Tüdő- és légúti megbetegedések

Az élet fenntartásához, az anyagcsere-folyamatok lebonyolításához oxigén szükséges. A szervezet a számára szükséges oxigénmennyiséget a légzés útján biztosítja. Jellegéből adódóan az emberi légzőszervek más szerveknél fokozottabban ki vannak téve a környezeti hatásoknak: nyitottak, védtelenek pl. a légszennyezéssel, a levegőben lévő kórokozókkal, allergén anyagokkal szemben. Különösen sok légzőszervi megbetegedést okoz a dohányzás, amelynek során a káros anyagok eljutnak a tüdő legapróbb, legfinomabb részecskéiig is.

Hörghurut tünetei és kezelése

Mi a hörghurut?

A hörghurut (bronchitis) elnevezés egy szóösszetétel, amely első tagja a légzőrendszer hörgőire utal, a hurut pedig arra, hogy fokozott nyáktermelődéssel járó kórképről van szó. A betegség azért alakul ki, mert a hörgőrendszer nyálkahártyája begyullad, a hörgők falában lévő nyákmirigyek pedig túlzott mértékben termelnek váladékot. Ezt a nyákot a hörgők belső felszínét bélelő nyálkahártya csillószőrös hengerhámja normál esetben is kifelé, a garat irányába hajtja. Ennek eredeti funkciója, hogy a benne megtapadó anyagoktól (gázoktól, poros szennyeződésektől) a tüdő megszabadulhasson. Ha viszont a nyák túltermelődik, akkor az már irritálja a légutakat. Mindez köhögést vált ki, aminek eredményeként a nyákot ki is köhögjük. Ez az egyik legfőbb tünete a hörghurutnak.

Tünetek

A hörghurut előfordulása

Nincsenek pontos adatok a hörghurut előfordulásáról, de a probléma az őszi-téli időszakban nagyon gyakori. A COPD (krónikus obtruktív tüdőbetegség) egyik formáját is a krónikus hörghurut jellemzi, ez a 45 év felettiek 5 százalékát érinti. Vannak fiatalabb krónikus bronchitisesek is, főleg a dohányosok körében, de már gyerekeknél is felléphet ilyen panasz. A krónikus hörghurut gyakoriságát összességében legalább 15 százalékosra becsülik.

A hörghurut okai

Krónikus hörghurutot, illetve ahhoz vezető gyulladást okozhat rossz levegő, de kiválthat ilyet a dohányzás és az annak nyomán kialakuló COPD is. Ez a krónikus betegség két fő rizikófaktora. A cigaretta nemcsak a dohányosoknál okozhat hörghurutot, hanem a füstöt csak beszívó passzív dohányosoknál is. A rossz levegő szintén azért eredményezhet hörghurutot, mert folyamatos gyulladást képes kiváltani.
Allergiásoknál a pollenek, állati szőrök, házi poratkák, penészgombák vezethetnek hörghuruthoz.
Állhatnak a krónikus hörghurut hátterében foglalkozási ártalmak is. Ebből a szempontból azok a szakmák jelenthetnek veszélyt, amelyeknél port, felszálló gőzöket, vegyi anyagokat lélegezhetnek be a dolgozók. Itt az ok szintén az, hogy ezek a tényezők huruthoz vezető gyulladást válthatnak ki.
Akut hörghurutot bakteriális vagy vírusos fertőzések okozhatnak olyan esetekben, amikor emiatt a hörgők váladéktermelését fokozó anyagok keletkeznek. Ilyenkor a leváló gennysejtek sárgára vagy zöldre is színezhetik a köhögéssel távozó nyákot, amiről az orvosok egyből tudják, hogy bakteriális fertőzésről van szó. Egyéb esetekben csak maga a nyák távozik, illetve az abban esetlegesen megtapadó szennyeződés. Ha például valaki poros, koszos levegőt szívott be, akkor az orrából kifújt vagy a hörgőből feljövő váladék is szürkés lehet.
Gyerekeknél akkor alakulhat ki krónikus hörghurut, ha immunrendszerük nem elég jó, és emiatt folyamatosan megbetegszenek. Ilyenkor állandó hörgőgyulladás (bronchitis) alakulhat ki, ami egy krónikus, állandó hörghurut.

A hörghurut tünetei

A hörghurut tünete a köhögés. Ez a köhögés nem száraz, hanem mindig produktív, azaz jön vele valamilyen váladék. Utóbbi lehet tiszta, semleges színű, de gennysejtek sárgára vagy zöldre is színezhetik. Lehet a köpet szürke vagy szennyezett a benne megtapadó portól is. A hörghurutos betegeknél sípoló légzés is előfordulhat.
A hörghurut legjellemzőbb tünete a produktív, váladékürítéssel társuló köhögés
A hörghurut legjellemzőbb tünete a produktív, váladékürítéssel társuló köhögés

A hörghurut diagnózisa

A hörghurut diagnózisát a panaszokból kiindulva állítják fel, miután az orvos a tüdőt meg is hallgatja. Más vizsgálatra általában nincs szükség, továbblépni csak akkor kell, ha a problémát el akarják különíteni például egy enyhe tüdőgyulladástól. Ilyenkor készülhet mellkasröntgen is, amin hörghurut esetében nem látni mást, mint megvastagodott hörgőágakat. Kérhetnek laborvizsgálatot is, amin hörghurutnál csak enyhe gyulladásos jel van, nem olyan súlyos, mint egy tüdőgyulladásnál. (Mindazonáltal a hörghurut lehet a tüdőgyulladás előállapota is).

A hörghurut kórlefolyása

A vírusos, bakteriális fertőzések miatt kialakulóló hörghurut általában egy, legfeljebb két hét alatt lezajlik. A foglalkozási ártalom következtében, vagy dohányzás, illetve egyéb állandó irritáló tényező miatt kialakuló krónikus hörghurut hat hétnél is tovább tart, akár hónapokon, éveken keresztül is fennállhat. Ilyenkor a hörgők nyálkahártyája tönkre is mehet, hörgőtágulat is kialakulhat.

A hörghurut kezelése

A hörghurut kezelése függ a kiváltó októl is, de a bőséges folyadékfogyasztás minden esetben fontos. Ez azért elengedhetetlen, mert a hörgő nyálkahártyájának kiszáradását muszáj megelőzni. Az ivás nem csak a folyadékpótlás miatt fontos, hanem azért is, mert oldja a belső váladékot. Hasznos az inhalálás is, de ez esetben nem a kamillás gőzölésre kell gondolni, hanem olyan párásítókra, inhalátorokra, amelyekből fiziológiás sóoldatot lehet beszívni. Ha a köhögésnél csúnya, tapadós váladék jön fel, érdemes váladékoldókat is használni. Ha a köpet gennyes, de nincs tüdőgyulladás, szükség lehet enyhébb antibiotikus kezelésre is.
Ha a hörghurutot valamilyen alapbetegség, például COPD okozza, fontos figyelni annak terápiájára is. COPD esetében ilyen a hörgőtágító kezelés, vagy szükség esetén a szteroidos, gyulladáscsökkentő inhaláció. Ilyen gyógyszerekre egyszerű hörghurutnál nincs szükség.

A hörghurut gyógyulási esélyei

A hörghurut gyógyulási esélyei a kiváltó októl függnek. A fertőzés miatti hörghurut jellemzően jól gyógyul, de például COPD-nél a kórlefolyás csak lassítható a kezeléssel, az alapbetegség nem visszafordítható.

A hörghurut megelőzése

A hörghurut megelőzését a dohányzás és a szennyezett levegő kerülése segíti. Elengedhetetlen az is, hogy rizikót jelentő munkahelyeken betartsák a munkavédelmi szabályokat. Fontos, hogy a légúti fertőzéseket lehetőség szerint megelőzzék, és a felső légúti betegségeket ne hagyják elhatalmasodni.

A hörghurut szövődményei

Ha a hörghurutot elhanyagolják és nem kezelik, tüdőgyulladás alakulhat ki belőle. Ha a probléma folyamatosan fennáll, létrejöhet krónikus bronchitis, majd abból bronchiektázia (hörgőtágulat) is. A hörghurut szövődhet egyéb légúti gyulladással is, kialakulhat például sinobronchitis, ami az arcüreggyulladás és a hörghurut együttes fennállását jelenti.

Hasznos tudnivalók a hörghurutról

Száraz köhögésre nem jók a hörghurutnál használt váladékoldók, mert annak egészen más oka van, mint a hurutos köhögésnek.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Hídvégi Edit PhD tüdőgyógyász és gasztroenterológus főorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +14 °C

A felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. A déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon, majd a másutt is erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből egyre többfelé várható zápor, zivatar, sőt zivatarrendszer is kialakulhat, amely gyengülve haladhat északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti, néhol heves zivatar is valószínű. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 25 és 30 fok között alakul, de a borongósabb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 17, 22 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.