A magány ellen így harcolhatunk

A magány nemcsak kellemetlen érzés, hanem egészségünkre is ártalmas lehet. Mit tehetünk ellene? A következő szakértői tippek segítenek.

Korunk egyik ismert és gyakori jelensége az elmagányosodás, ami ugyanolyan veszélyes lehet egészségünkre nézve, mint mondjuk az elhízás, napi 15 szál cigaretta elszívása vagy a túlzott alkoholfogyasztás. A magány ugyanis jelentősen megnövelheti a stroke, a szívroham vagy a korai halál kockázatát - írja Kelli Harding egészségfejlesztési szakember a Thrive Globalon.

magány, elmagányosodás, magányos, barátság, pozitív kapcsolatok,
Fontos, hogy jó kapcsolatot ápoljunk a barátainkkal. Fotó: iStock

Mit tehetünk a magány ellen?

A szakértő szerint a magány leküzdésének legfontosabb lépése az, hogy életünk minden területén törekszünk pozitív kapcsolatok kialakítására és ápolására. Így nemcsak jobban fogjuk érezni magunkat, hanem egészségesebbek is leszünk és tovább élhetünk. A szeretteinkkel töltött idő ugyanis jót tesz hangulatunk mellett az immunrendszerünknek is, valamint hozzájárul a fájdalom, a gyulladás és kortizolszint csökkentéséhez is.

Beteggé, boldogtalanná tesz a magány. De vajon hogyan lehet kigyógyulni belőle? A válaszért kattintson ide!

Az egyik legegyszerűbb dolog, amit bárki megtehet: próbáljunk kedvesek lenni. Minden nap keressünk egy-két alkalmat arra, hogy valakit meglephessünk egy váratlan kedves gesztussal. Például hívjuk meg egy kollégánkat kávézni, vigyük el sétálni a szomszédban lakó idős hölgy kutyáját, a kisboltban dicsérjük meg a pénztáros frizuráját vagy csak kérdezzük meg tőle, hogy érzi magát. Ezek nem kerülnek semmibe és nemcsak mások napját teszik szebbé, hanem a mienket is.

Hogyan ápoljuk a kapcsolatainkat?

Időnként mindenkinek vennie kellene a fáradtságot, hogy ő keresse ismerőseit, barátait. De nem a közösségi oldalakon, hanem inkább telefonon, de még jobb, ha személyes találkozót egyeztetünk - véli a szakember. Ha erre nincs idő, akkor egy-egy rövid üzenet is megteszi. Például ha eszünkbe jut egy régi osztálytársunk és megvan nekünk a száma, akkor egyszerűen csak írjunk neki ennyit: "eszembe jutottál, hogy vagy?". A válasz valószínűleg nem fog elmaradni!

Legyünk nyitottak az új lehetőségekre!

Az élethosszig tartó tanulásról azt állítják a tudósok, hogy nemcsak agyi funkcióinknak tesz jót, de abban is segít, hogy ne magányosodjunk el. Ha eljárunk valahová és találkozunk másokkal - akár egy főzőtanfolyamon, az edzőteremben vagy egy szakmai továbbképzésen -, az már jó lépés afelé, hogy új kapcsolatokat tudjunk kialakítani. Akinek pedig van egy érdekes hobbija vagy egy adott területhez remekül ért, annak érdemes megfontolnia, hogy esetleg tanítson is másokat - ebből ő maga is sokat tanulhat és profitálhat, mellette pedig rengeteg új ismeretséget is szerezhet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső