Rossz, ha az ünnepek alatt sokat alszunk

Miért lenne ártalmas olyasmi, amivel kapcsolatban érezzük, hogy nagy szükségünk van rá, és jól is esik?

Felborulhat a bioritmusunk

Egy pszichológus, Andrea Houston szerint a túlalvás negatívan befolyásolja cirkadián ritmusunk , más néven biológiai óránk működését. "A túl sok alvás hatással lehet olyan hormonok termelődésére is, mint a melatonin vagy a szerotonin , amelyek hangulatunk, étvágyunk, alvás-ébrenlét ciklusunk irányításáért felelnek" - mondta, hozzátéve, hogy az egyensúly felborulása hosszú távon depresszióhoz, diabéteszhez és szívproblémákhoz is vezethet.

Árt az egészségünknek, ha az ünnepek alatt túl sokat alszunk?
Veszélyes lehet, ha karácsonykor túl sokat alszunk

Dr Nerina Ramlakhan alvásszakértő pedig azt is kiemelte, hogy a túlalvás elősegítheti a rossz szokások kialakítását is - gondoljunk csak bele, hogy ha sokáig alszunk, mennyivel kevesebb kedvünk és időnk lesz edzésre menni vagy valami egészségesebb harapnivaló után nézni. A szakember egyetért azzal is, hogy amikor sokáig alszunk, ébredés után mindig fáradtnak érezzük magunkat.

Miért alszunk túl sokat?

Bár a legtöbb ember tényleg csak az ünnepek előtt megélénkült szociális élet és pluszfeladatok okozta fáradtságot próbálja kipihenni, vannak más esetek is. A szakértők szerint akadnak, akiknél mentális problémák, a motiváció és a célok hiánya állhat a háttérben, másoknál a túlsúlyból fakadó egyéb egészségügyi probléma vagy akár alvási rendellenességek, mint például alvási apnoé vagy - még ritkább esetben - narkolepszia is.

A pszichológus szerint a túl sok evés és alkoholfogyasztás is hozzájárulhat ahhoz, hogy nem tudjuk (vagy nem is akarjuk) alvási szokásainkat a megfelelő mederben tartani. Illetve kiemelte azt is, hogy karácsonykor túl nagy nyomás nehezedik az emberekre: boldognak kell lenniük még akkor is, ha igazából nem így éreznek, ez elől pedig inkább az alvásba menekülnek.

Hogyan tehetünk a túl sok alvás ellen?

  • Tűzzünk ki célokat minden napra!
  • Tervezzünk, szervezzünk! Esténként gondoljuk át előre a következő napunkat, és már kora délelőttre időzítsünk valami fontos teendőt, amiért érdemes felkelni!
  • Maradjunk jókedvűek! Ehhez hozzájárulhat a sport (hiszen a stresszhormonok szintjének csökkentését segíti), a kiegyensúlyozott étkezés (tudjuk, ez szinte mindenkinél megborul az ünnepek idején - de érdemes odafigyelni a mértéktartásra), illetve akár egy kis séta és szerotonintermelést serkentő napsütés is segíthet.

Forrás: irishexaminer.com

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Főleg a keleti területeken zártabb maradhat a felhőzet, amely nyugat felé haladva szakadozik, gomolyosodik, néhány órás napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra délután elsősorban a Dunántúlon kell számítani. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 25 fok között alakul. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra