Generalizált hámló bőrgyulladás

A generalizált hámló bőrgyulladás (exfoliatív dermatitisz) az egész bőrfelületre kiterjedő, erős bőrpírral és hámlással járó súlyos gyulladás.

A generalizált hámló bőrgyulladás okai

Bizonyos gyógyszerek (elsősorban penicillin, szulfonamidok, isoniazid, phenytoin és barbiturátok) is kiválthatják a kórképet. Egyes esetekben a bőrbetegségek (atópiás ekcéma,pikkelysömörés kontakt ekcéma) szövődménye lehet. Limfóma (a nyirokszervek rosszindulatú betegsége) is okozhat generalizált hámló bőrgyulladást. Oka azonban sokszor ismeretlen marad.

A gyulladás erős bőrpírrel és hámlással jár
A gyulladás erős bőrpírrel és hámlással jár

Generalizált hámló bőrgyulladás tünetei

A kórkép kezdete gyors vagy fokozatos is lehet. Az egész bőrfelszín vörös, hámló, megvastagodott és néha pörkös is. A betegek egy része viszketést panaszol és megnagyobbodnak a nyirokcsomói. Bár sok beteg lázas, de a károsodott bőr okozta nagy hőveszteség miatt is fázhatnak. A bőrön át sok folyadékot és fehérjét veszíthetnek, ráadásul a károsodott bőr a fertőzések ellen is gyengén véd.

A generalizált hámló bőrgyulladás kezelése

A korai diagnózis és kezelés fontos, hogy megelőzzük a fertőzést és a folyadék- és fehérjeveszteség életveszélyessé válását. Minden, a betegséget esetleg kiváltó gyógyszer szedését le kell állítani. Ha limfóma okozza a bőrgyulladást, a limfóma kezelésével a gyulladás megszüntethető. Gyakran szükségessé válik a súlyos hámló bőrgyulladásban szenvedő beteg kórházi elhelyezése, antibiotikum kezelése (afertőzésmiatt), intravénás folyadék pótlása (a bőrön át elvesztett folyadék pótlására) és táplálása. A kezelés a testhőmérséklet fenntartására gyógyszerek adását és fürdők, majd vazelin és géz használata segítheti a bőr védelmét. Kortikoszteroidokat (például prednizon) szájon át vagy intravénásan csak akkor adnak, ha más kezelések eredménytelennek bizonyulnak, vagy a betegség súlyosbodik.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: