Így kezelhetjük a stresszt a széken ülve

A stressz olyasmi, amit szinte egyetlen ember sem tud elkerülni. Kisebb-nagyobb mértékben mindenkit érint, és bár vannak olyanok, akik alapvetően jól kezelik a nyomást, hosszú távon a stressznek káros egészségügyi hatásai lehetnek.

A stressz hatással lehet a kedélyünkre, az immunrendszerünkre, a kognitív funkcióinkra, emellett olyan fizikai tünetekkel is járhat, mint a fejfájás, az emésztőrendszeri problémák, vagy éppen a magas vérnyomás. Sokan a különféle munkahelyi gondok miatt kerülnek stresszes helyzetekbe, és ilyenkor jól jön néhány olyan stresszkezelési technika, amihez fel sem kell állnunk az asztalunktól - írta a Healthista .

Kutatások szerint a testhelyzetünk nagymértékben befolyásolhatja a hangulatunkat, tudatállapotunkat és stressz-szintünket. Ha egyenesen ülve kihúzzuk magunkat, a vállakat hátrahúzzuk és felemeljük a fejünket, magabiztosabbnak, boldogabbnak és kevésbé feszültnek fogjuk érezni magunkat. Az összegörnyedve üldögéléssel viszont ezzel ellentétes hatást érhetünk el. Ezzel egy időben tartsuk a talpunkat a talajon, mert ebben a pozícióban könnyebb elkerülni, hogy az izmainkban felgyülemlő feszültség tovább fokozza a szervezetünket érő stresszt.

Karkörzések a széken

Az is sokat segít, ha a monitort, ami előtt dolgozunk, szemmagasságban helyezzük el, így sem a nyakunkat, sem a szemünket nem kell még jobban erőltetnünk. Ez az apró változtatás a nyakat és a gerincet is olyan pozícióba helyezi, amitől megnő a komfortérzetünk, és általánosságban is nyugodtabbak leszünk. A vállakban, felsőtestben felgyülemlő feszültséget nagyon jól enyhíthetjük, ha naponta többször is karkörzéseket végzünk. Nyújtsuk ki a karokat a test mellett, és körözzünk velük előre, majd hátra, először kisebb, majd nagyobb köröket leírva egy-két percen keresztül.

stressed woman
A stressz hatással lehet a kedélyünkre. Fotó: Getty Images

A légzőgyakorlatok is nagyon sokat segíthetnek a stressz enyhítésében. A legegyszerűbb, ha a kezünket a hasunkra tesszük, és lassan, egymás után tízszer beszívjuk, majd kifújjuk a levegőt. Figyeljünk arra, hogy ne a mellkasunkba, hanem a hasunkba szívjuk a levegőt, ezt a hasunkra tett tenyerünkkel ellenőrizhetjük. A nyakunk illetve az arcizmaink átmozgatása is meglepően sokat segíthet. Néhány óránként végezzünk lassú, óvatos fejkörzéseket, fejdöntéseket!

Így kell helyesen lélegezni A stressz, a szorongás, a testtartás és még számos tényező befolyásolhatja a légzés minőségét. Ezekkel a tippekkel viszont javíthatunk rajta.

Emellett az állkapcsunk nagyra nyitásával, illetve az állkapocs és az arc alsó részén található izmok megfeszítésével és ellazításával is enyhíthetjük a felgyülemlett feszültséget. Helyezhetünk az asztalunkra párologtatót is, amelybe nyugtató illatú illóolajat cseppenthetünk. A stressz ellen nagyon jó a citromfű, az eukaliptusz, a levendula és a kamilla is.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: