Gyomor- és bélhurut elleni készítmények

Papsajtmályva

Jó felső légutak megbetegedései esetén

Latin neve

Malva neglecta Wall.

Népies neve

kereklevelű mályva, istenkenyere

A növény leírása

A mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozik, úton-útfélen, erdei, mezei utak mentén elterjedt, egyéves vagy évelő növény. A kereklevelű mályvához hasonló gyógyhatású ez erdei mályva (Malva silvestris L.) is. A növény virágzása a nyári hónapokra esik.

Hogyan gyűjtsük?

A gyógyászati célra a növény levelét a virágzattal, nyélrésszel lecsípve gyűjtik nyár folyamán.

Érdekesség

Sok helyen szedőfésűvel is gyűjtik a papsajtot.

Mi van benne?

A növény nyálkát, flavonoidokat és cseranyagot tartalmaz.

Mire jó?

A növény a felső légutak megbetegedéseinél (köhögés, rekedtség, torokfájás) hatékonyan alkalmazható, de használják gyomor- és bélhurutok esetén is.

Hogyan használjuk?

Tea: 3 dl forró vízzel leforrázunk 1 teáskanálnyi összeaprított papsajtot, majd 5-8 perc elteltével leszűrjük. Köhögés és bélhurut ellen javallt.
Öblögető: Külsőleg toroköblögetésre alkalmazzák a főzetet.

Jó tudni!

Poros, piszkos utak mellett ne gyűjtsük!
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Nyugat felől az északi, északnyugati megyékben, valamint az ország középső részén megnövekszik, néhol megvastagszik a felhőzet, délnyugaton, illetve délkeleten csak átmeneti felhőzet-növekedés zavarja meg a derült időt. Az Észak-Dunántúlon fordulhat elő zápor, zivatar. A déli szél a Dunántúlon északnyugatira fordul, és időnként megélénkül. Erősebb szél csak zivatarok környezetében fordulhat elő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között valószínű. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.