt).
Tudnia kell, hogy ez a gyógyszer fekete bőrű betegeknél kevésbé hatásosan csökkenti a vérnyomást a nem fekete bőrű betegekhez képest.
Ha nem biztos benne, hogy a fentiek közül bármelyik vonatkozik-e Önre, a gyógyszer szedésének megkezdése előtt kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha Ön orvosi beavatkozás előtt áll
Ha Ön az alábbi beavatkozások bármelyike előtt áll, közölje kezelőorvosával, hogy Renitec-et szed:
- bármilyen műtét vagy érzéstelenítés előtt (még a fogorvosi rendelőben is).
- ha az LDL-aferézis néven ismert kezelésben fog részesülni, mely eltávolítja a koleszterint a vérből.
- ha deszenzibilizáló kezelést kap, hogy csökkenjenek a méh- vagy darázscsípés nyomán kialakuló allergiás tünetei.
Ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre, a beavatkozás előtt beszéljen kezelőorvosával vagy fogorvosával.
Egyéb gyógyszerek és a Renitec
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a gyógynövény-készítményeket is. Erre azért van szükség, mert a Renitec befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatását és egyes gyógyszerek befolyásolhatják a Renitec hatását. Lehet, hogy kezelőorvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet.
Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi:
- angiotenzin II receptor blokkoló (ARB) vagy aliszkiren (lásd még a "Ne szedje a Renitec-et" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt.)
- más vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (pl. béta-blokkolók), vízhajtók (diuretikumok),
- káliumtartalmú gyógyszerek (beleértve az étkezési sópótló készítményeket is)
- cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerek (beleértve a szájon át szedhető antidiabetikumokat és az inzulint)
- lítium (egyes depressziófajták kezelésére használt gyógyszer)
- depresszió kezelésére használt, "triciklikus antidepresszánsok" néven ismert gyógyszerek
- mentális problémákra használt, "antipszichotikumok" néven ismert gyógyszerek
- bizonyos köhögés és meghűlés elleni, valamint testsúlycsökkentő gyógyszerek, melyek a "szimpatomimetikumok" néven ismert hatóanyagok valamelyikét tartalmazzák
- bizonyos fájdalomcsillapító vagy az artritisz kezelésére használt gyógyszerek, beleértve az aranyterápiát
- mTOR gátló gyógyszer (pl.: temszirolimusz, szirolimusz, everolimusz), mivel az együttes alkalmazás megemelheti az angioödémának nevezett allergiás reakció kockázatát
- nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, beleértve a COX-2 gátlókat (gyulladások csökkentésére és fájdalom csillapítására használt gyógyszerek)
- acetilszalicilsav
- vérrögök feloldására használt gyógyszerek (trombolitikumok)
- alkohol.
Ha nem biztos benne, hogy a fentiek közül bármelyik vonatkozik-e Önre, a Renitec szedésének megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Renitec egyidejű bevétele étellel itallal
A Renitec bevehető étellel együtt, illetve az étkezésektől függetlenül is. A Renitec-et legtöbben egy pohár vízzel veszik be.
Terhesség és szoptatás
Terhesség
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy amint megtudja, hogy terhes. A Renitec helyett egy másik gyógyszert fog ajánlani Önnek. A Renitec szedése nem ajánlott a terhesség korai időszakában. Nem szabad szedni a Renitec-et a 3. terhességi hónap után sem, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a gyógyszert a terhesség harmadik hónapja után szedi.
Szoptatás
Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A gyógyszer szedésének ideje alatt újszülöttek (a születést követő első hetekben) - és különösen a koraszülöttek - szoptatása nem javasolt. Idősebb csecsemő esetén kezelőorvosa tájékoztatni fogja Önt a gyógyszer szoptatás alatti alkalmazásának előnyeiről és kockázatairól, más kezelésekhez képest.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer szedése alatt szédülhet vagy álmosságot érezhet. Ha ez bekövetkezik, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen semmilyen munkaeszközt vagy gépet.
A Renitec laktózt tartalmaz
A Renitec laktózt tartalmaz, mely egy cukorfajta. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Renitec-et?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Nagyon fontos, hogy egészen addig folytassa a gyógyszer szedését, ameddig azt az orvos rendelte.
- Ne vegyen be több tablettát, mint amennyi az előírt adag.
Magas vérnyomás
- A kezdő adag a legtöbb betegnél napi egyszeri 5 - 20 mg.
- Néhány betegnek alacsonyabb kezdő adagra lehet szüksége.
- A hosszú távon általában használt adag napi egyszeri 20 mg.
- A hosszú távon használt legnagyobb adag napi egyszeri 40 mg.
Szívelégtelenség
- A kezdő adag általában napi egyszeri 2,5 mg.
- Orvosa ezt a mennyiséget fokozatosan fogja emelni, amíg el nem éri az Ön számára megfelelő adagot.
- A hosszú távon általában használt adag napi 20 mg, egyszerre vagy két részletben szedve.
- A hosszú távon használt legnagyobb adag napi 40 mg, két részletben szedve.
Vesebetegek
A gyógyszer adagolása az Ön veseműködésétől függően változik:
- közepesen súlyos vesebetegség - napi 5 - 10 mg
- súlyos vesebetegség - napi 2,5 mg
- ha Ön dialízis kezelésben részesül - napi 2,5 mg. A dialízismentes napokon az adagolás változhat, attól függően, hogy milyen alacsony a vérnyomása.
Idős betegek
A megfelelő adagolást kezelőorvosa fogja meghatározni az Ön veseműködése alapján.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A magas vérnyomásban szenvedő gyermekeknél Renitec használatával kapcsolatban szerzett tapasztalatok korlátozottak. Amennyiben a gyermek le tudja nyelni a tablettákat, az adagolást a gyermek testsúlya és vérnyomása alapján kell meghatározni. Az általában használt kezdő adagok a következők:
- 20 - 50 kg - napi 2,5 mg
- 50 kg felett - napi 5 mg.
Az adagolás a gyermek igényeitől függően változhat:
- 20 - 50 kg testsúlyú gyermekeknél legfeljebb napi 20 mg alkalmazható
- 50 kg testsúly feletti gyermekeknél legfeljebb napi 40 mg alkalmazható.
A gyógyszer nem javasolt újszülötteknek (a születést követő első hetekben) és vesebetegségben szenvedő gyermekeknek.
Ha az előírtnál több Renitec-et vett be
Ha az előírtnál több Renitec-et vett be, forduljon azonnal kezelőorvosához vagy menjen be egy kórházba. Vigye magával a gyógyszer dobozát is. Az alábbi tünetek léphetnek fel: szédelgés vagy szédülés. Ezek a hirtelen vagy nagymértékű vérnyomásesés miatt következhetnek be.
Ha elfelejtette bevenni a Renitec-et
- Ha elfelejt bevenni egy tablettát, ne pótolja a kihagyott adagot.
- A szokásos módon vegye be a következő adagot.
- Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Renitec szedését
Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, hacsak kezelőorvosa erre nem utasítja.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az alábbi mellékhatások léphetnek fel a gyógyszer szedése mellett:
A következő esetek bármelyikének jelentkezésekor hagyja abba a Renitec szedését, és haladéktalanul forduljon kezelőorvosához:
- arca, ajka, nyelve vagy gégéje megduzzad, ami légzési vagy nyelési nehézséget okozhat.
- keze, lábfeje vagy bokája megduzzad.
- csalánkiütés jelentkezik.
Tudnia kell, hogy a fekete bőrű betegek esetében nagyobb a kockázata az ilyen típusú reakciók kialakulásának. Ha a fentiek közül bármelyik bekövetkezik, hagyja abba a Renitec szedését és azonnal forduljon orvoshoz.
A gyógyszer szedésének megkezdésekor Ön szédelgést vagy szédülést tapasztalhat. Amennyiben ez bekövetkezik, segíthet, ha lefekszik. E tüneteket a vérnyomás csökkenése okozza, és a gyógyszer szedésének folytatásával javulás mutatkozik majd. Ha aggódik emiatt, forduljon kezelőorvosához.
Az egyéb mellékhatások közé tartoznak:
Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet)
- szédülés, gyengeség vagy hányinger
- homályos látás
- köhögés.
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- alacsony vérnyomás hatására kialakuló szédülés, megváltozott szívritmus, szapora szívverés, angina vagy mellkasi fájdalom
- fejfájás, depresszió, ájulás, megváltozott ízérzékelés
- légszomj
- hasmenés, hasfájás
- fáradtság
- kiütések, az arc, az ajkak, a nyelv vagy a gége duzzanatával, nyelési vagy légzési nehézséggel járó allergiás reakciók
- magas káliumszint a vérben, megemelkedett kreatininszint a vérben (általában mindkettő vérvizsgálattal mutatható ki).
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- kipirulás
- hirtelen vérnyomáscsökkenés
- gyors vagy szabálytalan szívverés (palpitáció)
- szívroham (mely bizonyos magas kockázatú - a szív vagy az agy véráramlási zavaraiban szenvedő - betegeknél valószínűleg a túlzottan alacsony vérnyomás miatt lép fel)
- sztrók (mely magas kockázatú betegeknél lép fel, valószínűleg a túlzottan alacsony vérnyomás miatt)
- vérszegénység (anémia, ide értve az aplasztikus és hemolitikus anémiát)
- zavartság, álmatlanság vagy álmosság, idegesség
- bőrbizsergés vagy -zsibbadás
- (forgó jellegű) szédülés
- fülcsengés (tinnitusz)
- orrfolyás, torokfájás vagy rekedtség
- asztmával összefüggő mellkasi szorító érzés
- az emésztés lelassulása a belekben (ileusz), hasnyálmirigy-gyulladás
- hányás, gyomorrontás, székrekedés, anorexia
- gyomor-irritáció, szájszárazság, fekély
- izomgörcsök
- a vesefunkció beszűkülése, veseelégtelenség
- fokozott izzadás
- viszketés vagy csalánkiütés
- hajhullás
- általános rossz közérzet, láz
- impotencia
- magas fehérjeszint a vizeletben (vizeletvizsgálattal mutatható ki)
- alacsony vércukor- vagy vérnátrium-szint, magas vérkarbamid-szint (mindegyik vérvizsgálattal mutatható ki)
Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Raynaud-jelenség, ahol a rossz vérkeringés következtében a kezek és lábak nagyon hidegek lehetnek és elfehéredhetnek
- a vér összetételének megváltozása, pl. alacsonyabb fehérvérsejtszám és vörösvértestszám, alacsonyabb hemoglobinszint, alacsonyabb vérlemezkeszám
- csontvelő-depresszió
- a nyaki, hónalji vagy ágyéki nyirokmirigyek duzzanata
- autoimmun megbetegedések
- rendellenes álmok vagy alvászavar
- folyadék vagy egyéb váladék összegyűlése a tüdőkben (röntgennel kimutatható)
- gyulladás az orrban
- a tüdők gyulladásos megbetegedése, mely légzési nehézséget okoz (tüdőgyulladás)
- az orcák, az íny, a nyelv, az ajkak és a torok gyulladása
- csökkent vizeletmennyiség
- céltáblára hasonlító bőrkiütések (eritéma multiforme)
- Stevens-Johnson szindróma és toxikus epidermális nekrolízis (súlyos bőrbetegség, melynek tünetei a bőr bevörösödése és hámlása, hólyagos vagy száraz bőrelváltozások), exfoliatív dermatitisz/eritroderma (a bőr felhólyagosodásával vagy hámlásával járó súlyos bőrkiütés), pemfigusz (vízzel teli apró hólyagok a bőrön)
- máj- vagy epehólyagproblémák, pl. alacsonyabb májfunkciós értékek, májgyulladás, sárgaság (a bőr vagy a szemek besárgulása), a májenzimek vagy bilirubin magasabb szintjei (vérvizsgálattal mutatható ki)
- a mellek megnagyobbodása férfiaknál (ginekomasztia).
Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- duzzanat a belekben (intesztinális angioödéma)
Nem ismert gyakoriságú mellékhatás (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- az antidiuretikus hormon túltermelődése, mely folyadék-visszatartást okoz és gyengeséget, fáradtságot vagy zavarodottságot eredményez
- Jelentésre került egy összetett mellékhatás, mely az alábbi tünetekből néhányat vagy mindet magában foglalhatja: láz, az erek gyulladása (szeroszitisz/vaszkulitisz), izomfájdalom (mialgia/mioszitisz), ízületi fájdalom (artralgia/artritisz). Előfordulhatnak kiütések, túlérzékenység a napfényre vagy egyéb bőrelváltozások.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Renitec-et tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A Renitec legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Renitec?
- A készítmény hatóanyaga az enalapril-maleát (2,5 mg, 5 mg, 10 mg vagy 20 mg tablettánként).
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát (99 mg a 2,5 mg-os tablettában, 198 mg az 5 mg-os tablettában, 164 mg a 10 mg-os tablettában, 154 mg a 20 mg-os tablettában), nátrium-hidrogén-karbonát, kukoricakeményítő, hidegen duzzadó keményítő, magnézium-sztearát. A 10 mg-os tabletta vörös vas-oxidot (E172), míg a 20 mg-os tabletta vörös vas-oxidot (E172) és sárga vas-oxidot (E172) is tartalmaz.
Milyen a Renitec külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
2,5 mg tabletta: fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű tabletta, egyik oldalán "MSD 14" kódjelzéssel. Törési felülete fehér színű.
5 mg tabletta: fehér, mindhárom sarkán lekerekített, háromszög alakú tabletta, egyik oldalán "MSD 712" kódjelzéssel, másik oldalán bemetszéssel. Törési felülete fehér színű.
10 mg tabletta: hús színű, mindhárom sarkán lekerekített, háromszög alakú tabletta, egyik oldalán "MSD 713" kódjelzéssel, másik oldalán bemetszéssel. Törési felülete hús színű.
20 mg tabletta: barack színű, mindhárom sarkán lekerekített, háromszög alakú tabletta, egyik oldalán "MSD 714" kódjelzéssel, másik oldalán bemetszéssel. Törési felülete barack színű.
A Renitec 2,5 mg, 5 mg, 10 mg és 20 mg tabletták 28 tablettát tartalmazó alumínium buborékcsomagolásban kerülnek forgalomba.
Kiszerelés: 28x Törzskönyvi szám: OGYI-T-4198/01
RENITEC 2,5 mg tabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Organon Hungary
  • Hatóanyag: enalapril
  • ATC: Enalapril
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 699 Ft Lefoglalom

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)