Aranyér eltávolítása: szülés előtt vagy után?

HáziPatika

Sok kismama retteg a terhesség alatt kialakuló aranyértől, amely nagyjából minden negyedik nőt érint a várandósság során. Ennek oka, hogy ahogy a lábak erei is hajlamosabbak a visszértágulatra, úgy a végbél erei is.

A végbélen a baba súlya miatt is extra terhelés van ilyenkor, és vértöbblettel is kell számolni a terhesség miatt. Ezen még ronthat a megnövekedett rostigény és a gyakori székrekedés is. Mit lehet tenni, ha kialakult az aranyér? Mikor van szükség műtétre, és mikor érdemes elvégeztetni?

Mennyire súlyos az aranyér?

Az aranyérre olyan tünetek hívhatják fel a figyelmet, mint a papíron maradt vércseppek székelés után, egy kitapintható csomó a végbélnyílásnál, a viszketés és a diszkomfortérzet ezen a tájékon. Súlyosságát tekintve négyféle stádiumot különböztetünk meg: az első stádiumban lévő aranyeres csomó csak vérzik, de nem nyúlik ki a végbélnél, a második stádiumú csak székeléskor türemkedik ki, de visszahúzódik magától, a harmadik stádiumban lévő aranyérnél a csomó magától nem húzódik vissza, de kézzel visszahelyezhető, míg a negyedik stádiumnál már kézzel sem helyezhető vissza. Az aranyeres csomók műtéti úton történő eltávolítását általában a negyedik stádium esetén szokták javasolni, az első két stádiumban pedig jól kezelhető azaranyérhelyileg alkalmazható krémekkel, kúpokkal és természetes megoldásokkal.

Aranyér eltávolítása: szülés előtt vagy után?
Érdemes megműttetni a terhességi aranyeret?

Mikor kell műteni az aranyeret?

Ha a terhesség alatt kialakuló aranyér első vagy második stádiumú, a különböző helyi kezelésekkel és az életmódban történő változtatásokkal el is lehet tüntetni. A műtéttel történő aranyér eltávolítást általában nem szokták javasolni a terhesség során, mert a panaszok sok esetben a szülés után nagymértékben javulnak, de ha ez nincs így, sőt rosszabbodik az aranyér, akkor mindenképpen szakemberhez kell fordulni.

Sajnos az aranyeres panaszok egy következő terhesség során ismét előjöhetnek, ezért ha a szakorvos szerint nem indokolt, akkor érdemes lehet a műtéttel az utolsó várandósság utánig várni. Az aranyérműtét ugyan gyakori operáció, de mint bármelyik műtét, ez is járhat szövődményekkel, amilyen például a vérzés vagy akár valamilyen fertőzés, amely várandósság alatt a babára nézve is veszélyes lehet.

Megoldások a műtét helyett

Ha a szakorvos szerint nem feltétlenül indokolt a műtét, akkor érdemes tehát a szülés utánra halasztani, és más kezelési megoldásokat választani. Kevésbé súlyos stádiumú aranyérnél a kúpok és a kenőcsök használata lehet megoldás, kombinálva olyan életmódbeli változtatásokkal, mint a fokozott folyadékbevitel és rostfogyasztás, az egészséges táplálkozás, székelés után az altest megmosása, a gyakori meleg vizes ülőfürdő és a speciális intim torna. Ezekkel nemcsak a tünetek enyhíthetők, de akár az aranyér teljes visszahúzódását is elérhetjük.


A komolyabb aranyeret pedig egyéb, műtét nélküli eljárásokkal is lehet orvosolni. A tüneti kezelések között léteznek injekciós terápiák, melynek során a csomóba fecskendeznek gyógyszert - ez az úgynevezett szkleroterápia. A második stádiumú aranyérnél gumigyűrűvel, úgynevezett ligatúrával is leszorítható a csomó, amely az aranyér elhalását és lelökődését okozza, de lézeres kezelés is elérhető a panaszok megszüntetésére.

Forrás: babble.com

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait