Mit tehetünk az érzelmi evés ellen?

Ha rosszkedvűek, szomorúak lehangoltak vagyunk, hajlamosabbak lehetünk sokkal többet enni, ráadásul az egészségtelen, zsírban és szénhidrátban dús ételeket részesítjük előnyben. MI lehet ennek az oka és mit tehetünk az érzelmi evés ellen?

Egy német kutatás szerint ha rossz a hangulatunk, kevésbé érezzük a zsírt az ételeinkben, ezért jóval többet eszünk belőlük. Ráadásul ha szomorúak vagyunk, előnyben részesítjük a zsírban és szénhidrátban gazdag fogásokat, a csokoládét, jégkrémet, süteményeket , tortákat, tésztaételeket.

Bánatevés Jó, ha tudja, hogy a bánatevés alkalmával leggyakrabban választott ételek, például a fagylalt és a pizza valójában nem vidít fel. Akkor mitől lehet jobb kedvünk? Kattintson ide! A kutatásban önkénteseknek különböző zsírtartalmú italokat kellett megkóstolniuk, majd három videót vetítettek le nekik. Az egyik vidám témájú volt, a másik szomorú, a harmadik pedig semleges. A semleges videó nem volt semmilyen hatással az érzékelésre, de a két érzelmekkel teli kisfilm után az önkéntesek kevésbé tudták megkülönböztetni az italokat egymástól, vagyis nehezebben mérték fel, hogy melyikben mennyi zsír van.

Az érzelmek tehát jelentősen befolyásolják, hogy mit és mennyit eszünk - ráadásul sokszor vigaszt, reményt várunk az ételektől, melyek azt nem tudják megadni. Az érzelmi evés gyakran csak egy rossz szokás - lássuk, hogyan lehet ellene tenni!

Engedjük szabadjára az érzelmeinket!

Ha úgy érezzük, elborít bennünket a harag, a kétségbeesés, a szorongás vagy a szomorúság, nagyon könnyű egy hatalmas tál süteménytől remélni a megkönnyebbülést. Azonban az érzelmeket egészségesebb módokon is ki tudjuk adni, például nézzünk meg egy olyan filmet, amelyen alaposan kisírhatjuk magunkat, vagy takarítsuk ki a lakást, esetleg menjünk el sportolni. Gyakran már az is elég, ha kiabálunk egy nagyot, vagy beszélgethetünk valakivel az érzéseinkről.

Ha eszünk, csak az evésre koncentráljunk!

Sok embernél az érzelmi evést valamilyen egyéb cselekedet is kíséri, az egyik leggyakoribb ezek közül a tévézés. Ha azonban másra figyelünk, nem az ételekre, könnyű jóval többet enni a kelleténél. Ha tehát fagyira vágyunk, akkor szépen szedjük ki magunknak egy kis tálba, üljünk le és együk meg ott, ne vigyük be az egész doboznyit a tévé elé.

Ha rosszkedvűek vagyunk, hajlamosabbak lehetünk sokkal többet enni, ráadásul az egészségtelen, zsírban és szénhidrátban dús ételeket részesítjük előnyben

Ha rosszkedvűek vagyunk, hajlamosabbak lehetünk sokkal többet enni, ráadásul az egészségtelen, zsírban és szénhidrátban dús ételeket részesítjük előnyben

Ne tegyük könnyen elérhetővé az ételeket!

Kutatások szerint, minél kevesebb lépés kell ahhoz, hogy magunkhoz vegyünk egy ételt, annál valószínűbb, hpgy meg is fogjuk enni azt (sőt az is, hogy jóval többet fogunk enni belőle, mint kellene). Ha tehát szem előtt, könnyen elérhető helyen tartjuk a nassolnivalókat, csokoládét, akkor ha rosszul érezzük magunkat, csak egy mozdulatunkban kerül, hogy enni kezdjünk. Ilyenkor leállni is sokkal nehezebb. A legegyszerűbb módszer természetesen az, ha nem tartunk otthon semmilyen édességet vagy rágcsálnivalót, de az is beválhat, hogy egy zárt dobozban, a kamra legfelső polcán tartjuk ezeket.

Lefelé a lejtőn?

Sokan úgy gondolják, hogy ha megesznek egy-két kocka csokoládét, azzal tulajdonképpen az egészséges életmódra vonatkozó terveiket a kukába dobhatják, és a két kocka után még nyugodtan megehetnek három másik táblával, hiszen már úgyis mindegy. Ez azonban meglehetősen káros hozzáállás, és különösen jellemző azokra, akik folyamatosan diétáznak, de úgy érzik, néha szükségük van egy kis "vigasztalásra".

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)