Teheneket is fertőz a madárinfluenza. Ihatunk tejet?

Az utóbbi időben egyre több olyan hír járta be a sajtót, amely madárinfluenzával megfertőződött négylábú haszonállatokról, egyebek mellett tejelő szarvasmarhákról szólt. Jogosan merül fel tehát a kérdés, hogy vajon mennyire biztonságos jelenleg tejet fogyasztani.

A madárinfluenzát okozó HPAI H5N1 vírus jelenleg is fertőzi a baromfikat világszerte, és nemrég Magyarországon is újra megjelent a kórokozó, ezúttal Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye állattelepein. Észak-Amerikában viszont már a tejelő szarvasmarhák között is terjed a vírus – közölte Facebook-oldalán az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer. Joggal merül fel tehát egyre több emberben a kérdés, miszerint ebben a helyzetben vajon mennyire tekinthető biztonságosnak a tejfogyasztás.

fiatal férfi tejet iszik
Vajon mennyire biztonságos jelenleg tejet fogyasztani? Fotó: Getty Images

Így lesz biztonságos a tej

A portál egy friss kutatásra hivatkozva azt írta, hogy a tej pasztőrözése elpusztítja a madárinfluenza-vírust is. Erre az Edinburgh-i Egyetem kutatói jöttek rá, akik azt vizsgálták, hogy a szokásos pasztőrözési módszerek képesek-e inaktiválni az influenzavírusokat.

A tudósok azt látták, hogy a tejben lévő vírusok fertőzőképessége a pasztörizálás hatására gyorsan csökken. Kijelenthető tehát, hogy a tehéntej esetében általánosan alkalmazott ipari pasztőrözés hatékony a HPAI H5N1 vírus ellen is.

A nyers tejet inkább felejtsd el!

A kutatók ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a nyers tej többféle fertőző influenzavírust is hordozhat. Már csak ezért sem ajánlott pasztőrözés nélküli tejet fogyasztani.

Nyersen innád a tejet? Így kerülheted el a fertőzéseket!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

Estig napos idő várható a gomolyfelhők fokozatosan leépülnek, kiderül az ég. Addig elsősorban keleten, délkeleten még kialakulhat néhol zápor, zivatar, de teljesen másutt sem zárható ki. A cellákhoz intenzív csapadékhullás, erős, esetleg viharos széllökés is társulhat. Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Késő estére 21 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra