Bőr- és nemi betegségek

Az emberi szervezet legnagyobb szerve a bőr, amely a test felszínét a külvilág felé fedi. Egy felnőtt embernél 1,6-1,8 négyzetméter, a testsúly 15 százalékát teszi ki. Sokrétű feladatot ellátó, bonyolult szerv, működése az élet sok szempontjából pótolhatatlan. Betegségei amellett, hogy kellemetlenek, de jól láthatók, feltűnőek is, nemcsak egészségi, hanem esztétikai, lelki problémát is jelentenek. A bőr és a szervezet egyéb részeinek szoros kapcsolata miatt a bőrbetegségeknek csupán egy része önálló bőrelváltozás , jelentős részük a szervezet egyéb betegségével függ össze.

Nemi herpesz tünetei és kezelése

Mi a nemi herpesz?

A nemi szervi herpesz vagy genitális herpesz a nemi szervek tájékán, végbélnyílás környékén, a gáton, fartájon, a combok felső részén megjelenő, fertőző hólyagos bőrgyulladás. A szervezetbe jutó vírus elsődleges és visszatérő betegséget tud okozni. Ez utóbbiakat herpeszes epizódoknak is nevezzük.

Tünetek

A nemi herpesz okai

A genitális herpesz szexuálisan átvihető betegség, mely aktív betegség stádiumában lévő szexuális partnertől származik. A genitális herpesz okozója a Herpes simplex II. (Herpes simplex genitalis) vírus. A vírus apró nyálkahártya-sérüléseken keresztül képes fertőzni. A fertőzés kapuja nőknél a vulva, a hüvelybemenet és a méhszáj, férfiaknál a makk, a fityma és a pénisz bőrfelülete. A vírus a fertőzés kapujától az érzőidegek mentén a regionális idegdúcok sejtjeibe kerül, nemi szervi herpesz esetén ezek főként a keresztcsonti idegdúcok, melyek a gerincoszlop alsó vége előtt helyezkednek el. A vírusok időnként reaktiválódnak, az érzőidegek mentén kijutnak a bőrfelületre, és az adott ideg területén okoznak visszatérő bőrgyulladást.
A nemi szervi herpesz a nemi szervek környékén megjelenő fertőző hólyagos bőrgyulladás
A nemi szervi herpesz a nemi szervek környékén megjelenő fertőző hólyagos bőrgyulladás
Ha a vírus egyszer beköltözött a szervezetbe, akkor egész életen át a megtámadott dúcokban marad. A bőrgyulladást a termelődő ellenanyagok megszüntetik, de azok az idegsejteken belül maradó vírusokkal szemben hatástalanok. A vérben keringő ellenanyagoknak köszönhetően a visszatérő bőrgyulladások enyhébbek, mint az első megbetegedés. Emiatt a reaktiválódás tünetmentes maradhat, de a betegség fertőzőképessége nem változik.

A nemi herpesz tünetei

Első fertőzést követően a betegség lappangási ideje legalább 20 nap. Nem ritka, hogy általános tünetek - láz, nyirokcsomók megnagyobbodása, stb. - tapasztalhatók. A tünetek enyhébbek is lehetnek, különösen azoknál, akik az ajakherpesz (Herpes simplex vírus I-es típussal) révén részleges védettséget szereztek. Az első tünetek leggyakrabban a fertőzést követő 12. nap múltán jelentkeznek. Az égő fájdalom, érzészavarok, viszketés még a bőrtünetek előtt megjelennek. Jellemző bőrelváltozásai a bőrpír- és duzzanat, melyen apró, kezdetben víztiszta bennékű hólyagok jelennek meg. A hólyagok hamarosan elgennyednek és kifakadnak, helyükön gennyes lepedékkel fedett, fájdalmas fekélyek maradnak vissza, melyek mintegy 10 nap alatt gyógyulnak. Időközönként a gyulladt bőrfelületen újabb hólyagok keletkezhetnek, melyek a gyógyulási időt meghosszabbíthatják. Olykor a hólyagos stádium teljesen kimarad, a fekélyeket apró bőrrepedések helyettesítik. Nőknél gyakori a hüvelyi folyás.
Visszatérő fertőzés nem mindenkinél jelentkezik. Másoknál általában enyhébb lefolyású, mint az első betegség. Az elváltozások súlyossága és gyakorisága idővel csökkenhet. A visszatérő herpeszt rendszerint figyelmeztető ("prodromális") tünetek (érzészavarok, égő fájdalom, viszketés, ideg eredetű fájdalom) vezetik be. Az első betegségen átesettek 80 százalékánál legalább egy visszatérő betegséggel kell számolnunk. Gyakoriak az atípusos megjelenési formák. Ilyen például az észrevétlen maradt enyhe első betegség, melyet csak évek múltán követ visszatérő betegség. A fertőzött egyének legalább 60 százaléka nem tud a fertőzéséről. Természetes ők is képesek a betegséget terjeszteni A kiújulás okai: A visszatérő betegség akkor alakul ki, amikor a vírus a sejten belül szaporodik és kijut az érzőideg mentén a bőrfelületre.
A kiújulásnak lehetnek fizikai és lelki okai egyaránt. Fizikai ok lehet a kimerültség, más nemi szervi fertőzés, menstruáció, nagy mennyiségű alkohol fogyasztása, napégés, az immunrendszer gyengülése, a hám helyi sérülése, stb.. Pszichés okok lehetnek a szorongás, tartós stressz, amely szintén fokozza a kiújulás kockázatát.

A nemi herpesz diagnózisa

Pontos diagnózist a betegség aktív szakaszában állíthatunk fel. A kórelőzmény és a látott klinikai kép alapján a diagnózis általában nem nehéz. Vírustenyésztésre többnyire nincs szükség.
Mivel a nemi szervi herpesz gyakorta más szexuálisan terjedő betegséggel együttesen fordul elő, ezeket a beteg kivizsgálása során ki kell zárni.

A nemi herpesz kezelése

A genitális herpesz véglegesen nem gyógyítható betegség, de a fájdalmas bőrtünetek eredményesen enyhíthetők. A legfontosabb teendők:
  1. Sós ülőfürdő: 1 maréknyi sót tegyen egy sekély kád vízbe. A sós ülőfürdő segít az elváltozás beszárításában.
  2. Fájdalomcsillapításra használjon szalicilátokat ( aszpirin) vagy paracetamolt, jeges borogatást, érzéstelenítő kenőcsöket. A kenőcsök hátránya, hogy gátolják a fekélyek beszáradását.
  3. Használjon laza, tiszta pamut alsóneműt.
  4. Vírusellenes kezelés: A vírusellenes gyógyszerek (tabletták) gátolják a Herpes simplex vírus osztódását az idegsejtekben. A vírusok teljes pusztulását nem várhatjuk, de az antivirális kezelés gyorsítja a gyógyulást, ritkábbá és enyhébbekké teszi a heveny periódusokat. A gyógyszereket használhatjuk "epizodikusan", azaz a kiújulások kapcsán vagy "szuppresszív célzattal", azaz tartósan, a kiújulások megakadályozására. Ha a kiújulás nem túl gyakori, és az immunrendszer egyébként ép (nincs immunhiányt okozó betegség vagy gyógyszeres kezelés), az epizódikus terápia az elfogadottabb. A leggyakrabban használt gyógyszerek az aciklovír, famciklovír, valaciklovír.
Célszerű a legelső panaszok (viszketés, égés) jelentkezésekor a várható hólyagok helyén kenőcskezelés a fent említett hatóanyagokkal, ezáltal a folyamat kialakulása megelőzhető, de legalább gyorsabban szűnnek meg a kínzó panaszok.
Az aktív herpesz spontán jól gyógyul, de kiújulása bármikor előfordulhat.

A nemi herpesz megelőzése

A betegség aktív szakaszában, óvszer használatával a fertőzés eredményesen elkerülhető (Herpes simplex labialis). A betegség az utolsó apró fekély begyógyulásáig fertőzőnek tekintendő. Ajakherpesz aktivitása esetén kerülendő az orális érintkezés is, mert az esetek egy részében az ajakherpesz is képes genitális megbetegedést okozni.

A nemi szervi herpesz nem zavarja sem a terhességet, sem a szülést. Azok szervezetében, akik már átestek fertőzésen, a méhlepényen átjutni képes, tehát a magzatot is védő ellenanyagok termelődnek. Veszélyes helyzet két esetben fordulhat elő:
  1. A súlyos lefolyású első betegség a terhesség első három hónapja alatt spontán vetélést eredményezhet.
  2. Súlyos első betegség a terhesség utolsó időszakában is okozhat problémát, ekkor ugyanis még nem termelődik ellenanyag, ami a magzatot megvédené. A szülés közben elszenvedett magzati fertőzés halálos agyhártya-agyvelőgyulladást okozhat. A kockázat csökkentésére ilyenkor császármetszés javasolt.
Terhesgondozás alatt fontos az orvossal közölni, hogy a nőnél vagy partnerénél fennáll-e genitális herpesz lehetősége. Utóbbi esetben az anya fertőzését meg kell előzni.
  • Az anyától vért kell venni, és ellenőrizni kell a vírusellenes antitestek szintjét.
  • Fogamzásgátlásként óvszer használata javasolt.
  • A férfi párjának terhessége alatt vírusellenes gyógyszereket kell szednie a kiújulás megakadályozására.
  • Amennyiben a kórelőzményben ajakherpesz szerepel, terhesség alatt kerülni kell az orális közösülést.
Azoknál, akiknél a terhesség alatt jelentkezett kiújulás, a visszatérési hajlamot a fogamzásgátló tabletták is fokozhatják.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +37 °C
Minimum: +21 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható és a déli óráktól főleg a középső országrészben számítani kell záporok, zivatarok kialakulására. A zivatarokat elsősorban felhőszakadás és viharos széllökések kísérhetik. Az eleinte déli, délkeleti, majd az északi, északnyugati irányba forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható, a zivatarosabb tájakon ennél pár fokkal alacsonyabb maradhat a maximum. Az idei nyár eddigi, ha nem a legforróbb napja elé nézünk; az abszolút melegrekord is megdőlhet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.