Köptetők, nyákoldók

Vasfű, közönséges

Már az ókorban is gyógynövényként használták

Latin neve

Verbena officinalis

Népies neve

acélfű, uborkafű, közönséges vasfű

A növény leírása

A vasfűfélék (Verbenaceae) családjába tartozik. Parlagokon, folyópartokon, utak mentén termő, évelő növény. Szárazságtűrő és napfényt kedvelő növény.

Hogyan gyűjtsük?

Gyógyászati célra a növény virágos, leveles hajtásának felső részét használják. A növény a nyári hónapokban virágzik, gyűjtési ideje július-augusztusra esik.

Érdekesség

Áldott állapotban lévő nők ne használják.

Mi van benne?

A növényi drog, amely enyhén sós ízű, iridoid glikozidokat (verbenalint), kávésav-származékokat, flavonoidokat és nyomokban illóolajat tartalmaz.

Mire jó?

Bizonyítottan jó nyálkaoldó, immunerősítő, köhögést csillapító hatású, felső légúti hurutok kezelésére használják. A népi gyógyászatban a légző- és emésztőrendszeri panaszok enyhítésére alkalmazták, így máj- és epebántalmak esetén is. A növény közismerten jó erősítő, étvágyfokozó hatású.

Hogyan használjuk?

Tea: 3 dl forró vízzel 2 teáskanálnyi szárított vasfüvet forrázzunk le.
Konyhai alkalmazás: Sokan használják a sószegény, diétás ételek fűszerezésére, levesek, köretek ízesítésére.

Jó tudni!

A vasfű a kelta papok oltárát díszítette.
A háziasszonyok a savanyúság téli eltevésénél ízesítőként alkalmazzák.
Az ókorban már ismert gyógynövényként használták. Az ókori Rómában vérszegénység ellen használták.
Az ókori Egyiptomban a vasfüvet Ízisz könnyének nevezték.
Uborkafű népies neve onnan származik, hogy gyökerét savanyúság eltevéséhez gyűjtik.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a déli határ közelében és az Alföldön vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet, és süthet ki a nap. Az ország északi felén várható további tartós eső, délelőtt az északi határszélen ónos eső, havas eső, havazás is. A Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában kiadós mennyiség valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.