A megbocsájtás is tanulható!

Hogyan oldható fel a sérelem, amit okoztunk? Ki tegye meg az első lépést? Jó, ha tudja, hogy a megbocsájtásnak is külön koreográfiája van, így kezdjen neki!

Könnyebben megbocsájtunk másoknak, ha a másik kész megtenni az első lépést, vagyis ha bocsánatot kér, kártérítést ajánl fel vagy elismeri, hogy ő volt a hibás - állapították meg amerikai pszichológusok. Michael McCullough professzor, a kutatás vezetője szerint ennek hátterében az állhat, hogy ezek a gesztusok szociálisan "értékesebbé" teszik az agresszort, és csökkentik azt a félelmet, hogy a másik újra megbánthat minket.

A megbocsájtás megkönnyíti a felejtést, ami megerősíti azt a népi bölcsességet, hogy a legjobb mindkettőt egyszerre gyakorolni. Na de hogyan? Itt elolvashatja! - Ha az agresszor kimutatja a megbánását, és olyan gesztusokat tesz, melyek bizonyítják, hogy törődik a másikkal, azzal csökkentheti az áldozat haragját és felgyorsíthatja a megbocsájtás folyamatát - mondta a professzor. - Az emberek gyakran úgy gondolják, hogy az evolúció hatására önzőek, agresszívak és rosszindulatúak lettünk, mert ezek a tulajdonságok segíthetnek abban, hogy a legerősebb éljen túl, de valójában nagy szükségünk van másokra. A természet ezért olyan eszközöket adott a kezünkbe, melyek segítségével megjavíthatjuk azokat a kapcsolatainkat is, melyeken sérüléseket okoztak a konfliktusok.

Ki tegye meg az első lépést?

A kutatáshoz kapcsolódó kísérletben összesen 356 fiatal férfi és nő vett részt, akikkel kérdőíveket töltettek ki, interjúkat készítettek, és egy rövid beszédet is kellett mondaniuk egy őket ért sérelemmel kapcsolatban. Végül 21 napon keresztül online követték őket, illetve azt a folyamatot, melynek során megbocsájtottak a másiknak.

Úgy találták, hogy a megbékélésre irányuló gesztusok és a megbocsájtás között nagyon erős a kapcsolat: minél erőteljesebb gesztusokat tett az agresszor, annál gyorsabban múlt el az áldozat haragja . A gesztusok hatására az áldozat véleménye is megváltozott, mind a kapcsolatról, mind az agresszorról.

A kutatás a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban jelent meg. A kutatók most további kísérletek kidolgozásán munkálkodnak, melyekkel azt próbálják megállapítani, lehetséges-e megerősíteni a kapcsolatokat ezeken a gesztusokon keresztül, illetve kialakítható-e a megbocsájtás egy olyan kulturális normája, mely az idegenekkel szemben elkövetett sérelmek hatásait is képes enyhíteni.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: