Munkák, amelyektől rosszul alszunk

Elsőre talán sokaknak nem jutna eszébe, de az, hogy valaki mennyit alszik, attól is függhet, hogy mi a munkája. Vannak ugyanis olyan foglalkozások, amelyek az átlagnál kevesebb vagy rosszabb minőségű alvást eredményeznek.

Légiforgalom-irányító, pilóta

A légiforgalom-irányítók munkája önmagában sem egyszerű, de külön nehezíti, hogy több műszakban kell dolgozniuk. Mivel életek múlhatnak rajtuk, nem elég, ha ébren vannak, koncentrálniuk is kell. A munkájuk következtében azonban könnyen felborulhat a cirkadián ritmusuk, ehhez pedig sokan nehezen alkalmazkodnak. A pilóták beosztása is gyakran igényel éjszakai munkát, ráadásul gyakran kell a különféle időzónák között is ingázniuk. Ugyanez vonatkozik a légiutas-kísérőkre is.

Gyári munkás

A gyári munkásoknál szintén jellemző a több műszakos munkabeosztás. Az ilyen munkarendben dolgozóknál sokkal gyakoribb, hogy csak napi 6 órát vagy még annál is kevesebbet alszanak. Ez amellett, hogy növeli a munkahelyi balesetek veszélyét, hosszú távon magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez és depresszióhoz is vezethet.

riporter, munkahely, munkakör, alvás, alvászavar
riporter, munkahely, munkakör, alvás, alvászavar

Csapatvezető, középvezető

A csapatvezetők és középvezetők feladatai közé több ember munkájának irányítása tartozik, ami gyakran jár túlórázással. Tanulmányok igazolják, hogy minél többet dolgozik valaki, annál kevesebbet alszik, egy felmérés pedig közvetlen kapcsolatot talált a túl kevésalvásés a munkahelyi elégedetlenség között.

Riporter, operatőr

A kevés alvás 8 súlyos következményéről itt olvashat!

A riporteri és operatőri munkakörök sem arról híresek, hogy sokat lehet aludni mellettük. Ők ugyanis akkor dolgoznak, amikor éppen valami közlésre érdemes dolog történik - legyen ez akár hajnalban vagy késő este.

Egészségügyi dolgozó

Az egészségügyben dolgozók helyzete különösen nehéz. A nővérek, ápolók különösen sokat dolgoznak - több műszakban. Ráadásul ezek a műszakok nem ritkán 12 órásak. Azonban a medikusok, rezidens orvosok sem maradnak ki a több műszakos beosztásból, de nekik általában a munka mellett még tanulniuk is kell.

Rendőr

A rendőrök sem csak nappal dolgoznak, hiszen bűnesetek nagyon gyakran történnek éjszaka is. Ráadásul sok rendőrörsön dolgoznak több műszakban. Ez azt jelenti, hogy akik ezt a foglalkozást űzik, azok nem tudnak egyfajta időbeosztás szerint élni - ez pedig könnyen megzavarja a cirkadián ritmust és rontja az alvásminőséget.

Kamionsofőr

A kamionsofőrök éjjel-nappal úton vannak, így ők sem alszanak túl sokat, ráadásul nagyon gyakran éjszakáznak a járművükben. Ha tudnak is félreállva néhány órát pihenni, az alvásuk minősége nem lesz az igazi a nem túl kényelmes körülmények miatt.

Pultos, bartender

A vendéglátásban dolgozók közül az éjszakai klubokban foglalkoztatott bartenderek és pultosok is ébren töltik az éjszaka nagy részét. Vannak köztük olyanok, akiknek a szervezete nehezebben alkalmazkodik a fordított időbeosztáshoz, így ők is kevesebbet alszanak az átlagnál - ráadásul azt sem éjszaka, amikor igazán pihentető lenne.

Forrás: webmd.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés